Nyt stranden og havet på lovlig vis i sommer
Høysesongen på Costa del Sol nærmer seg og med den, dager på stranden og i havet. Noen vil ha lange og late stranddager, mens andre vil fylle dem med spennende aktiviteter. Uansett er det bra å vite hva man kan og ikke kan gjøre på strendene og i vannet. F.eks. i januar i år utstedte Sjøfartsverket i Málaga (Capitanía Marítima de Málaga) et nytt regelverk for blant annet fritidsbåter og flytende- og strandutstyr for nettopp å nyte livet i og rundt vannet.
På stranden
De fleste forbinder Costa del Sol med ferie og lange, herlige dager på stranden, og i Spania kan man virkelig nyte strendene. I motsetning til visse andre Middelhavsland hvor man er tvunget til å betale for å oppholde seg på standen, fastslår den spanske kystloven at alle strender i landet er offentlige og gratis.
Det bør likevel sies at for alles beste er det bra å følge lokal praksis og rette seg etter de forbudene som gjelder på strendene, da et regelbrudd kan føre til bøter på opptil 3000 euro! Det er mye artigere å bruke disse pengene på annet i ferien. Derfor tar NorskePLUSS her en titt på lovverket som gjelder på Costa del Sols strender.
Her kan du bade
De strandområdene som er satt av som badeplasser, er merket med bøyer opptil en avstand på 200 meter fra stranden. Innenfor disse badeområdene kan man svømme og leke fritt, og personer med f.eks. padlebrett (SUP) eller pedalbåter må ta hensyn til badegjestene. Andre vannområder kan være merkede og reserverte for vannsporter som f.eks. kitesurfing eller foilbrett, og i disse områdene er det strengt forbudt å svømme.
Nudist, jo da!
Den spanske loven forbyr ikke at man går naken på stranden, men tross dette er det forbudt i visse kommuner. I Málaga-provinsen er det ikke forbudt, men praksis er å bruke badetøy på Costa del Sols strender. Vil man bade naken uten å skape opprør, finnes det flere nudiststrender å velge mellom. Google: playa nudista Málaga.
Ikke hold av plass
Å gå ned på stranden tidig på morgenen og holde av et sted ved å stille opp solsenger og parasoll, for deretter å gå hjem igjen for å spise frokost, er ikke direkte forbudt, men på Costa del Sol er det ikke vanlig å gjøre det. Man risikerer til og med at politiet tar vekk ens eiendeler hvis man ikke er på stranden og bruker dem.
Pop-up telt, parasoller etc.
I dette spørsmålet har Málaga-provinsens forskjellige kystkommuner sine egne regler. Noen begrenser antall parasoller per selskap, andre forbyr pop-up telt, mens noen tillater pop-up telt, men forbyr markiser. Så man bør sjekke hva som gjelder i egen kommune.
Musikkforbud
Hvem som helst kan ligge på stranden og høre på musikk med hodetelefoner, men å høre på musikk med f.eks. en radio, CD-spiller eller en høytalar koblet til mobiltelefonen, slik at alle i omgivelsene hører musikken, er forbudt. Det er også forbudt å spille instrumenter på stranden eller på noen annen måte forårsake lyd og ulyd som kan oppfattes som forstyrrende for de som er i nærheten.
Her kan du ikke bade
Nesten overalt på Costa del Sols strender er det fritt frem å slå seg ned med sitt håndkle og sin parasoll. Likevel finnes det områder som er reserverte for å gi adgang til vannet med f.eks. pedalbåter, vannscootere, surfe- og padlebrett og båter m.m. Disse stedene er avmerket og innen disse områdene er det forbudt å oppholde seg – både for å sole seg på stranden og bade i vannet.
Hundestrender
Mange hundeeiere vil gå til stranden sammen med sine firebente venner, og det kan de også, så lenge de holder seg til de spesielle hundestrendene som finnes på Costa del Sol. På de øvrige strendene er det strengt forbudt å gå med hunden eller la den bade i vannet, uansett om det er dag, natt, morgen eller kveld. For å finne Costa del Sols offisielle hundestrender, kan man google: playas de perros Málaga.
Flere strandregler …
Å fiske er forbudt i høysesongen, både fra stranden og under vannoverflaten, kl. 10.00–21.00.
Bil & camping er helt forbudt på stranden. Man kan altså ikke kjøre ned på stranden for å laste av bilen, og man kan verken overnatte i bobil eller telt på stranden. Man kan overhodet ikke overnatte på stranden.
Tisseforbud, ja, det er forbudt å tisse (og bæsje) i havet.
Stranddusjer kan bare brukes til å dusje av seg saltvannet. Det er derfor strengt forbudt å bruke f.eks. såpe og sjampo i stranddusjene, akkurat som at man heller ikke kan vaske opp, vaske klær eller leke i dusjene.
Søppel av alle slag – papir, bokser, sigarettstumper, ødelagte parasoller etc. må sorteres og kastes i dertil utplasserte søppelbeholdere.
Røking begynner å bli forbudt på stadig flere strender på Costa del Sol, men reglene er forskjellige mellom kommunene og også mellom strender i hver kommune.
Bål & grilling er forbudt på strender, steiner og klipper. Det er også forbudt å bruke gassflasker og brannfarlige væsker. En del kommuner har grillbåter på stranden som man kan bruke, men for dette kreves tillatelse fra kommunen.
Ta med sand hjem fra stranden er forbudt.
Skygge. Det er forbudt å sette opp en parasoll eller annet slik at de kaster skygge over andre strandgjester.
Strandflagg
Grønt flagg: Fritt å bade
Gult flagg: Bad med forsiktighet
Rødt flagg: Forbudt å bade
I vannet
Det nye regelverket fra Sjøfartsverket (januar 2024) omhandler det som skjer i vannet. Dette omfatter først og fremst fritidsbåter, men også andre motoriserte utstyr som f.eks. vannscootere og utstyr uten mekanisk fremdrift som kanoer, kajakker, surfe- og padlebrett (SUP), pedalbåter med og uten motor på mindre enn 3,5 kW, kitesurfing, vannski og flytende utstyr anbragt med vannfartøyer m.m. Reglene gjelder for både private, turist- og kommersielle formål, men for alle er det viktig å ha en ansvarsforsikring som dekker hvis ulykken skjer nå man er ute med f.eks. vannscootere eller en fritidsbåt.
Badeplass – vær forsiktig!
Den første regelen som er viktig å kjenne til når man er ute i vannet med noen slags utstyr, er at strendenes badeområder er merket ut til en avstand på 200 meter fra stranden.
Generelt sier reglene at: Hvis man er ute med f.eks. en kano, kajakk, SUP, pedalbåt eller liknende, må man befinne seg innen 50 – 200 meter avstand fra stranden – man må altså holde seg minst 50 meter borte fra strandlinjen, men kan ikke gå lengre ut enn 200 meter. Hold også 50 meters avstand fra svømmere. I tillegg er det strengt forbudt å ankre eller fortøye sitt utstyr innen badeområdet og ved bøyene som angir dette.
Langt ute på vannet
Er man ute med eget utstyr eller på utflukt med instruktør, kan man befinne seg utenfor badeplassen, men maksimalt 500 meter fra stranden. Pedalbåter med motor på mindre enn 3,5 kW kan ikke gå lengre ut enn 0,5 sjømil (926 meter) fra kysten. For vannscootere, som må brukes utenfor badeområdene, gjelder maksimalt én sjømil (1852 meter) fra kysten og en sikkerhetsavstand på minst 100 meter til andre båter og utstyr. Hvis man i stedet vil være ute og ro, kan man gå ut opptil én sjømil fra kysten.
Spesielt angitte områder
Hvis man er ute på vannet med surfebrett eller kitebrett, må man holde seg til spesielt tillatte områder og holde seg 50–200 meter fra kysten. Derimot kan man gå ut maksimalt 0,5 sjømil hvis man er ute med vindsurfer eller foilbrett.
Været avgjørende
Alle fritidsaktiviteter kan bare utføres i dagslys, i godt vær og når sikten er mer enn én sjømil, slik at utøveren hele tiden kan ses fra stranden, og slik at utøveren selv kan se stranden – hele tiden. Man kan ikke være ute hvis vinden er kraftigere enn 3 Beaufort og bølgene kan ikke være høyere enn 0,25 meter. Et unntak finnes for hvis man er ute og ror, da man kan ro ut opptil én sjømil, forutsatt at det dagslys, god sikt, vinden ikke overstiger 4 Beaufort og bølgene ikke er høyre enn 0,5 meter.
Flytevesten på!
For sporter som f.eks. vind- og kitesurfing, brettpadling og liknende er det obligatorisk å ha på seg flytevest. Samme regel gjelder hvis man er ute på vannaktiviteter som en ‘banan’ eller ‘donut’ etter en båt, vannski, vannscooter etc. eller leker i flytende vannpark (hvor ellers aldersgrensen er 12 år sammen med verge eller 16 år uten verge).
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001