Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ett dusin + 1 grunner til å tilbringe en helg i romantiske Ronda

Ett dusin + 1 grunner til å tilbringe en helg i romantiske Ronda

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ronda med dens verdenskjente bro og himmelske utsikt burde vœre på alles ønskeliste. Denne andalusiske fjellbyen som har vœrt rådet av keltere, romere, vestgotere, maurere og katolske konger, simpelthen strutter av historie. På 1800 tallet var byen praktisk talt drevet av de beryktede bandoleros og andre kjeltringer. Ronda var også fødestedet til hva vi kaller moderne tyrefektning, og på 1950 og 60 tallet, var den favoritt stedet til Ernest Hemingway og Orson Welles. Er det noe rart i at byen er så romantisk? 

Her er ett dusin + 1 grunn hvorfor:


1.    Våkne opp på kanten

Ingenting kan sammenlignes med dette – å våkne opp og se ut vinduet på den utsikten. Tajo juvet kutter Ronda bokstavelig talt i to, med gamlebyen eller el Casco Histórico på en side og den nye bydelen på den andre siden. Skapt av vannerosjon fra elven Guadalevín, og med et dropp på 100 – 160 meter rett ned, er det mulig at de med høydeskrekk vil be om et rom mot innendørspatioen. Selv om hotellene som ligger på kanten langs el Tajo kløften ikke er byens rimeligste, så er de vel verd å spandere litt ekstra på. For en utrolig utsikt, prøv en natt på det klassiske Parador de Ronda hotell.

150-250 € per natt

2.    Gå en morgentur over havets bunn 

Dalen under Ronda var en gang langt tilbake i fortiden havbunnen, derfor ser man så mange skjell som er innstøpt i den vertikale fjellveggen som skaper grensen av byen. Det fruktbare jordsmonnet har blitt brukt til oliven og vindruedyrkning siden Romerne var her for 2000 år siden. Spør om veien på turistkontoret og start morgenturen fra nabolaget San Francisco eller La Dehesa. 

Uansett hvor du setter ut fra, så pass på å stopp for frokost på Albergue los Molinos, som i tillegg til en utrolig syn av byen nedenifra også lager sitt eget brød i en tradisjonell utendørs vedovn. 

Tur lengre: 1.5 – 2 timer

Kostnad: Gratis (inkluderer ikke frokost)

3.    Klatre ned i historien i Rondas hemmelige Mina de Agua

De fleste besøkende går glipp av denne spennende erfaringen, men for å skikkelig fordype deg i Rondas dramatiske fortid, er det ingenting som slår å klyve ned ca. 60 vertikale meter i la Mina de Agua. Denne 700 år gamle geniale konstruksjonen ble gravd inn i en naturlig sprekk i klippeveggen. Minen forsynte den uavhengige mauriske kongedømme Izn-Rand Onda (Festningsbyen) gjennom mange kristne beleiringer. Du kan ennå gå ned trappene hvor slaver brakte vann opp til byen ovenfor. Skjulte små åpninger i sjakten sørger for en trolsk belysning som får minen til å se ut som en underjordisk katedral.   

Gå inn i hallen hvor et vannhjul en gang viste det høye nivået av Middelaldersk islamsk hydraulisk ingeniørkunst. Kikk deretter ut gjennom døren hvor en maurisk forræder slapp inn den katolske hæren, som ledet til Rondas Reconquista i 1485. 

Billetter: 7€

Kaloriforbruk : 300+++

4.    Tenn et lys ved tårenes Jomfru 

I disse dager kan vi alle trenge å tenne et lys og intet sted er bedre enn la Iglesia Santa María la Mayor vis-à-vis Rondas rådhus. I kirkens opphøyde innside kan du vœre sikker på å finne fred og ro, eller et kjølig tilfluktsrom på en varm sommerdag. Engang Rondas hoved moské, står dagens bygg etter sigende på ruinene av et romersk tempel. Ikke gå glipp av den fantastiske utsikten fra takterrassen, som er med i billetten.

I motsetning til mange andre kirker kan man ennå tenne et stearinlys og plassere det i en av mange vakre kandelabrer. Vil du imidlertid vœre sikker på at dine bønner vil bli hørt, bør du sette det foran La Virgen de Lagrimas, eller tårenes Jomfru, som er en av de viktigste statuene til å bli brakt ut i påskeprosesjonene.

Inngang: 4.50 €

Lys donasjon: 1 € 

5.    Synk ned i et arabisk bad – da og nå

Selv for de som ikke liker muséer, er Rondas arabiske bad – Baños Árabes de Ronda – vell verdt et besøk. På veien går du forbi noen av byens andre landemerker, som Carlos V porten og El Puente Viejo (den gamle broen) som slynger seg ned fra bysentrum. Bygget selv, som går tilbake til 1200 tallet, er det best bevarte arabiske badet på hele den iberiske halvøyen. Når du ser det magiske lyset der inne, kan du nesten forestille deg hvordan det ville vœre å se det i full drift for 800 år siden.  

Etter besøket på det historiske badet, hvorfor ikke nyte noen behandlinger på Rondas nåværende badehus og spa: Hammam Aguas de Ronda i nabobygget. Det moderne og rene anlegget, konstruert i en urgammel mølle (som kan sees på et bykart fra 1500 tallet), tar full fordel av det vakre gamle murhuset. 

Museum entré  3.50 € 

Aguas de Ronda Hammam med massasje 33€ 

6.    Spis lunsj med El Loco (den gale…)

Når det er snakk om tapas, så har man vanlige tapas og storslagne tapas. I Andalucía er dessverre den første typen mest alminnelig. Man finner imidlertid et sjeldent unntak rett innenfor Almocabar porten på utkanten av Rondas historiske bydel – De Locos Tapas . Deres unike tapas skyldes eieren, el loco selv, Baskeren Guillermo og hans kone Begoña. Med fremragende anmeldelser, personlig behandling, gamle slagere og bare en håndfull bord, behøver man alltid å bestille plass på forhånd. Prøv deres iberiske grisetjaker, store thailandske reker eller Ceviche, og pass på å spare rom for dessert!  

3-5 € per tapa

7.    Trå inn på tyrefektningsarenaen som Hemingway gjorde berømt

Selv om tyrefektning ikke er høyt på alles ønskelister, så ville ikke Ronda vœre den samme uten dette historiske bygget med dens glamorøse fortid. 

Rondas Plaza de Toros fra 1785 er en av de eldste og absolutt vakreste tyrefektningsarenaene i Spania. Den er også verdens eldste arena konstruert både for tyrefektning og rytterutstillinger. La Real Maestranza de Caballería de Ronda er en av Europas mest prestisjefylte rideskoler som ble innviet i 1571, bare to år etter grunnleggelsen av den spanske rideskolen i Wien. 

I Rondas Plaza de Toros startet den legendariske Romero familien hva vi kaller moderne tyrefektning på begynnelsen av 18. århundre. Arenaen har vœrt besøkt av spanske konger og internasjonale kjendiser, som Orson Welles and Ernest Hemingway. 

Inngangsbillett til museet, staller, tyrefektningsmuseet og den kongelige seletøy samlingen: 8 € 

8.    Smak vin i en tidligere munkeklosterhage 

Ronda har et rikt utvalg av små fantastiske vinprodusenter. De fleste kan besøkes, men pass på å book besøket på forhånd. (Noen krever minimum 6 besøkende for omvisning) Det er vanskelig å velge en favoritt, for de fleste har utmerkede viner. En ting som får Descalzos Viejos vingård til å skille seg ut er beliggenheten. Konstruert i et forlatt munkekloster fra 1500 tallet og med åpen utsikt mot Ronda, kan jeg ikke tenke meg et vakrere sted som bakgrunn for en vinsmaking enn de barføtte munkenes urgamle klosterhage. 

Standard besøk (2.5 time) og prøvesmaking: 30 € + tax p.p. 

Privat besøk og vinsmaking (1- 5 personer) med eieren: 150 € + tax 

9.    Strekk bena på Los Arcos bar

Hvis du trenger en liten matbit og forfriskning for å holde deg til middag, eller en tentenpie som spanjolene kaller det, så følg med lokalbefolkningen til Tabanco Los Arcos. Denne vinbaren, som sies å vœre Rondas beste, ligger på enden av den verdenskjente Puente Nuevo broen. Bareieren Pisqui og hans vennlige og raske betjening  serverer regionens vin med smakfulle tapas  i Rondas smaleste bygning. Prøv å få et bord nœr vinduet, eller kikk iallfall ut på avgrunnen utenfor. Spør etter deres Chicharrón de Cádiz og villsopp-paté. Det er mulig du ikke har lyst til å dra når du først har satt deg ned i den livlige atmosfæren…  

Tapas 1.5 – 2.5 €

10.    Nyt en solnedgangsdrink på hotell Catalonias takterrasse 

Dette er bare en MUST når du er i Ronda. Hotel Catalonia, som ligger rett foran tyrefektningsarenaen, har byens absolutt beste takterrassebar. Hotellet tilbyr 4 stjerners overnatting, en super restaurant og et evighetsbasseng på taket – alt meget bra. Men den beste delen av hotellet er takbaren deres. Intet annet sted i byen vil du få slik et fantastisk fugleperspektiv på la Plaza de Toros med la Serranía de Ronda i bakgrunnen. Den beste tiden er rett før solnedgang, når de siste strålene maler byen gyllen. 

Drinker 3 – 5 €

Utsikt: Uvurderlig

11.    Middag med en dobbel Michelin-stjerne mesterkokk   

Ronda er kanskje ikke mest kjent for gourmetmat, men mesterkokken fra Barcelona Benito Gómez forandret dette når han åpnet sin restaurant Bardal. Med to Michelin stjerner ble den kåret til Malaga provinsens beste restaurant i 2017. Conde Nast Traveller beskrev stedet som “den beste unnskyldningen til å reise sydover til den stadig mer romantiske Ronda.”

Mens Bardal forblir stengt til 2021 på grunn av CoVid, kan reisende allikevel nyte Benito’s Haute Cuisine i hans mer uformelle spisested, Tragatá. Bare 30 sekunders gange fra Puente Nuevo broen, tilbyr denne Michelin Traveller’s Choice restauranten en gastronomisk reise med de beste produktene som kan oppspores i la Serranía de Ronda. 

Tapas 3 -12 € / Hovedretter 20-30 € 

12.    Sov a la Philippe Starck 

Rondas LA Organic Oleoturism Experience tilbyr langt mer enn designer oliven oljer. I tillegg til omvisning i den vakkert anlagte olivenlunden signert av den verdensberømte franske designeren Philippe Starck og prøvesmaking av deres førsteklasses olivenoljer, kan du også booke en natt på deres landlige boutique hotell et par minutters kjøring fra Ronda. Den klassiske andalusiske Cortijo-en har et modernistisk interiør, designet av Starck Studio. Reserver en av deres fire luksuriøse rom, eller book hele stedet for et utvalgt selskap. 

Delux rom – 120-180 € for 2 per natt

Suite – 140 – 210 € 

Hele cortijo-en (4 soverom) 620 – 930 € per natt

+ 1. Begynn dagen med noe luftig – ballongtur over Ronda 

Ingenting kan toppe en tur i en luftballong over la ciudad soñada, drømmebyen Ronda. for mer informasjon gå til artikkelen her.

Hvis du trenger mer informasjon, sjekk Tourism Ronda. Ellers, hva venter du på? 

Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet