Månedsmagasinet på Costa del Sol
På den andre siden … Regionalvalg 19. juni – Bør vi sette kryss ved ‘Liste P’ for Prosjekt?

På den andre siden ... Regionalvalg 19. juni - Bør vi sette kryss ved ‘Liste P’ for Prosjekt?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

På den 19. juni er det andalusisk regionalvalg. Da vil vi se de kjente fargene. Eller vil vi?

Jeg er vel neppe den eneste som ikke har noen farge lenger. Jeg hadde det – men det var den gangen. I dag ønsker jeg meg bare én ting ved et valg – et bærekraftig politisk prosjekt. Det ønsker jeg meg også før valget til Junta de Andalucía om et par dager, for det er akkurat det vi trenger.  

Mitt ønske ble oppfylt ved det siste regionalvalget på høsten 2018. Stikk imot det som vanligvis skjer, fikk vi en topartiregjering som sammen med et støtteparti fikk i gang nye prosjekter for Andalucía. Og til tross for den destruktive pandemien, har det gitt gode resultater.

Jeg kommer smart tilbake til det, men først vil jeg snakke om ønskene.

Hvis vi ønsker gode prosjekter for Andalucía, må vi vekk fra de tradisjonelle fargeinndelingene, hvor alt og alle settes i en blå eller rød bås. Det er helt meningsløst og kan vœre til stor skade for kompromissets ånd. Det samme er den like så oldnordiske inndeling av høyre- og venstreorienterte, som tilhører en helt annen tidsalder. Personlig vil jeg verken til høyre eller til venstre – jeg vil fremover. Og for å komme frem, må vi legge fortidens konflikter bak oss. Sette en strek over en masse ting, begynne ferskt og rette blikket mot fremtiden. Vi må samle sammen de partiene og politikerne som kan, vil og tør gjøre noe.

Det var akkurat det som skjedde på høsten 2018. Partido Popular, Ciudadanos og Vox brøt ned de tykke politiske skilleveggene mellom partiene og sjøsatte et prosjekt. Prosjekter fører alltid til debatt, men objektivt sett har ledende politikere som Juanma Moreno, Juan Marín, Elías Bendodo, Jesús Aguirre og deres nærmeste gjort det veldig bra. De kan, vil og tør noe. Derfor har det første spadestikket for det lenge avventede tredje sykehuset i Málaga nå blitt tatt. Det er også derfor Málagas metro endelig blir ferdig til sommeren, og samtlige kommuner i Andalucía får fiberbrebånd innen utgangen av 2023. Samtidig har den sittende PP-Ciudadanos regjeringen ikke vært redd for å starte en ny ‘motor’ i regionen. Alt i Andalucía har alltid vært rettet mot to næringer; turismen og byggearbeid, men fremover vil det også skapes nye arbeidsplasser innen industri og teknologi. Det er naturligvis et langsiktig prosjekt, men prosjektet er igangsatt og fortjener å få fire år for å kunne bevise seg. Derfor håper jeg inderlig at andalusiere med stemmerett vil sette et kryss ved liste P – et kryss for Prosjekt.

Det hadde vœrt fordelaktig hvis det gamle sosialistpartiet, PSOE, ville slutte seg til, bidra og påvirke prosjektet. Med ny leder var det også nytt håp. Bemerk jeg skriver var. For når Juan Espadas intervjues, gjentar han alltid høyt og tydelig: ”Det er oss – eller det ekstreme høyre”. Han har knapt rukket å bli ny partileder i Andalucía før alle krefter settes inn for å bygge en Berlin-mur tvers igjennom det andalusiske parlamentet. Det er det ingen fremtid i, og heller ikke noe prosjekt.  

Uten prosjekter kommer vi ingen vei. Alt for lenge har alt for mange ressurser har gått tapt – både i Andalucía og i resten av Spania. Jeg holder fast ved at både spanjoler og andalusiere kan og vil. Ingen her klager over arbeidsvilkår, en arbeidsuke på 40 timer og 4 ukers ferie. Samtidig blomstrer gründerånden – nesten tre millioner spanjoler er i dag selvstendige næringsdrivende, spesielt i Madrid og Málaga regionene. Retningslinjene ovenfra må selvsagt stakes riktig opp. Og det er her det dessverre alt for ofte har gått galt. Men den føromtalte politiske kvartetten har vist at det også finnes flinke, hederlige og visjonære politikere. Politikere som har skapt et bærekraftig prosjekt. Og det er nettopp dette prosjektet som fortjener å få fire år til.

Den 19. juni blir en viktigere dag enn vanlig for Andalucía.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet