Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets juni-utgave 2023!

Velkommen til Det Norske Magasinets juni-utgave 2023!

Vi nordmenn som kaller Spania vårt hjem, kan hverken stemme i det kommende regjeringsvalget i juli eller i regionale valg. Hvis vi imidlertid er fastboende og registrert i kommunen der vi bor, kan vi stemme i kommunale valg slik som det vi hadde i slutten av mai.

Det kan virke som noe ubetydelig, men selv om kommunestyrer ikke bestemmer store nasjonale og regionale økonomi-, helse-, utdannings og forsvarsspørsmål, kan et lokalt bystyre ha en stor innvirkning på utviklingen i kommunen der vi bor. Uten å nevne navn vil jeg si at jeg har sett utallige eksempler på hvordan en ordfører kan gjøre en markant forskjell – positiv eller negativ – på kommunen de representerer. Visse kommuner opplever en total transformasjon bare på grunn av et skifte i bystyret og ordførersetet.

Lokale myndigheter kan igangsette prosjekter og stimulere lokaløkonomien, i tillegg til å tiltrekke både nasjonale og internasjonale investeringer. De kan hjelpe med trafikkstøy, trafikkflyt og parkeringsproblemer i kommunen. De kan forbedre innkjørsler og forandre lokale veier som tilhører kommunen (mens veier utenfor og mellom kommuner vanligvis tilhører og reguleres av regionalmyndighetene). De kan øke sikkerheten for byens innbyggere og igangsette prosjekter for eksempel for å begrense husokkupasjon, selv om lovene om straffer og bøter for Ocupas ikke er under deres kontroll. Kommunestyrer kan også utvide offentlige park- og grøntarealer, støtte strandopprydninger, skape nikotinfrie strender eller forsterke moloer for å forsikre at strender ikke forsvinner.

Alle kommuner har sine egne temaer og utfordringer. Som mange andre småbyer på innlandet trenger vår kommune mer sysselsetting og studiemuligheter for unge for å unngå avfolkning. Alle de politiske partiene i byen hadde dette som en av deres valgløfter, men hvordan de ville utføre det, var totalt forskjellig. Og det er her ens stemme kommer inn. Andre kommuner kan ha ekstrem vannmangel og konflikter mellom bønder og innbyggere som må dele de samme knappe vannressursene. Det er igjen noe som lokalmyndigheter kan påvirke ved egne vedtak eller ved lobbyvirksomhet i provins, region- og nasjonale myndigheter.

Hvem som sitter med makten og hva de prioriterer kan ha stor innflytelse på vår livskvalitet og velbefinnende. Det er derfor det etter min mening er så viktig å lære seg litt om kommunen hvor man bor og om hvilke utfordringer den strever med. Hvis man i tillegg har stemmerettighet, er det nesten en skam å ikke bruke den til å forsøke å lede kommunen i den retningen man ønsker.  

Men man trenger ikke være interessert i politikk eller følge den politiske partidebatten for å være involvert i kommunale saker. Det er mange uavhengige interessegrupper som trenger støtte og som kan berike vårt sosiale liv og gi en mening som vi ellers kanskje ikke vil oppleve. Det kan være museets venner, en lokal miljøgruppe, fuglekikkere, et trossamfunn, grupper som tar seg av villkatter, papegøyer eller eierløse hunder, nabosamfunn som jobber for kulturtilbud eller arrangerer bussreiser, frivillighetsorganisasjoner som Røde Kors, kolonihagegrupper, bokinnsamlinger for gratis ‘bokskjul’, arrangementer for eldre, gourmet- eller vingrupper, suppekjøkken, strikkegrupper, salsadanserkurs og alt annet som kan påvirke vår trivsel og følelse av tilhørighet i kommunen hvor vi bor og kanskje til og med stemmer.

Hvis du bor i Spania heltid eller deltid eller bare kommer hit for å besøke ferieleiligheten en håndfull ganger i året, vil jeg oppfordre deg til å bli kjent med din lokale kommune. Det er nesten alltid flere arrangementer, kurs og tilbud enn hva man er klar over. Det er din kommune, og hvis du betaler dine skatter og avgifter til kommunen, så bli kjent med den og nyt alt den har å tilby.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.