Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nå er vi igjen en fotballklubb!

Nå er vi igjen en fotballklubb!

Del

Mannen midt i orkanens øye

Med arrestordre på presidenten for Málaga CF, Sjeik Abdullah Al-Thani, har retten fjernet ham fra klubben på grunn av bedrageri og hvitvasking. Lokal advokat innsatt – og pengesterke investorer fra USA har nå meldt seg til å kjøpe klubben.


To kallenavn klistrer seg til hans person. ”Pitbull” for hans form som spiller. ”Scofield” for hans påståtte likhet med hovedpersonen i den amerikanske tv-serien ”Prison Break”.Den 39-år gamle Manolo Gaspar, født i El Palo i Málaga, smiler av dem begge. Med sin høyde på bare 1,76 meter ruver han ikke mye i landskapet, men aktivitetene som sportsdirektør i Málaga CF siden slutten av oktober 2019 har vært store.Ni spillere er sendt videre til andre klubber i Spania, Sveits og Argentina og tre nye aktører er innlemmet i trener Sergio Pellicers 2. divisjons-tropp.

I den mest dramatiske perioden i Málaga Club de Fútbols historie.

Gaspar forklarer på et pressemøte.

Al-Thani kastet ut

Ikke før var trykksverten til Det Norske Magasinets mars-nummer med artikkel om det 19-årige stortalentet Antonin tørket, før han ble solgt til La Liga-klubben Granada for 1,2 millioner euro. En handel utenfor transfervinduet, som kunne foretas da en av Granadas nøkkelspillere var blitt langtidsskadet. 

Vanligvis bekreftes handler av klubbpresidenten og formannen for Málaga CF, sjeik Abdullah Al-Thani, fra sitt domisil i hovedstaden i Qatar, Doha, men nå var det retten i Málaga, ’City of Justice’, som ga grønt lys. Den hadde 20. februar kastet ut Al-Thani og overdratt ledelsen av klubben til den respekterte forretningsadvokaten og økonomen José María Muñoz. Og enhver disposisjon i klubben skal Muñoz forelegge for retten.

Den dramatiske juridiske avsettelsen av Al-Thani kom etter en 15 timer lang ransaking av kontorene på Estadio La Rosaleda, hvor Málaga CF har hele sin administrasjon. Det var nasjonalpolitiet som 22. januar var blitt satt til å endevende ethvert papir- og computer-dokument. 

Deretter sto det klart, at Al-Thani og hans barn i ledelsen av klubben, gjennom et stråselskap, NAS FOOTBALL SL – med samme adresse som Málaga CF, Paseo de Martiricos – hadde hvitvasket penger og bedratt klubben for 5,4 millioner euro. Et beløp som siden er vokst til 7,3!

Sjeik Al-Thani sammen med sine sønner. Arrestordre er utstedt.

Arrestordre utstedt

Sjeik Al-Thani og hans sønner i det nå avsatte Málaga CF-styret, Nasser, Nayef og Rakan, var innkalt til det oppsiktsvekkende rettsmøtet, men de uteble – hvorfor det nå er utstedt arrestordre på Al-Thani, hvis han ikke møter frem til neste berammede rettsmøte 15. april. Det er det ingen som forventer at han gjør.

Han var i rettslokalet, hvor han uteble, representert av samme advokat som for to år siden på vegne av legenden Ronaldo inngikk et forlik med de spanske skattemyndighetene.

José María Muñoz’ administrasjon av Málaga CF er satt til seks måneder. Her skulle en ny eier av den økonomisk hardt trengte klubben gjerne være på plass. Han er fotballinteressert og sås på tribunen sammen med borgermester Francisco de la Torre da Málaga spilte mot Real Zaragoza søndag 9. mars – siste match før coronaviruset lammet spansk fotball.

Skuespilleren George Clooney – i investorfeltet.

Investorer meldte seg

I alt dette interne rotet, hvor Al-Thani jo også rakk å sparke trener Víctor Sanchez del Amo for å erstatte ham med Sergio Pellicer, jobbet Manolo Gaspar ufortrødent videre. Málaga-mann av hele sitt hjerte med en del år som scout for klubben. Gaspar med de store solbrillene er blitt klubbens ansikt utad.

”Bedre å ha en løve foran seg enn en løgner bak.”

– Al-Thani på twitter, da retten fratok ham ledelsen i Málaga CF.

Og han er med begeistring vitne til at nye investorer kom på banen for å kjøpe Málaga CF av sjeik Al-Thani med hotellkjeden BlueBays aksjeandel inkludert.

Først et amerikansk film-produksjonsselskap fra Hollywood, som er tilknyttet den kjente amerikanske skuespilleren George Clooney. Selskapet jobbet allerede i Málaga og fikk ved kontakt med Al-Thani inntrykk av at han forlangte 100 millioner euro for Málaga CF. Han kjøpte selv for ti år siden klubben for 36 millioner euro. Produksjonsselskap er klar til å betale mer, men ikke overprisen på 100 millioner euro.

Og så sendte selskapet America CF fra California sin advokat Marlyo Christie til Málaga for å forhandle.

Videre har spanske rikfolk fra Málaga vist interesse. Noen velkjente av borgermester Francisco de la Torre.

Málaga-forwarden Sadiku i kamp mot Real Zaragoza – den siste motstanderen på Estadio La Rosaleda før coronaen satte inn.

Ville ikke gi opp!

Med Al-Thani fjernet og den rettslige administrasjonen av advokat José María Muñoz sier sportsdirektør Manolo Gaspar:

”Nå er Málaga CF en fotballklubb. Med mennesker, som jobber fantastisk for klubben – under ordnede forhold. Med Al-Thani ved roret kjempet jeg mot en mur. For en mann som ham, som ikke har vår kultur, er det umulig å forklare om skikkene rundt vår fotball, presse, fans, spillere og ledere. Vanskelig å leve med, men jeg tenkte aldri på å kaste håndkledet i ringen. Dog stunder, hvor jeg spekulerte på om min innsats var det hele verdt. Men her er jeg”.

En pitbull gir aldri opp!


Fakta om Gaspar med et mislykket opphold på Kypros

Manolo Gaspar er født 3. februar 1981 i El Palo, Málaga.

Hans aktive fotballkarriere.

Spilleposisjon: Høyre back.

2001 – 2004: 

Málaga B (Atlético Malagueño): 71 kamper – 1 mål

2004 – 2006:

UD Almería 2. divisjon: 67 kamper – 3 mål

Kåret som beste back i divisjonen

2006 – 2008:

UD Levante, La Liga: 28 kamper – 2 mål

2008 – 2011:

Málaga CF, La Liga: 40 kamper – 1 mål

Sto til dels i skyggen av Jesús Gamez, som senere kom til Newcastle i England.

2011 – 2012:

FC Cartagena, 2. divisjon: 20 kamper – 0 mål

2013: Olympiakos Nicosia FC, Kypros: 1 kamp – 0 mål

2013- 2014: CD El Palo, Málaga, 3. divisjon: 12 kamper – 0 mål

Etter karrieren:

Fungerte en del sesonger i Málaga CF som scout (talentspeider)

Utnevnt som sportsdirektør i oktober 2019.


Arnau – kjent ansikt i Málaga CF fungerer nå i Oviedo. Der har det vært vanskelig i 2. divisjon.

Arnau sparker treneren i Oviedo

Francesc Arnau, tidligere populær divisjonskeeper i Málaga CF og sportsdirektør i samme klubb fra 2015 – 2017 (sparket) er nå sportsdirektør i 2. divisjonsklubben Oviedo i Asturia. En av hans første handlinger ble å avsette trener Rozada til fordel for den 53-årige Cuco Ziganda.

Ziganda har tidligere stått i spissen for Xerez, Osasuna og Athlétic Bilbao. Baskerlaget overtok han etter navnkyndige Ernesto Valverde gikk over til FC Barcelona. Begge er i for øvrig blitt sparket.

Også en annen klubb i 2. divisjon har byttet ut treneren. Fuenlabrada fra Madrid erstattet overraskende Mere Hermoso med den 51-årige José Ramón Sandvold – kjent for å være brannmann i følsomme situasjoner i bunnklubber. Har i 11. time reddet så vel Granada som Córdoba fra nedrykk.

11 av de 21 klubbene i 2. divisjon har nå skiftet trener i løpet av sesongen – flere av dem to ganger!


Rollelisten – 6 måneders drama i Málaga CF

Okazaki – nektet spilletillatelse i Málaga CF og røk i stedet til Huesca.

September 2019:

Okazaki, japansk landslagsspiller, får av la liga-organisasjonen nektet spillerlisens i Málaga CF, som han på en fri transfer fra engelske Leicester hadde skrevet kontrakt med.

Richard Shaheen – Al-Thanis forlengede arm i Málaga CF i fire måneder.

Oktober 2019:

Jofre og Caminero, henholdsvis advokat og juridisk rådgiver og sportsdirektør, sparkes av president og styreformann sjeik Al-Thani.

Richard Shaheen, amerikansk advokat, innsettes som administrator i Málaga CF.

Manolo Gaspar ansettes som sportsdirektør.

Sergio Pellicer – ny trener i en turbulent tid.

Januar 2020:

Víctor Sanches del Smo sparkes som sjefstrener av Richard Shaheen på Al-Thanis foranledning med hovedbegrunnelsen ”illojalitet”.

Sergio Pellicer ansettes i stedet. Han hadde stått i spissen for 2. laget.

Richard Shaheen sparker 5 medarbeidere i salgs- og kommunikasjonsavdelingene.

Caminero og Jofre – sparket av Al-Thani.

Februar 2020:

José María Muñoz, advokat og økonom med 40 års virke i Málaga, innsettes av retten i Málaga som rettslig administrator i Málaga CF – for seks måneder. President Al-Thani og hans sønner i styret i Málaga CF av samme rett fratatt ledelsen av klubben med kriminelle handlinger som begrunnelse.

Richard Shaheen fjernes omgående av José María Muñoz. Han forlater under protest La Rosaleda i en taxi.

George Clooney, verdenskjent amerikansk skuespiller og hans filmproduksjonsselskap kontakter Al-Thani for kjøp av klubben, som hotellkjeden Bluebay også eier en del av.

Morlya Christie, advokat for America CF Investors ankommer til Málaga for å forhandle overtagelse av Málaga CF.

Mars 2020:

Coronaen herjer Spania. Alle aktiviteter stanses.


De satte fart på rettssaken mot Al-Thani

Det var gruppen av mindretallsaksjonærer i Málaga Club de Fútbol, Association of Small Shareholders, som tok initiativ til saken om kriminelle handlinger av klubbpresident og styreformann i Málaga, sjeik Abdullah Al-Thani. Det gjorde de for mer enn et år siden og har vært anført av advokat Francisco Valverde.

For øvrig samme advokat som representerer den sparkede sjefstreneren, Víctor Sánchez del Amo, i hans erstatningssak mot Málaga CF for uberettiget avskjedigelse. Den lyder på 600.000 euro.

Mindretallsaksjonærenes samlede aksjebeholdning i Málaga CF lyder på 3 %. 


Få tilskuere beskyttet seg for smittefare da Málaga møtte Zaragoza.

Málaga CF-kamper utsatt – organisasjonen lukket ned

Da coronaviruset satte inn ga Det Kongelige Spanske Fotball dekret til å utsette alle kamper – så vel divisjonene som i de lavere rekker. Det var ute langt tidligere enn regjeringen.

For Málaga CF betød det at klubben på lik fot med de øvrige 2. divisjonsklubbene rakk å avvikle 31 spillerunder i turneringen før det midlertidige stoppet. Oppgjørene Málaga CF – SD Huesca på Estadio La Rosaleda og Tenerife – Málaga CF på ferieøyen ble utsatt.

Ved redaksjonens slutt midt i mars forelå det ikke noe nytt om resten av turneringen.

Málaga CF stengte videre ned for en del av treningen, museet på La Rosaleda ble lukket og kontorpersonalet sendt hjem med hjemmearbeid.

Siste oppgjør før turneringsstoppet spilte således Málaga CF – Real Zaragoza (0-1) på Estadio La Rosaleda med 22.000 tilskuere på tribunene.


Aaron – nå innlemmet i Málagas tropp.

Fra Malaysia til Málaga CF

Med stortalentet Antonins plutselige avgang til Granada fikk Málaga CF mulighet for å innlemme en ny spiller i den profesjonelle troppen på 18. Sportsdirektør Manolo Gaspar hadde hatt den 30-årige fløyspilleren Aaron Niguez – bror til Atlético Madrid-spilleren Saul – i kikkerten. Han gikk arbeidsløs rundt i en annen 2. divisjonsklubb, Lugo i Galicia, som av økonomiske årsaker ikke kunne oppnå spillerlisens for ham.

Aaron var kommet hjem til Spania etter et lite suksessfylt opphold i Malaysia, etter å ha representert følgende klubber i Spania, Hellas, Portugal og Skottland:

2006 – 2007: Valencia B – 29 kamper og 3 mål

2007: Xerez (8-0)

2008: Iraklis, Hellas (12 – 3)

2008 – 2009: Rangers, Skottland (3 – 0)

2009 – 2010: Celta Vigo (11 – 0)

2010 – 2011: Recreativo Huelva (28 – 5)

2011 – 2013: Almeria (47 – 4)

2013 -2015: Elche (59 – 1)

2015 – 2016: Braga, Portugal (12 – 0)

2016 – 2017: Tenerife (36 – 4)

2017 – 2018: Oviedo (44 – 5)

2018 – 2019: Johor Varul Ta´zim, Malaysia (3 – 0).

En omflakkende fotball-bohem med 52 u-landskamper for Spania i perioden 2004 til 2009.


Cádiz har nå fått transferkarantene

Lederlaget i 2. divisjon, Cadiz, har av det internasjonale fotballforbundet FIFA fått karantene i de kommende to sesongers transfervindu på grunn av ulovligheter ved overførselen av Mamadou Mbaye fra Watford. Det er den engelske Premier League-klubben som har klaget på Cádiz.

Senegal-spilleren skulle ha opphevet sin kontrakt med Watford og samtidig krevd en økonomisk kompensasjon av Cadiz, som hevder å ha handlet i god tro. Klubben har appellert FIFA-avgjørelsen til den internasjonale sportsdomstolen CAS.

Med opprykk til La Liga er det helt avgjørende for klubben at den kan handle i transfer-vinduene.

Mbay har fått en bot og karantene i fire måneder.


Leverandører krever penger

Det er voldsom uro i 2. divisjonsklubben Extremadura. Først avsatte et flertall av aksjonærene presidenten og innsatte Luis Oliver Sierra, som straks lovde å rydde opp og finne løsninger på klubbens økonomiske problemer.

Men nå puster en rekke leverandører ham i nakken. De vil ha betaling for deres leveranser. Det samlede kravet overstiger 800.000 euro. En komplisert sak for klubben i Almendralejo. Inntil videre er det anlagt 14 rettssaker mot den.


Fine tilskuertall på La Rosaleda

Málaga CFs tall for de enkelte oppgjørene på La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17.612

Málaga CF – UD Almería: 18.068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13.611

Málaga CF – Sporting Gijón: 15.272

Málaga CF – Cádiz CF: 17.467

Málaga CF – Real Oviedo 16.085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15.521

Málaga CF – Elche: 13.691

Málaga CF – Tenerife: 14.027

Málaga CF – Lugo 14.700

Andre halvdel av turneringen:

Málaga CF – Ponferradina 12.203

Málaga CF – Mirandes 15.255

Málaga CF – Numancia 13.089

Málaga CF – Racing Santander 24.773 (rabatt-tilbud på billetter)

Málaga CF – Real Zaragoza 22.216

Málaga CF – Huesca – utsatt på grunn av coronavirus.


Málaga CFs resultater i 2. division

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruna – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numacia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Mirandes 2 – 2

Elche – Málaga CF 2 – 0

Málaga  CF – Numancia 2 – 1

Cadiz – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – Racing Santander 2 – 0

Las Palmas – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Zaragoza 0 – 1

Málaga CF – Huesca – utsatt på grunn av corona.

Tenerife – Málaga CF – utsatt på grunn av corona.

Heretter lå Málaga CF etter 31 spilte kamper som nr. 15 med 38 poeng.


Toppscorer Sadiku fikk plutselig måltørke. Scorte ikke i måneden som ledet opp til corona-pausen.

Målscorere

Sadiku 10

Adrian 7

Antonin 3 (spiller nå for Granada)

Lombãn 3

Cifu 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1

Tete Morente 1


Karantener

Adrian 2 spilledager

Keidi Bare 1 spilledag

Luis Hernandez 1 spilledag

Luis Munoz 1 spilledag

Juan Carlos 1 spilledag

Diego Gonzalez 1 spilledag

Benkhemassa 1 spilledag


Fem på Ukens Lag

Etter 24 spillerunder i 2. divisjon hadde tre Málaga-spillere klart å komme på Ukens Lag.

Keeper Munir, 29 år og fra Marokko.

Strikeren Antonin, 20 år og spanjol – 2 ganger (spiller nå for Granada).

Venstre back Juan Carlos, 29 år og spanjol.

Midtbaneslideren Keidi Bare, 21 år og albaner.

Angriperen Hicham, 19 år og marokkaner


Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte så vel på Costa del Sol i Spania som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser midt på den ene langsiden – beskyttet for eventuelt regn.

I forkant lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien og buss tur-retur til stadion. Medlemsrabatter til alle kamper.

Kontaktpersoner:

Formann Morten Møller+34 617 700 424info@malaga-support.dk

Sekretær Ole Hansen+34 621 214 983kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den støtter krefthospicet Cudeca i Benalmádena.  

Klubben opptar fortsatt nye medlemmer.

Kamper på Estadio La Rosaleda i april:

11./12: Málaga CF – Girona

25./26.: Málagas CF – Albacete

(Matchtidspunkt enda ikke fastsatt)

www.malaga-support.dk

Solen sto høyt på himmelen da Málaga CF hjemme på Estadio La Rosaleda spilte den siste kampen før coronaen utsatte kamper. Her humørfylte og forventningsfulle La Peña-folk i skyggen foran restaurant Meson Los Robles de Leon ved stadion.
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.