Månedsmagasinet på Costa del Sol
Torremolinos gylne epoke på 60 og 70-tallet

Torremolinos gylne epoke på 60 og 70-tallet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Det hele startet i slutten på 50-tallet, da nye charterflyvninger bragte store antall turister til Málaga, og da Torremolinos som opprinnelig var en liten fiskerby, ble ett av Spanias mest populære turistområde. Folk kom fra hele Europa for å besøke byen, nyte solen og ligge på stranden. Stedet som tidligere hadde vœrt fargeløst på grunn av diktaturet, ble et fristed hvor toleransen hadde brede marginer. Alt var tillatt, så lenge det ikke var en stor skandale. 

I forbindelse med vedtagelsen av ​​pressefrihetsloven, bedre kjent i Spania som La Ley Fraga, ble sensuren mer og mer avslappet, og landet begynte å bli stadig friere. Avskaffelsen av ​​sensuren i 1966, ble den perfekte muligheten for den lille byen til å tiltrekke seg turister ved å markedsføre et løssluppent og liberalt image av Torremolinos. Byen ble det perfekte feriemål for kunstnere, artister, aristokrater, hippier og kjendiser på grunn av den frie og kosmopolitiske atmosfære som avskilte området fra andre byer på Costa del Sol. 

Torremolinos plasseres på kartet 

I takt med den stigende masseturismen, begynte man å bygge fler og fler hoteller for å kunne huse de mange besøkende. I 1959 ble en historisk milepæl feiret med åpningen av ​​Torremolinos første luksushotell, Hotel Pez Espada. Kjendiser som Kirk Douglas, Sofia Loren, Brigitte Bardot, Orson Welles, Ava Gardner, Anthony Quinn og Frank Sinatra var noen av de mange som besøkte hotellet. Tropicana Hotel var også en stor suksess, og deres Tropicana Beach Club ble den første store ‘chiringuito-en’ på Costa del Sol og den første stranden hvor bikinier var tillatt. Strendenes skiftet utseende fra sin naturlige tilstand til å gi plass til de første solsenger, og solsengutleie på stranden ble introdusert. Torremolinos ble symbolet på hele Costa del Sol og en viktig start for turistutviklingen i Spania. I alt 300.000 internasjonale turister ankom Málaga flyplass i 1961, og i slutten av ​​1970-årene hadde hotellene i Torremolinos 19.000 hotellsenger til rådighet for besøkende. 

Natteliv i Torremolinos 

For å utnytte potensielle turistinntekter etter solnedgang, ble det åpnet byen fler restauranter, diskoteker og spillesteder. Med sitt brede klubbutvalg og den avslappede atmosfæren, ble byen attraktiv for tusenvis av unge. 

Men Torremolinos tolerante holdning og livsstil begynte også å tiltrekke seg store overskrifter. Byen ble øremerket som et skandaløst sted, hvor narkotikabruk var vanlig, og hvor utlendinger fra hele verden kom i søken etter en fri livsstil. 

Minnene forteller historien 

Det er dessverre få steder bevart fra den beskrevne epoken, og gjennom årene har turistenes og beboeres interesser forandret seg. I dag besøker ikke lenger store stjerner og aristokrater Torremolinos for å oppleve det glade livet. Og kanskje Torremolinos aldri vil oppleve en tid med Europas største natteliv igjen, men det vil alltid være et uutslettelig minne fra bilder, anekdoter og legender fortalt av de som levede gjennom byens glanstid. Torremolinos vil alltid bli husket som et sted som satte farge på Spanias mørke tider. 

Kilder:hoy.esrtve.esdiariovasco.comandaluciainformacion.estorremolinoschic.com

Av Gabriella Elkhouri

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet