Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra og med 13. mars stengte Norsk Forening dørene…

Fra og med 13. mars stengte Norsk Forening dørene...

… pga. frykt for Coronaviruset- Covid -19. Det ble en hurtig og en klok avgjørelse Styret tok denne dagen. Mange eldre mennesker tilhører Foreningen, en smitte blant disse kan få farlige konsekvenser. Signalene fra Norge skremte. Det samme gjorde meldingene om at smitten i Spania begynte å spre seg. Foreningen avlyste flere tilstelninger og selskap som var planlagt, blant annet Rekefesten, Medlemsmøtet og Pubaftenen. 

Klemmer og hånd-hilsning sluttet Foreningen med i god tid, og Antibac sto tilgjengelig på disken de siste dagene. 

De forskjellige gruppene

Malegruppen vår avlyste sitt planlagte Kunstnertreff 2. April, og all aktivitet stoppet opp. Deltagerne, ivrige malere, kan nesten like godt sitte hjemme og male. 

Skrivegruppen har ikke vært fulltallig pga. at en av deltagerne ble værende i karantene i Norge, som en av de første der hjemme. Men gruppen er svært heldig som kan kommunisere på internett.

Verre ble det for Alpingruppen og Boulegruppen, her må man velge egne aktiviteter, hvis mulig.

17. mai-gruppen. Lederen av gruppen, Ivar Johnsen, meldte straks etter at Foreningen stengte, at 17. Mai-feiringen i år dessverre avlyses. 

Leit er det, men nødvendig. Å feire vår nasjonaldag er viktig for oss alle, en feiring som har noe med vår identitet å gjøre.

I dagene etter at vi stengte Foreningen, begynte de fleste å tenke på at det beste var å komme seg hjem til Norge. Det opplyses om at flere har ordnet seg flybillett hjem. 

Norsk Forening ønsker at det går bra med alle sine medlemmer, og selvfølgelig alle andre også, og at samfunnet klarer seg gjennom Coronakrisen. 

Foreningen ønsker alle en god sommer. Vi håper at det blir mulig å åpne dørene igjen til høsten, som vanlig i siste halvdel av september. 

Det lille intervjuet

Helge Mossin er en kjent og kjær skikkelse i Norsk Forening

Det er slik hos oss, at alle kjenner alle, vi som har vanket i Norsk Forening i noen år. Vi vet hvor i Norge de fleste kommer fra, og kanskje hva de en gang i tiden arbeidet med. Kanskje kjenner vi noen ekstra godt fordi de også har bidratt til verv og oppgaver i Foreningen.

Sånn er det med Helge Mossin. Alle vet at han har vært fly-pilot, et yrke som vår eldre generasjon virkelig syntes var spennende, nesten uoppnåelig for de fleste. Han har vært president i Norsk Forening og en ildsjel i Boulegruppa. 

Helge forteller at han startet sin karriere i militæret. Etter Befalsskolen i hæren begynte han på Luftkrigsskolen på Fornebu. I seks år – 1959 til 1966 – fløy han for Luftforsvaret på Rygge.

Helge forteller heller om sin sivile karriere i luften. Det startet med fire år i tjeneste hos Fred Olsen. Med DC–6 og Jet-Falken fraktet han varer og passasjerer for skipsrederen.

Med Jet-Falken opplevde han et havari i England. Flyet hans kolliderte med en måkeflokk på 40 fugler. Mirakuløst fant han et jorde ved et tett befolket og opptatt område, og fikk satt ned flyet. Det pløyde seg fram der det skled over jordet. En jordvoll bygde seg opp foran flyet. Til alt hell gikk det bra med passasjerene. Havariet er beskrevet i Flyhistorien. 

I to år fløy han i FN tjeneste (ITAO) i Katmandu i Nepal. Det er eksotisk å høre han fortelle at han danset med Twin-Otteren sin høyt oppe over Himalayafjellene.

Så kom han til Bodø og Widerøe. I Nordlandsbyen ble han værende i atten år, de siste tolv årene som operativ leder.

I Bodø ble han kjent med Karen Aga, som var langvarig medlem, til og med æresmedlem i Norsk Forening. Da Helge og kona Inger som pensjonister kom til Spania, var ikke Karen sen om å foreslå denne rolige og sindige mannen som Norsk Forenings president i 1994.

Han ble president, og det ble veldig bra for Foreningen. 

Foreningen leide den gangen flotte lokaler i Den Norske Skolen, som den gangen holdt til i Acapulco. Her var plass til store sammenkomster. 

Helge poengterer at det var lite parkeringsplasser rundt Acapulco. Feriaplassen fantes ikke, jordet var umulig å parkere på. Helge mener også at Foreningen hadde fått en del konkurranse fra den nye Sjømannskirken i Calahonda. Helge sier at mange medlemmer var for å flytte hvor det var bedre parkeringsmuligheter for de mange som bodde i området rundt Calahonda, og hadde egne biler. Med tanke på nye lokaler, fikk Helge opprettet et viktig husfond. 

Pengene ble brukt opp på lokalene i Rio Dario dit Foreningen flyttet til i 1997, under ny president.  

I ettertid tenker Helge og mange med han, at de nye lokalene lå for langt unna og ble vanskelig å nå for de fleste. I dag slipper vi å tenke på slike ting. Alle er fornøyde med lokalene ved Feriaplassen.

Helge vil for alltid bli husket som Mister Boule. I hans presidenttid spilte nordmennene sammen med svenskene. Etter hvert ble vi for mange, svenskene ville ha oss ut. Det gikk veldig bra. Helge tok initiativet til en norsk boulegruppe. Den har levd i beste velgående helt siden 1994. Helge har ledet gruppa i flere omganger og organisert utallige Internkonkurranser. I fjor feiret den populære gruppa 25 års jubileum.

Spaniafarerne, Helge og kona Inger, slo seg ned i Faro. Begge var aktive i Norsk Forening, Inger deltok mye i Foreningens Dameklubb, gruppa som var så flink til å skaffe penger til Foreningen. Inger og Helge ledet bingoen annen hver uke i flere år.

I 2006 mistet Helge sin kone. Heldigvis, både for Helge og for Norsk Forening, fortsatte han sitt aktive liv her nede. 

Etter hvert ble han mer enn godt kjent med Karoline, også en kjent dame i Foreningen. Han har mange gode venner her.

Han er for tiden under behandling i det norske helsevesenet, men er relativt ofte å se i Fuengirola for å besøke sin kjære Karoline.

Vakre Karoline savner sin samboer Helge Mossin, han som startet Boulegruppen Helge har sendt hilsener til gruppen.

Boulegruppa Noruegos Premiefest i Norsk Forening 7. mars   

Boulegruppas Internkonkurranse foregikk i siste halvdel av februar. Gruppa er svært populær, og mange ville delta på årets Premiefest. Kjøkkensjefen, Helene Gusjås, påtok seg å lage festmat til førtini festdeltagere. Og ingen lager så deilig mat som henne. Til og med hjemmebakte kaker fikk vi til kaffen. Stor takk til de frivillige som stilte opp og hjalp til denne lørdagskvelden. 

Grete Folkedahl, Boulegruppas leder, fylte 75 år samme dag og bursdagssangen runget gjennom lokalet.

Ingvar Thorsholt, verdens beste banemester, ble sammen med kapellmester Yngvar Sofiedahl årets gullvinnere. Ingvar fikk ekstra applaus for sin innsats som ”Verdens beste banemester”, og Yngvar for sin trekkspillmusikk. Andreas Eriksen, ansvarlig for Internkonkurransen, fikk mange godord for vel utført gjennomføring  

Det var mye på programmet denne kvelden, bl.a. ble vi underholdt av Elsa og Øystein Frogner med nydelig og morsom sang og gitarspill. Kvelden ble avsluttet med dans. Lars Thorbjørnsen sørget for dansemusikken. Alle tilstede var enige om at dette hadde vært en fest med stemningen på topp hele kvelden.

Åpning av Norsk Forenings Malegruppe Artic Circles maleriutstilling i Sjømannskirken 12. mars

Heldig var Malegruppen vår som fikk holde vernissasje i Sjømannskirken i Calahonda, dagen før kirken trappet ned sin virksomhet for å hindre eventuell Corona-smitte. Den helt store tilstrømmingen av interesserte uteble. Men det ble en fin mottagelse fra kirkens side utendørs. Deretter gikk vi inn, og vår kunstneriske leder, Knut Kråkevik, introduserte hvert bilde. Årets tittel var ”Trær”. Knut mente at hvert enkelt bilde gjenspeilte den enkeltes personlighet i dette. Kan hende har han rett i det.

Alle bildene var forskjellige, og utrolig fine og fargerike.

Ved åpningen ble det snakket om nedtrapping av aktiviteten i kirken.  Senere fikk vi beskjed om stenging og at kanskje ingen får se den flotte utstillingen vår. Men moro var det likevel å få vise fram bildene våre denne ene dagen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.