Månedsmagasinet på Costa del Sol
HELSE: Livet som gave

Jeg sitter her på en av mine første dager i mitt nye hjem. Rammene har blitt litt mindre, men de er utrolig vakre, med en storslått natur rett utenfor vinduene.

Forandringenes Tid med Nye Utfordringer

Det har vært forandringenes tid med adskillige nye ting. Jeg vet at mange trofaste kunder har undret seg over alt det som så plutselig skjedde i Annis Vital Shop, men jeg har ikke hatt tid, helse eller overskudd til å fortelle om den plutselige endringen i helsen min og det som skjedde med både firmaet og meg.

Nils tar over

Jeg har nå overført firmaet til sønnen min, Nils, som har jobbet trofast sammen med meg i de mer enn 30 årene vi har vært her på Solkysten. Det er gjort med stor glede, og jeg er stolt over at han har mot til å ta over. Overtagelsen skjedde like før min sykdom, da hjertet mitt begynte å si alvorlig fra.  

Sykehusets Omsorg og Støtte

I begynnelsen av desember, da mange hadde det travelt med julehygge, ble jeg akutt innlagt på Carlos Haya sykehuset i Málaga pga. alvorlige hjerteproblemer. Her mottok jeg den beste behandlingen på alle nivåer – fra rengjøringspersonalet til hjelpepleiere, sykepleiere og ikke minst de veldig flinke legene som tross deres travelhet tok seg tid til å snakke og være menneskelige.

Et lite eksempel: En dag under runden kom to leger inn. Jeg, som ellers aldri gråter, begynte å hikste, og fikk en stor, kjærlig klem av den kvinnelige legen. Hun sa at det ikke var tid til å gråte nå, vi måtte i stedet jobbe for at jeg kunne få det bedre. Det var så snilt og hjertelig og noe jeg aldri har opplevd før. Jeg ble lagt i sengen i to uker med sterke medisiner og ble godt passet og pleiet. Jeg er selv sykepleier, og i alle de årene jeg både har jobbet og vært pasient, har jeg aldri opplevd noe lignende. Legens ord ga meg mot, livskraft og energi til å jobbe for helsen min.

En liten morsom episode som jeg må fortelle om, var julaften. Jeg hadde akkurat kommet hjem fra sykehuset og lå det meste av tiden i sengen. Nils hadde gjort store forberedelser og kjøpt and og annen julemat. På julaften ble han rammet av høy feber og kraftig influensa. Siden Nils var redd for å smitte meg, lå han julaften i første etasje, mens jeg befant meg i øverste etasje, hvor jeg spiste havregrøt. Den julaften glemmer jeg aldri!

Forandringer i Firmaet

Mens Nils fortsatte som leder, skjedde det samtidig masse nytt i firmaet. Vår dyktige og trofaste medarbeider tok fødselspermisjon, og den andre medarbeideren dro på eventyr til India. Vi måtte finne nytt personale – noen som var til å stole på, vennlige, behagelige, tjenestevillige og språkkyndige, samtidig som de måtte vite en del om helse og helseprodukter. Det var ikke lett, og Nils jobbet ofte alene til langt på kveld i forretningen i Elviria.

Utfordringer og Løsninger ved Flytting

Midt i all tumulten ble vi sagt opp fra huset jeg hadde leiet, som hadde dannet rammen for mitt liv i 17 år. Og jeg, som trodde det skulle være mitt hjem resten av livet. Eieren av huset hadde overført ‘mitt hus’ til sønnen sin, som gjerne ville overta villaen raskest mulig. Det tok nesten pusten fra både Nils og meg.

Vi måtte raskt ut av boligen, og det var usikkert om vi skulle kjøpe eller leie. Heldigvis er min sønn veldig sparsommelig, så han fikk samlet sammen sine sparepenger og kjøpte en herlig leilighet som vi begge nå med stor glede bor i. Leiligheten ligger i et stille og rolig område med en skjønn utsikt over naturen og havet. Det er flyttingen til denne boligen og vår glede og takknemlighet over at det kunne la seg gjøre, samtidig som at min helsesituasjon har blitt mye bedre, som har gitt meg lyst til å fortelle litt om de siste månedene.

Omstilling til Sunnere Kost

Jeg har alltid vært bevisst om maten min, men må innrømme at jeg er en stor slikkmunn. Jeg har alltid spist godterier av beste kvalitet – lakris, drops, sjokolade, gjerne med fyll og økologisk. Men godterier er stadig uten noen fordelaktig virkning på kroppen. Samtidig belaster de lever, nyrer og bukspyttkjertel, forårsaker unødvendige svingninger i blodsukkeret og kan føre til forhøyet blodtrykk.

Hvis jeg ønsket å fortsette et godt liv, måtte jeg drastisk revidere mine kostvaner og utelukke søtsaker, kaker og andre usunne fornøyelser. Jeg tar stadig en del sterke medisiner og føler at det derfor er spesielt viktig med sunn kost. Denne gangen vil jeg holde min kostrevisjon som ellers bare pleier å vare et par uker. Det er vanskelig, spesielt når min forretning bugner med ‘sunne’ godterier.

Min slikkmunn ble lagt på hyllen fra den ene dagen til den andre, noe som ennå føles tøft. Likevel har jeg tillatt meg å spise to firkanter med mørk 85% sjokolade daglig, da den inneholder masse antioksidanter og andre gode ting. Samtidig har jeg styrket mitt daglige kosthold med sunne matvarer som grønnsaker, frukt, mandler, nøtter og magert kjøtt. Jeg er fra naturens side en stor kjøttspiser, men har nå skiftet til primært lyst kjøtt. Stort sett all min mat er økologisk, for jeg mener at både naturen og jeg har det best slik.

Siden jeg fortsatt blir veldig trett, lager jeg maten så naturlig og ukomplisert som mulig. Jeg er ikke den store juicedrikkeren, men en sunn juice av både grønnsaker og frukt er godt. Husk å drikke den langsomt, så du absorberer alle de gode stoffene.

Glutenholdig mat omla jeg til glutenfrie produkter for mange år siden, og personlig synes jeg de smaker bedre. F.eks. lagde min sønn glutenfrie rundstykker med bokhvete denne vakre morgenen når jeg sitter her og skriver artikkelen, og de smakte absolutt vidunderlig.

Tidligere har jeg vært en stor kaffedrikker, noe som har vært hardt å legge på hyllen. Den koffeinfrie kaffen smaker godt, men gir ikke det samme kicken som alminnelig kaffe og blir også frarådet av hjerteeksperter. Jeg har tillatt meg å nyte én kopp økologisk kaffe med et stykke hjemmelaget brød på søndag morgen, og det har blitt min nytelsesdag.

En annen ting som har hjulpet meg mye, er å unngå hvitt sukker. I stedet bruker jeg litt kokossukker som inneholder flere mineraler og ikke har samme virkning på blodsukkeret som hvitt sukker.

Den økologiske rødvinen som jeg pleier å nyte om kvelden, har jeg endret til et veldig lite glass vin blandet med to tredjedeler vann. Det er ikke helt det samme, men likevel godt nok.

Kosttilskudd

Siden jeg fremdeles tar en del medisiner, har spørsmålet om å fortsette å ta kosttilskudd vært et stort og usikkert emne for meg. Selv om jeg har god utdannelse innen den alternative sektoren, mangler jeg kunnskap om hvordan man kombinerer kosttilskudd og naturmedisin med reseptbelagte legemidler.Derfor har jeg vært utrolig heldig i å finne en hjertespesialist som ikke bare har stor ekspertise innenfor sitt område, men som også interesserer seg for komplementær medisin og har stor kunnskap om hvilke midler som kan tas sammen. Det har vært en kjempehjelp for meg.

Q10 og Selen:

En av de få, men virksomme kosttilskuddene jeg tar for øyeblikket, er Q10 fra Pharma Nord. Det er av god kvalitet og har blitt grundig undersøkt av mange hjertespesialister. Det anbefales å ta Q10 sammen med et godt selen-produkt, da mangel på selen kan forverre hjertesvikt. Sammen jobber disse to produktene godt med hverandre. Det er flere undersøkelser, blant annet fra Lund Universitet i Sverige, som viser hvor viktige disse tilskuddene kan være for personer med hjertesvikt.

Mosjon, Søvn og Psykisk Velvære

Utendørs mosjon er stadig en del av programmet mitt, men på grunn av de høye temperaturene for øyeblikket, er det begrenset til noen korte turer med hunden inntil været blir mer behagelig.

Som hjertepasient har jeg likevel vanskelig for å få den anbefalte mengden søvn. I skrivende stund opplever jeg søvnløse netter, som jeg tilskriver fullmåne og medisiner. Selv om vi har mange naturlige hjelpemidler til en god nattesøvn i butikken vår, har jeg besluttet at kroppen min selv må finne sin naturlige søvnrytme. Tidligere har jeg hatt en god nattesøvn, så jeg håper at den kommer tilbake en dag. Samtidig setter jeg ekstra stor pris på de nettene hvor jeg får en god søvn.

I tillegg til kosttilskudd har jeg erfart, hvor viktig det er å føle glede og takknemlighet. Jeg har et ganske voldsomt temperament, og hver gang jeg har følt meg sint, bekymret eller lei, har mitt hjerte reagert negativt. Derfor har jeg raskt lært meg å holde en positiv innstilling og søke hjelp når det er nødvendig. Denne praksisen har ofte ført til løsninger som føles nesten mirakuløse for meg.

Det er stadig en utfordring å konstant holde fast på den nye livsstilen, og jeg faller ofte tilbake. Men litt etter litt blir jeg bedre og minner meg selv om at livet er en gave vi har fått som vi må verne om og passe på.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.