Månedsmagasinet på Costa del Sol
Oso Polar: Dette skjedde i overgangsvinduet

Oso Polar: Dette skjedde i overgangsvinduet

Málaga gikk inn i overgangsvinduet denne vinteren med store økonomiske utfordringer, få realistiske muligheter til å styrke troppen og med en trenersparking som førte med seg en hel masse rettmessig støy og misnøye med klubbledelsen.  


Som en del av «levedyktighetsplanen» som klubben inngikk med ligaforeningen LaLiga i fjor høst, må rundt 5 millioner euro trylles fram tidlig i 2020. Klubbledelsen har måttet ta store grep for å klare dette, men det drøyde lenge før ansettelsen av Richard Shaheen som daglig leder fikk effekt på klubbøkonomien. 

I januar ble det meldt at klubben hadde kuttet utgifter tilsvarende rundt 900.000 euro og hentet inn ytterligere 900.000 euro i friske midler. På januar måneds siste dag gjensto det fremdeles to av fem millioner euro. Ett enkelt spillersalg kunne skaffet til veie denne summen, men samtidig har mange bekymret seg over lagets svekkede sportslige kapasitet som følge av de økonomiske problemene.

Over og ut

Alex Mula (Alcorcón), Iván Rodríguez (Ponferradina), José Rodríguez (Fuenlabrada) har alle forlatt Málaga CF på utlån til ligarivaler. Hugo Vallejo ble solgt til Real Madrid for 300.000 euro. Vallejo ble lånt ut til ligarival Deportivo. Lorenzo González, den unge angrepsspilleren som kom gratis fra Manchester City i sommer, ble sluppet gratis til sveitsiske St. Gallen. 

Helt på tampen av overgangsvinduet ble Keko Gontán, som i sin tid kostet 5 millioner euro, fristilt fra sin kontrakt. Han fikk 50 kamper for Málaga uten å sette særlig spor etter seg i klubben. Totalt sett tjente Málaga CF lite på disse overgangene, utover pengene for Vallejo og sparte lønnsutgifter.

Dårlig organisering

Det var opplagt at verken Alex Mula, Iván Rodríguez eller José Rodríguez kunne fortsette i Málaga CF. Ingen av disse ble registrert for spill ved sesongstart, og har måttet vente et halvt år på å spille skikkelige kamper igjen. 

Málaga hadde enten ikke evne eller vilje til å registrere disse spillerne med svært begrensende krav fra ligaforbund. Likevel kunne alle tre spilt en viktig rolle på et lag som er blottet for bredde i troppen og som har måttet stole på unge spillere fra reserve- og juniorlaget for å fylle opp kamptroppene denne sesongen.

Sterkere angrep

Av forsterkninger kunne en ikke håpe på altfor mye, først og fremst som følge begrensningene i budsjettet. Det har likevel vært et klart behov for å styrke angrepet. 

Defensivt har ikke Málaga gjort det dårlig, men det scores jevnt over for få mål. Derfor ble Sergio Buenacasa hentet inn på lån fra Mallorca. Den 23 år gamle spanske spissen tilbrakte første halvdel av sesongen på lån i Ponferradina, men en skade hindret han fra å spille en viktig rolle der. Den skaden sliter han fremdeles med, selv om han har debutert for Málaga CF i ligaen. Buenacasa er en dynamisk, bevegelig og hardt arbeidende spiss med en nese for mål. Forhåpentligvis vil vi få se det beste han har å by på utover i vårsesongen.

Tete Morente som ny spiss

Sportsdirektør Manolo Gaspar fikk hentet inn en offensiv forsterkning til i form av Tete Morente, gratis fra CD Lugo. Den 23 år gamle vingen fra Cádiz-traktene har gått en god skole i Atlético Madrid-systemet, og vært innom Atlético Baleares og Gimnastic Tarragona før Lugo.

Hans fremste kvaliteter er hurtighet og løpsstyrke, og han har allerede erklært at han har kommet til Málaga for å skape seg en god karriere i klubben. Det blir svært spennende å se hva Tete Morente har å bidra med utover våren, men klubben selv virker strålende fornøyd med at han har godtatt den lave makslønnen på 80.000 euro. Samme sum har forøvrig Carlos Kameni sagt seg villig til å si ja til for å spille for Málaga igjen dersom klubben skulle trenge en keeper til. Hedersmann!

Styrket ut?

Totalt sett er det vanskelig å si om Málaga kom styrket ut av overgangsvinduet, men to nye og offensive signeringer – i tillegg til at klubben klarte å beholde Antoñin og Keidi – må sies å være mer enn man kunne forvente. Málaga har lagt bak seg en tøff måned, og det er stadig mye usikkerhet om hva februar og tiden fremover vil bringe med seg av nye utfordringer. 

Et stort salg kunne sikret klubbøkonomien i alle fall midlertidig, men det ville samtidig svekket klubben sportslig. Det er vanskelig å si hva januar-vinduet vil få av konsekvenser fremover, men det blir spennende å følge!


Arilds corner: Málaga er Europeisk Idrettshovedstad 2020 – hva med fotballen og Málaga CF?

ACES – Europe utpeker hvert år en europeisk by til verdensdelens «Idrettshovedstad». ACES er en ideell organisasjon som setter ansvar og etikk høyt og som vil ha en bevisstgjøring av idrett som kilde til samhold og bedre livskvalitet, fysisk velvære og integrasjon. Alt sammen godkjent av EU-kommisjonen.

Vi som er supportere av Málaga CF er litt forundret og lurer på om dette med «idrettshovedstad» også omfatter fotballklubben vår? Dette er jo Málaga bys stolthet!

At det går opp og ned i idretten og i verden for øvrig, kjenner alle godt til. Men maken til elendig eierskap, drift og resultater som i Málaga CF må man lete lenge etter! Vi ser klart at en meget viktig del mangler fra eierne av klubben: RESPEKT.

Fotball er nr. 1 i Málaga

En storby som Málaga har selvfølgelig et hav av idretter, og mange hundre mennesker er daglig involvert i idrett på forskjellige måter. Det gjelder innbyggere, klubber og foreninger, det offentlige, næringslivet, turistnæringen, frivillige, utøvere i alle aldre, trenere, støtteapparat etc. Mye er basert på frivillighet, tradisjoner, interesser og engasjement. I alle sosiale lag og med sorger og gleder i generasjoner.Det er stolthet og respekt alle veier.

Málaga CF er byens hjertebarn

Dagens situasjon for Malaga CF er uholdbar. Noe må gjøres. Drastisk. Raskt.Dette går ikke an! Skal man beholde ansikt og forsvare utnevnelsen som Europeisk Idrettshovedstad 2020, må alle krefter mobiliseres.

La Peña Malaguista Oso Polar

Vi er den eneste offisielle norske supporterklubben til Málaga CF. Vi lider like mye som andre supportere og alle som bryr seg om Málaga CF. Vi følger laget i tykt og tynt. Medlemmer, familie, venner, bekjente og besøkende følger med på matchene på hjemmestadion La Rosaleda. Vi opplever den sydlandske stemningen, blodfansen og deler gleden og sorgene med heltene som kjemper om hvert poeng. Dette er det vi liker. Men i dagens situasjon har vi en vond smak i munnen: Hva skjer og hvordan skal dette ende?

Idrettsåret 2020

Dette blir spennende, spesielt for Málaga CF. Vi følger også en rekke andre idretter, lokalt og sentralt. Mange er også involvert i frivillig arbeid innen idretten. Mange av våre medlemmer, venner og bekjente bor her på Solkysten fast eller i store deler av året og opplever idrettsgleden daglig. Men. Fotballen er vårt hjertebarn.

Vi ikke bare ønsker, men krever, at noe drastisk nå må gjøres. Málaga CF må opp og på linje igjen. Vi ønsker gode opplevelser for alle. Men først og fremst krever vi: RESPEKT.


Kontakt med La Peña Oso Polar

Vi i Peña Oso Polar – den eneste offisielle norske supporterklubben til Málaga CF – arbeider hele tiden for å gjøre tilbudet til medlemmer, følgere og alle som vil være med, bedre. Vi benytter Facebook og e-post.

Vil du bli med i supportergruppa Peña Oso Polare eller dra på fotballkamp med Málaga CF, ta kontakt på:www.facebook.com/pena-oso-polarE-post: penaosopolar@gmail.com

Av Fredrik Alnæs, Málaga de Noruega

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.