Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Da pengene fosset ut av Málaga CFs slunkne kasse 


Han er imøtekommende for fotografering – med et stort, skjevt smil.

Den tidligere visepresidenten i Málaga Club de Fútbol, sjeik Nasser Al-Thani, traff jeg i januar 2018 i forbindelse med en trening på annekset ved Estadio La Rosaleda. Han og hans far, sjeik Abdullah bin Al-Thani – mannen som gjennom tidene har stått flest år i spissen for en profesjonell fotballklubb i Málaga – 10 år – er sammen med hans brødre Rakan og Nayef og søsteren Hamyan, flyktet over alle de andalusiske fjellene hjem til Doha i den lille oljestaten Qatar. Et monarki med skattefrihet og undertrykkelse av menneskerettigheter, som styres av den mektige Al-Thani familien.

Klubbkassen tømt

Et foreløpig oppgjør etter en politiransaking i klubbkontorene på Estadio La Rosaleda på Martíricos i den nord-østlige delen av Málaga har vist at de har tømt den hardt trengte klubbkassen i Málaga CF for 7,4 millioner euro i en årrekke, med kontraktannulleringer, utålmodige kreditorer og konkurs hengende over hodet. Penger som bl.a. er brukt til dyre biler, luksusvillaer, store hotellregninger og charterfly klubben helt uvedkommende. Hertil kommer en sak på 4 millioner euro til et mislykket marinaprosjekt i Marbella. Og et overraskende aksjekjøp.

Alt sammen gjennom selskapet NAS Football SL.

Hvitvasking av penger

Forseelsene betraktes av politiet og påtalemyndigheten som bedrag og hvitvasking av penger – kamuflert som lån uten bestemmelser om tilbakebetaling. Samt lønninger.

Med bakgrunn i disse avsløringene har retten i Málaga fratatt Al-Thani ledelsen av den klubbem som han for ti år siden kjøpte av den nå corona-døde Lorenzo Sanz – eks-president for Real Madrid. Finans- og skatterådgiver advokat Jose María Muñoz Jimenez er som nevnt i Det Norske Magasinets april-utgave satt inn av retten som ansvarlig for klubbens drift. Foreløpig i seks måneder.

 Det store uttaks-året

Av rettsdokumentene fremgår et lån til Al-Thani på 5.4 millioner euro og lån og lønninger til sønnene som følger:

2. januar 2016: 65.000 euro

9. juni 2016: 20.000 euro

21. august 2018: 585.173 euro

21. august 2018: 195.863 euro

21. august 2018: 72.408 euro

22. august 2018: 25.000 euro

27. november 2018: 33.000 euro

11. januar 2019: 1.020,556 euro

Sistnevnte lån hevet fra kassen i Málaga CF Foundation.

Lønninger til sønnene er ubevilget. A/S-vedtektene i klubben fastslår ”at styremedlemmer kun får vederlag for å delta i møter ved hjelp av dietter”. Nasser, Nayef og Rakan er i dokumenter betegnet som klubbdirektører!

Videre 80.000 euro til datteren Hayan, som var formann for akademiet og kvinneavdelingen i Málaga CF.

August 2018, for øvrig rett før Málaga CFs første sesong i 2. divisjon etter nedrykk fra La Liga, hvor alle seil skulle heises for hurtig opprykk. Og januar 2019 var en transfermåned med mulighet for forsterkninger.

Luksus-bil

Qatar-klanens trang til luksus på Málagas CFs regning gjorde seg bl.a. utslag i leie av store villaer i Benalmádena, Benahavís og Cerrado Calderon-området i Málaga, kjøp av to Audi-biler, to Mercedes Benz, en Range Rover og Fiat Abarth i høy prisklasse, hotellopphold på det mondene Dorchester Hotel i London og charterfly, og så videre på det nivået.

En helt spesiell historie knytter seg til Fiat Abarthen – gul farge – som vanligvis ble brukt av Nasser Al-Thani. Den dukket opp på en parkeringsplass ved Hotel Dorchester med navnet ”La Rosaleda”. Her sto den i lang tid med P-billett, hvoretter Nasser, som bodde på hotellet, ba dem om å bestille en lastebil som kunne bringe bilen tilbake til Málaga. På Málaga CFs regning. 

Senere kom også P- og fartsbøter å betale.

Selv returnerte Nasser til Málaga i et chartret fly!

Senere beordret Nayef Al-Thani klubben til å sende to av bilene til Qatar. Da forbløffelsen hadde lagt seg nektet den å gjøre det.

Den rettslige administratoren av klubben, Jose María Muñoz Jimenez, har nå bedt om rettens tillatelse til å selge bilene og avbryte leiekontraktene på villaene.

Kjøpte aksjer

Overraskende er det også avslørt at Al-Thani utvidet sin aksjepost på 96,9 % ved å kjøpe en aksjepakke av en av små-aksjonærene, den tidligere klubbpresidenten Fernando Pusche (1997-2001) – i sin tid dømt for smugling av tobakk og hvitvasking av penger – til en verdi av 100.000 euro.

Det var skjedd på tidspunktet hvor hotellkjeden BluBay i en fem år lang rettsak fikk medhold i at den i Málaga CFs helt store økonomiske krise etter suksessen i Champions League i sesongen 2012-13 hadde kjøpt 49 % av Al-Thanis andel. Dermed fikk BlueBay makten sammen med små-aksjonærene samlet i Association of Minority Shareholders (APA) med deres 3,1 %.

Men det styrkeforholdet endret Al-Thani i et fei sammen med Pusche. For Málaga CFs penger! 

Aksjene i Málaga CF er nå av retten, ved en administrativ handling, lagt over i et selskap ved navn NAS Spain 2000 SL.

Corona-utsettelse

Aksjonær-generalforsamling i Málaga CF var fastsatt til 2. april, men ble utsatt på grunn av COVID 19-pandemien. Det er også rettsaken mot Al-Thani og hans tre sønner. Den var av retten fastsatt til 15. april, men nå vil dommer Ruíz Gonzalez i stedet beramme den til en dag i mai eller juni.

De uteble til det første rettsmøtet 18. februar og det er utstedt arrestordre på dem hvis de også uteblir neste gang.

Kanskje skulle Nasser Al-Thanis skjeve smil den gangen i 2018 heller tolkes som lumsk. Han visste hva som foregikk og ville skje med finansene i klubben.


Borgermester støtter rettslige steg

Den sportsinteresserte borgermesteren i Málaga, Francisco de la Torre, støtter fullt ut de rettslige skrittene som nå tas mot Al-Thani-klanen i Málaga CF. Hans og byrådets støtte til mindretalls-aksjonærene, som har anmeldt Al-Thani til politiet, har vært total fra starten. Hans egne tallrike forsøk på å få Al-Thani i tale har vært forgjeves.

Francisco de la Torre, som ofte ses på tribunen under kamper på Estadio La Rosaleda, bifaller således den rettslige ledelsen av Málaga CF.

”Vi er på et stadium av rasjonalitet, sunn fornuft og forsvar av alles interesser – inklusive Al-Thanis. En rettsadministrasjons første prioritet er å forsvare aksjonærenes interesser. Og første aksjonær er Al-Thani! En ny fase er nødvendig i Málaga CF,” fastslår borgermesteren, vel vitende om at en vesentlig del av Al-Thanis aksjer kan bli beslaglagt.


Puerto Al-Thani et luftslott

Da sjeik Al-Thani ankom Costa del Sol førte han seg som en verdensmann. Han kjøpte Málaga CF med La Liga-status, ville bygge et nytt stadion med navnet Qatar Stadium i den vestlige delen av Málaga og investerte i et nytt marina-prosjekt ved havnen La Bajadilla i Marbella.

Stadion viste seg raskt å være et luftslott og det ble ”Puerto Al-Thani” også, selv om han leide inn en av de beste arkitektene på Costa del Sol, Jose Segui fra Marbella. Segui sto igjen med et tilgodehavende på 4 millioner euro for prosjektet, som ble forelagt så vel for byrådet i Marbella og Junta Andalucía i Sevilla for godkjennelse. Det ble det, men Al-Thani sviktet alle hans avtaler og forpliktelser.

For å vise sine tilsynelatende gode hensikter og ”format” inviterte han i flere omganger Marbellas borgermester, Angeles Muñoz, og byrådsmedlemmer til fotball på Estadio La Rosaleda. Men han skuffet dem, og alle som hadde med hans prosjekt å gjøre. Et nytt ungdomsakademi for Málaga CF sviktet han også. Hans betalingsandel på 4.5 millioner euro skjedde aldri. Alle er tilsynelatende tatt ved nesen av denne sjeiken.


Tall og fakta om Al-Thani

 • 36 mill. euro: Prisen han betalte for Málaga CF sommeren 2010.
 • 14 mill. euro: Den gjelden som fulgte med ved handelen.
 • 4 mill. euro: Arkitekt-utgifter til havne-prosjektet La Barjadilla i Marbella. Bokført i selskapet” NAS Football SL”. 
 • 150 mill. euro: Summen han totalt investerte i klubben – herav en vesentlig del til dyre innkjøp av spillere før Champions League-sesongen 2012-13.
 • 100 mill. euro: Den gjelden som Al-Thani og Málaga CF sto tilbake med etter denne suksessen – hovedsakelig til avdrag på spiller-innkjøpene.
 • Deretter fikk Málaga CF av den europeiske fotballunionen UEFA en sesongs karantene fra den europeiske turneringen på grunn av overskridelse av Financial Fair Play-bestemmelsen.
 • 60 mill. euro: Hva øyeblikkelige spillersalg gav – herav 30 for stortalentet Isco til Real Madrid.
 • I sesongen 2018-19 rykker Málaga CF ned fra La Liga til 2. divisjon etter ti år i La Liga.
 • Den i forveien anstrengte økonomien i klubben lider et voldsomt tap – ikke minst fordi Al-Thani og hans barn hiver store summer ut av klubben til privat forbruk.

Nøkkeltall i dag for Muñoz

 • 14.3 mill. euro: Utgifter til lønninger – herav åtte til spillere og trener-staben.
 • En del av de 6.3 mill. til de administrative medarbeiderne refunderes av staten, da de har vært hjemsendt under corona-krisen. Nedgang i spillerlønninger forhandles når de økonomiske konsekvensene for Málaga CF av krisen er kjent.
 • 9.1 mill. euro: TV-inntekter i denne sesongen. Kan bli redusert grunnet coronaens avbrudd av sesongen.

Forhandlinger gjenstår mellom La Liga og TV-selskapene.

 • 5,1 mill. euro: En sum Málaga CFs skylder andre klubber for spiller-transfers.
 • Hvis turneringen i 2. divisjon fullføres for lukkede dører – altså uten tilskuere på tribunen – kan det bli snakk om tilbakebetalinger til ca. 20.000 personer med sesongkort til Estadio La Rosaleda. Seks kamper vil mangle!
 • Til å forestå disse kompliserte kabalene og forhandlingene er advokat Jose María Muñoz Jimenez utpekt av retten i Málaga etter sjeik Al-Thani er fratatt ledelsen av klubben.

Fine tilskuertall på La Rosaleda 

Málaga CFs tall for de enkelte kamper på La Rosaleda:

Málaga CF – Las Palmas: 17.612

Málaga CF – UD Almería: 18.068

Málaga CF – Rayo Vallecano: 13.611

Málaga CF – Sporting Gijon: 15.272

Málaga CF – Cádiz CF: 17.467

Málaga CF – Real Oviedo 16.085

Málaga CF – Fuenlabrada: 15.521

Málaga CF – Elche: 13.691

Málaga CF – Tenerife: 14.027

Málaga CF – Lugo 14.700

Andre halvdel av turneringen:

Málaga CF – Ponferradina 12.203

Málaga CF – Mirandes 15.255

Málaga CF – Numancia 13.089

Málaga CF – Racing Santander 24.773 (rabatt-tilbud på billetter)

Málaga CF – Real Zaragoza 22.216

Málaga CF – Huesca – utsatt på grunn av corona


Málaga CFs resultater i 2. divisjon

Racing Santander – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1

Girona – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – UD Almería 0 – 1

Mirandes – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1

Albacete – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Sporting Gijón 1 – 1

Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2

SD Huresca – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2

Deportivo La Coruña – Málaga CF 0 – 2

Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1

SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0

AD Alcorcón – Málaga CF 1 – 0

Málaga CF – Elche 3 -3

Numacia – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Tenerife 2 – 0

Extremadura – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Lugo 0 – 0

Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Ponferradina 1 – 0

Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0

Málaga CF – Mirandes 2 – 2

Elche – Málaga CF 2 – 0

Málaga CF – Numancia 2 – 1

Cadiz – Málaga CF 0 – 1

Málaga CF – Racing Santander 2 – 0

Las Palmas – Málaga CF 1 – 1

Málaga CF – Zaragoza 0 – 1

Her stoppet turneringen på grunn av coronaviruset.

Da lå Málaga CF etter 31 spilte kamper som nr.15 med 38 poeng.


Målscorere

Sadiku 10

Adrian 7

Antonin 3 (spiller nå for Granada)

Lombãn 3

Cifu 1

Mikel Villanueva 1

Pacheco 1

Tete Morente 1


Karantener

Adrian 2 spilledager

Keidi Bare 1 spilledag

Luís Hernandez 1 spilledag

Luís Muñoz 1 spilledag

Juan Carlos 1 spilledag

Diego Gonzalez 1 spilledag

Benkhemassa 1 spilledag


Fem på Ukens lag

Fem Málaga-spillere har klart å komme på Ukens lag i 2. divisjon i denne sesongen.

Keeper Munir, 29 år, marokkaner

Spissen Antonin, 20 år og spanjol – 2 ganger (spiller nå for Granada)

Venstre back Juan Carlos, 29 år, spanjol.

Midtbanespilleren Keidi Bare, 21 år, albaner.

Angriperen Hicham, 19 år, marokkaner


Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte så vel på Costa del Sol i Spania som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser midt på den ene langsiden – beskyttet for eventuelt regn.

I forkant lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien og buss tur-retur til stadion. 

Medlemsrabatter til alle kamper.

Kontaktpersoner:

Formann Morten Møller

 +34 617 700 424

info@malaga-support.dk

Sekretær Ole Hansen

+34 621 214 983

kontakt@malaga-support.dk

La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den støtter krefthospicet Cudeca i Benalmádena.  

Klubben opptar fortsatt nye medlemmer.

Kampprogram etter corona-avbrytelsen forelå ikke ved redaksjonens deadline.

Sjekk ut www.malaga-support.dk

Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.