Drømmen om Disneyland i Spania.
Tenk deg å våkne en strålende morgen på Costa del Sol, gå ut av hotellet, klar for eventyr med Mikke Mus og Donald Duck og alle de andre klassiske og moderne Disney-karakterene i en av verdens mest ikoniske fornøyelsesparker – EuroDisney, bare et steinkast fra hotellet eller hjemmet ditt på Solkysten. Dette ble nesten en realitet på 1980-tallet da Walt Disney Company, verdens største medie- og underholdningskonglomerat, ønsket å etablere en fornøyelsespark i Europa, tilsvarende de som allerede fantes i USA. Flere byer i forskjellige europeiske land ble vurdert, og selv om Spania var favoritten blant flere beslutningstakere, falt valget til slutt, som vi alle vet, på Paris.
Men hva hadde skjedd hvis valget faktisk hadde falt på Spania? Kunne Málaga ha vært det perfekte valget?
Spania – et land med Disney-magi
De spanske byene som ble vurdert for Disneys store Europa-satsing – å skape en magisk fornøyelsespark som var lett tilgjengelig for den europeiske befolkningen, som dermed ikke måtte krysse Atlanterhavet for å komme til Disneyland – var Tarragona, Valencia, Alicante, Jerez, Almería og ikke minst Málaga. At Spania var så godt plassert som kandidat for EuroDisney, hadde flere forklaringer. Blant annet var landet allerede på 1980-tallet etablert som ett av Europas største turistmål med millioner av besøkende hvert år. At Málaga med omgivelser var et godt alternativ, ble begrunnet med at Costa del Sol allerede tiltrakk seg mange turister og i tillegg hadde et utmerket helårsklima som minnet om det i Florida og Los Angeles. Samtidig var Málaga også ideell med sin internasjonale flyplass.
En tapt sjanse
Til tross for alle fordelene Spania, og spesielt Málaga, kunne by på, falt valget som kjent på Frankrike og Paris. Mange spanjoler følte seg skuffet. De hadde håpet på både økt sysselsetting, enda mer turisme, et økonomisk løft av historiske proporsjoner og en diversifisering av turismen som temaparken ville bety. Og mange lurte på hva Paris hadde å by på – for det var i hver fall ikke været …
Svaret på spørsmålet var ganske enkelt. Den franske regjeringen, som tydeligvis så fordelene med å få prosjektet, spilte en avgjørende rolle i beslutningen. I motsetning til det kompliserte byråkratiet i Spania, var den franske regjeringen rask i sine beslutninger og presenterte utmerkede løsninger for Disney. Blant annet ble et enormt landområde på hele 5510 hektar tilbudt omtrent 32 kilometer øst for verdensmonopolen, nærmere bestemt i byen Marne-la-Vallée. Dette gjorde det mulig å utvikle en hel Disney-by i stedet for bare en fornøyelsespark. I tillegg lovet de å utvide transportnettet og TGV-høyhastighetstoget slik at mengder av eventyrglade besøkende hadde direkte tilgang til fornøyelsesparken.
Disney begrunnet den endelige avgjørelsen med å fremheve Paris som et strategisk sted midt i Europa, og dermed lett tilgjengelig for millioner av mennesker med bare noen timers reisetid. Og det med været, som var det som egentlig talte for Málaga, ble bortforklart med at franskmennene selv er vant til å oppholde seg utendørs til tross for kaldere vær.
Hva hadde EuroDisney betydd for Málaga?
Men hva om Málaga hadde blitt stedet for EuroDisney likevel? Byen og provinsen som i dag er en av Spanias fremste turistdestinasjoner, ville fått en helt ny identitet som Europas magiske hovedstad. Se for deg en Disneypark med utsikt over Middelhavet, hvor besøkende kunne nyte både attraksjonene i temaparken og strendene på Costa del Sol. Se for deg et Málaga med sitt rike kulturliv, fra Picasso-museet til påskefeiringen under Semana Santa, og en EuroDisney som hadde komplettert det hele.
Dersom valget av sted for EuroDisney hadde falt på Málaga, er det helt klart at Costa del Sol og dens reiselivsnæring ville sett helt annerledes ut enn den gjør i dag, og Spania kunne godt ha slått Frankrike og vært den ubestridte lederen for europeisk turisme. Økonomisk hadde temaparken skapt titusenvis av direkte og indirekte arbeidsplasser, en enorm tilstrømning av investeringer og skapt milliarder av euro i inntekter. Eiendomsmarkedet kunne ha eksplodert med bygging av hoteller, boliger og kjøpesentre rundt temaparken.
Samtidig, med tanke på hvordan det ser ut i Málaga nå nesten 40 år senere, kan man spørre seg om byen og Spania i det hele tatt kunne ha klart prosjektet på lang sikt. Spasielt Málaga og Costa del Sol som i dag sliter med betydelige problemer med vannforsyning, infrastruktur og prekær boligmangel.
Drømmen lever videre
At EuroDisney aldri ble bygget i Málaga eller i Spania, er noe de færreste snakker om i dag. Men det betyr ikke at drømmen om en stor fornøyelsespark i Spania er død. Nye forslag har dukket opp gjennom årene, blant annet en stor fornøyelsespark i Albacete, men så har det som er så typisk for Spania stukket kjepper i hjulene – nemlig finansieringsproblemer og politiske hindringer, så disse planene har heller aldri blitt realisert. Men hva om …
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001