Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2022!

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2022!

Lys og mørke. Desember er en måned med kontraster. For et par uker siden døde en venninne av meg. Hun ble bare 52 år gammel, og jeg strever fremdeles med å forstå at hun er borte. Livet er noen ganger dystert, og på vinterstid kan tap føles enda mørkere.

Men desember er også lyspunkter og håp tross sorte skyer. Før vi hadde strømregninger å beklage oss over, opplyste bål, stearinlys og oljelamper våre vinterfeiringer. Disse lys-tradisjonene har blitt bragt inn i hva vi ser på som vårt ‘moderne’ samfunn (selv om alt er relativt og vår modernitet snart blir like avleggs som andre fortidsepoker). Desember er en måned full av overraskelser og muligheter (Bare sjekk vår ¿Qué Pasa? program for denne måneden!) og en sjanse til å gjenopplive kropp og sjel for å sparke i gang det nye året med energi, håp og optimisme.

Årets siste måned er også en tid til å fritt gi og motta kjærlighet. Ja, jeg sa det. Kjærlighet! Det er et ord som mange i dag føler seg litt beklemt for å bruke, men for min del er kjærlighet og dens storesøster medmenneskelighet noe vi trenger mer enn noen gang. Så kanskje vi bør putte vår kyniske jeg på hvilemodus og feire hva som er godt med julen?

Det er ikke banalt å være glad i julen. Det er ingen skam i å nyte julelys tross de astronomiske strømprisene. Det er helt OK å elske julefilmer og nynne til julemusikk og bli melankolsk når duften av julebakst smyger seg ut fra et kjøkken. Jule-ånd er ikke galt, så lenge man velger å dele den med andre, kanskje spesielt med fremmede. Så bring julegleden videre, for en dag kan vi også være en av de trengende …

Det sies at det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere. Det er i hvert fall sant for desembers intervjuobjekter. Wenche Brit Karlsen og hennes datter Charlotte har begge hatt noen tøffe tak, men som de har lært, er det oftest på de mørkeste dagene at vi vokser mest. Under Wenche Brits tenåringsdebut på Sjølyst sang hun Marvin Gayes Ain’t no Mountain High Enough. Det er egentlig en kjærlighetssang, men den kan like gjerne snakke om livet selv. For noen mennesker finnes det hverken fjell eller andre hindringer som er for høye til å stoppe dem!

I denne juleutgaven bringer vi også andre delen av Tulle Elsters historie om Costa del Sol på 1960-tallet, denne gangen om julen 1962. Snakk om tøffe kvinner, så var Tulle absolutt en av dem!

Og hva er desember uten vintergrøss og julekrim? Sett deg ned i godstolen og bli med oss på en mordrunde med krimforfatteren, Myrian H Bjerkli.

Vintersolverv gir oss en sjanse til å feire lysets retur. Det er betryggende å vite at dagene vil bli lengre og lysere i de neste seks månedene. Desember er også tid for å si farvel og den årlige Momenti Mori (Lat: Husk at du må dø). Likevel minner naturen oss på at døden er del av livets sirkel, og at vintermørket er nødvendig for at ting kan fornye seg igjen.

Gledelig Jul og Fred på Jord

Karethe

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.