Klokken har slått ’formiddag’, og det er tid til et av mange kjøkkenkurs for barn verden rundt. I mer enn 160 land samles barn om sunne, ferske og økologiske råvarer, og de skal selv kokkerere ut fra matoppskrifter. Spanske Colegio Atalaya har samlet en klasse bestående av 25 barn i 10 års alderen for å lage mat med Bettina Campolucci Bordi, kokk og blogger som har spesialisert seg på plantebaserte matvarer uten sukker og gluten og som har meldt seg som ambassadør for prosjektet.
”Dere må bruke olivenolje, egg og ost,” sier Bettina Campolucci Bordi mens den spanske læreren Noelia Ruiz-Bravo strekker armen i været. En regel på skolen som indikerer ro. Likevel tar det litt tid. Det er nemlig morsomt å få på forklær på og stille opp til gruppefotografering med hver sitt visp i hånden.
Den britiske kokken, kokebokforfatter og studiovert Jamie Oliver har på revolusjonerende vis kastet lys over barns ernæring med sin kampanje ’Food Revolution Day’ der barn over hele verden en gang i året blir presentert for sunne retter som de selv skaper. Jamie Oliver har laget kampanjen for bedre mat og ernæring i mer enn 15 år og er svært fokusert på den globale helsen blant all verdens barn.
20. mai er dagen man på globalt plan feirer Food Revolution Day – etter fastfoodens inntok. Privatskolen Colegio Atalaya i Estepona er en av dem som har meldt seg på for å vise elevene hvor viktig mat og matlaging er i kampen mot kostrelaterte sykdommer.
”Vi har meldt oss på fordi det er en god og morsom måte å lære barn om hva god og sunn mat er og hvordan man lager det. Det settes fokus på sunnhet på en underholdende måte. Barna er med hele veien; de følger oppskriften, lager maten og spiser den etterpå,” forklarer Noelia Ruiz-Bravo som er engelsklærer på skolen.
Fokus på sunnhet i barnehøyde
Nye tall peker på at 41 millioner barn under fem år er overvektige. 159 millioner er feilernærte og vokser ikke ordentlig. Harde, men sanne fakta. Barna er den nye generasjonen som skal være med på å gjøre endringer rundt det vi putter i munnen og fyller kroppen vår med.
”Vi skal lage osteomelett,” forteller barna spent, mens de nøye leser oppskriften.
Barna kommer fra Spania, Italia, England, Bulgaria, Peru, Columbia, Irland, Marokko, USA, Frankrike og Russland, har hver sine tradisjoner, forskjellige høyde og størrelser – og en felles interesse for matlaging.
”Jeg lager mat hjemme med min mor, for hun elsker å lage mat. Jeg lager pasta, kaker, tortilla de patata og crepes med marmelade,” sier Guillermo.
Er det første gang dere lager omelett, spør jeg, og Guillermo vifter med armen på den typisk spanske måten, som om det er noe han har gjort tusenvis av ganger.
”Normalt lager min mor maten selv og fra bunnen. Når hun ikke gidder, kjøper hun take-away, men for det meste lager vi maten selv. For eksempel når vi skal ha ’hamburguesas’, lager hun selv burgerne. Jeg foretrekker klart min mors mat,” sier Guillermo.
Den siste helsestatistikken (OECD) foretatt i 2014 viste at 26 prosent av guttene og 24 prosent av jentene i Spania er overvektige. Heldigvis er interessen for å lage mat i hjemmet stadig økende i Spania. Et land der de fleste spiser frityrstekte tapas ute og der barna lever av hvitt brød og jordbærmelk.
Tallrike undersøkelser gjennom årene har vist at det er sunt at barna hjelper til med å tilberede maten sammen med sine foreldre. En av undersøkelsene konkluderer med at barn som flere ganger ser sine foreldre lage mat/være aktive i kjøkkenet, treffer sunnere valg når de skal velge matvarer.
”Å kjenne til hvordan mat blir framstilt og hvordan den tilberedes, hjelper barna til å velge sunnere matvarer. Særlig de barna som selv lager mat hjemme eller på skolen – og for eksempel passer en urtehage eller lignende, har lettere for å ta sunne matvarevalg som voksne. Selv barn som leker med leketøykjøkken, treffer bedre valg av måltider,” sier koordinator for den spanske kommisjonen for ernæring (AEP), Jose Manuel Moreno, til El Mundo.
Mens barna fortsetter sin matlaging, får jeg meg en prat med Bettina Campolucci Bordi som nøye har valgt ut matvarene og oppskriftene til barna.
”Det er virkelig viktig å utdanne barna fordi mat er noe vi spiser hver eneste dag. Det er en av de tingene vi bruker mest tid på å gjøre utover å arbeide og studere. Det er det som skaper våre kropper og får dem til å arbeide, så det er virkelig viktig,” sier hun og fortsetter: ”Jeg har arbeidet sammen med Jamie Oliver i flere år, og da jeg hørte om denne kampanjen, så jeg det som en mulighet. Jeg har selv en datter på tre og et halvt år og vet hvor stor utfordring det kan være. Det handler om å utdanne barn i mat, og det gjør jeg med glede.”
Barna ser sunne og friske ut og bare et par stykker har hva mer enn godt er på sidebeina. Om det er valpefett eller skyldes en usunn livsstil, kan jeg ikke svare på, men én ting er sikkert: Barna får mot til å lage sunn mat på en enkel og morsom måte som de kan bringe videre til kjøkkenet der hjemme.
”Dette her er begynnelsen på noe stort og kommer til å være noe for barn i alle aldre. Barn fra 4-5 år og oppover. Det er for alle barn, både dem som på forhånd spiser sunt og for de usunne, selvfølgelig. Alle skoler, miljøer og land i verden kan være med, hvis viljen er der,” avslutter Bettina Campolucci Bordi.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001