Månedsmagasinet på Costa del Sol
KYSS – Hva gjelder egentlig i Spania?

KYSS - Hva gjelder egentlig i Spania?

I den siste tiden har det vært masse snakk om kyss i Spania – spesielt kysset etter damelagets seier i fotball-VM i sommer, da den daværende sjefen for det spanske fotballforbundet, Luis Rubiales, i seiersrus la begge hendene om spilleren Jennifer Hermosos ansikt og ga henne et stort smellkyss på munnen. Som vi vet, har denne hendelsen tatt alt fokus fra jentenes enorme innsats under årets verdensmesterskap, noe som er uendelig trist.

Hendelsen har ledet til at Ribuales ble tvunget å gå av på grunn av sin opptreden. Han har også blitt stilt for retten, og i skrivende stund etterforskes han for seksuelle overgrep, samtidig som han er ilagt et besøksforbud mot å ha kontakt med Hermoso i vente på dom.

Kysseskandalen fremhever machokulturen i Spania hvor grensen mellom et hilsningskyss i luften til venstre og så til høyre (da man som mest rører hverandres kinn i et millisekund) og noe som i stedet føles som en ubehagelig krenkelse, er hårfin. Kinnkyss skal være tørre og lydløse for å ikke oppfattes som ubekvemt. Ingen liker å føle et par slapsete lepper og en fuktig bart eller ha rød leppestift på kinnene etter å ha hilst på noen, og man ønsker definitivt ikke at den andre personens lepper rører ens egne.

Med det sagt, er det ikke bare en kvinne som har anmeldt en mann. Nå har selv en opprørspolitibetjent anmeldt en kvinnelig demonstrant for seksuelt overgrep etter at kvinnen, uten polismannens samtykke, ga han et kyss på munnen under et angrep mot et valglokale ved det ulovlige selvstendighetsvalget i Catalonia for seks år siden.

Hilsningskyss

Det er helt klart at den vanligste hilsningsformen med to kinnkyss er en del av hverdagen i Spania. Faktisk er denne hilsemåten en tradisjon som har sine røtter hos romerne, som hadde tre versjoner av et kyss: Osculum – kyss på kinnet, vanlig mellom venner og kysset som ble brukt for å hilse; Basium ­– kyss på leppene mellom maker; Suavem – kyss mellom elskere.

En hilsen med to kinnkyss anses å vise tillit, vennskap og hengivenhet ovenfor en annen person. Ved slike hilsener er det viktig å være klar over at det ikke handler om sterke eller lidenskapelige kyss, men bare en myk och rask gest, hvor leppene som sagt ikke berører den andre personens kinn. Man hilser heller ikke med en beso en los labios (kyss på munnen) hvis den andre personen ikke er en nær venn og at gesten er gjensidig. Klemmer på den andre siden, er vanlige blant nære venner og familie, gjerne kombinert med de to kinnkyssene. Men nå handler dette ikke om klemmer.

Det andre som er viktig å huske på når man hilser med kyss, er holdningen. Ingen føler seg komfortabel hvis noen henger over en. Så selv om kinnkyss er en betydelig nærmere hilsen enn et håndtrykk, bør man huske på å ikke trenge seg inn i hverandres personlige rom, og kroppskontakt er absolutt ikke anbefalt.

Like viktig er det å ikke stå på for langt fra hverandre under hilsningen. Man bør ikke trenge å strekke seg fremover for å gi kinnkyss, slik at man risikerer å miste balansen.

En annen ting som kan føles fremmed for oss nordmenn når det gjelder de spanske kinnkyssene, er at det også er vanlig å bruke denne hilsningsformen den første gangen man møter noen.  

Og munn- og tungekyss?

De lidenskapelige og brennende kyssene gir man utelukkende til sin kjæreste. Dette er en regel som aldri må overses. I Spania som i Norge, er et lidenskapelig kyss på munnen et uttrykk for kjærlighet. Det er altså en intim gest reservert for spesielle stunder. Det er heller ikke vanlig med lidenskapelige kyss, med eller uten tunge, på offentlige steder eller blant andre mennesker.

De franske tungekyssene er ellers en ganske moderne kyssemåte i Spania. Da dagens eldre var unge, nøyde de seg med at leppene møttes i noe som kan sies å være et lidenskapelig kyss (mer i stil med hva Rubiales ga Hermoso – hvis det hadde vært gjensidig). Dagens lidenskapelige tungekyss mellom to personer som elsker hverandre, er en gest som har blitt populær etter at internasjonale filmer og TV har begynt å vises i landet. I dag anses til og med tungekyssene som en del av den spanske kulturen, og man trenger ikke lete lenge for å finne instruksjon for de beste tungekyssene hvis man googler el mejor beso (det beste kysset) eller besar mejor (å kysse bedre). Som eksempel kan man i mange instruksjoner lese at man ikke må overfalle sin partners lepper, men begynne med små myke kyss på leppene og deretter la kyssene gradvis øke i intensitet med mål å skape en sterk seksuell spenning – alltid med gjensidig respekt.

Med dette sagt, omfavn den spanske kulturen, men husk: først til venstre, så til høyre, slik at ingen vil bli utsatt for et uønsket kyss på munnen.  

Hva sier loven?

I år 2022 vedtok Spania en ny samtykke-lov som har blitt kjent som ‘bare ja er ja’. I denne loven kan man lese: ”Den som utfører en handling som krenker en annen persons seksuelle frihet uten dennes tillatelse, skal straffes med fengselsstraff på ett til fire år. Tillatelse forstås som først etter at det frivillig har kommet til uttrykk gjennom handlinger som beroende på omstendighetene tydelig uttrykker personens vilje.”

(Kilder: El Diario, BBC, La Vanguardia, National Geographic, The Local, Diaria AS og Glamour)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.