Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva med den fjerde, overordnende seksualitet, aseksualitet?

Aseksualitet

Aseksualitet betyr at en person ikke opplever seksuell tiltrekning, ei heller har lyst på sex. Ifølge professor Anthony F. Bogaerts undersøkelse fra 2004 er ca. 1 % av verdens befolkning aseksuelle, hvorav noen har hatt samleie, mens andre har levd et liv i sølibat. Felles for dem alle er at deres forhold til sex og seksualitet er tabubelagt. For mens disse to begrepene blir en langt større del av hverdagen, medier og politikk, er det i dag nesten ikke informasjon å finne om aseksualitet. Anthony F. Bogaert anslår, at det reelt er mange flere aseksuelle i verden, enn hva undersøkelsen fastslår. Dette kan skyldes at de enten ikke er klar over at det er slik deres seksualitet defineres, eller at emnet er så lite utforsket at de ikke tør å stå frem. Etter en lengre kamp om likestilling for homo- og biseksuelle, samt en åpen og ærlig samtale om sex, er det beklagelig at det er tabu å ikke ha seksuelle drifter.

Flere enn en million spanjoler velger et liv uten sex

Det er ikke kun aseksuelle som mener at sex er overflødig for å leve et lykkelig liv. Mer enn en million spanjoler velger å forbli jomfruer pga. religiøs overbevisning, manglende lyst, eller kulturell arv. Nøyaktig hvor mange som lever i sølibat er det vanskelig å tallfeste, men El Mundo har ut i fra en undersøkelse av spanjolenes sexliv beregnet at ca. 1.260.000 er jomfruer. De som lever et liv uten seksuelle relasjoner, opplever ofte manglende forståelse fra omverden. Til tross for den begrensede kunnskapen om emnet er det en utfordring å finne aseksuelle og jomfruer som vil stille opp til et intervju – og nesten umulig å få et tilhørende bilde og navn. Samfunnet har utviklet sig markant i de seneste årene i forhold til seksualitet. Åpenhet og debatt har bidratt til at Spania i 2005 gjorde homoseksuelle ekteskap lovlig, og det samme i Danmark i 2012. Så når det er problematisk å få folk til å snakke om ikke å ha sex, eller å fremskaffe tall på hvor mange som er jomfruer og aseksuelle, er grunnen da at disse personer er flaue? Eller er de bekymret for naboens intoleranse?

Manuel Flores venter til sin bryllupsnatt

24-årige Manuel Flores fra Madrid har valgt å avstå fra å ha sex. Dette til tross for at han ikke er aseksuell. Manuel Flores forteller om sitt liv i sølibat til El Mundo, og understreker at han ikke skammer seg over å være jomfru. Han er stolt over sin beslutning om å vente til sin bryllupsnatt, og han ønsker likeledes, at hans hustru også er jomfru når den tid kommer, så det er like spesielt for dem begge, når de gir seg hen til hverandre. Manuel Flores snakker åpent om sin beslutning, til tross for de forundrete blikkene han får, f.eks. fra sine medspillere på universitetets rugbylag. Da han avslørte at han ennå ikke hadde hatt sin første runde ble det mye latter, og kameratene antok at det var en spøk. Men Manuel Flores vil forbli jomfru til sin bryllupsnatt, og i mot kameratenes overbevisning, er det ikke noe en fylletur kan endre på. Ifølge ham skal et forhold bygge på noe dypere og mer betydningsfullt enn fysiske behov. Det er jo ofte mennesker som har sex uten at det er kjærlighet involvert, så hvorfor skulle man ikke kunne ha kjærlighet uten at det er sex involvert?

Sjokolade som erstatning for sex

I Spania har 5,4 % av mennene og 6,6 % av kvinnene i alderen 18-49 år, aldri hatt samleie. En av dem er 42-årige Soledad Domínguez, som er aseksuell og singel. Hun har aldri kysset noen, og når venninnene spør om hun ikke vil ha en kjæreste, svarer hun at hun gjerne vil ha en for å ta med på kino. Men hun går ikke på kompromiss i forhold til sex. Soledad Domínguez vil faktisk heller spise sjokolade, enn hun vil ha samleie. Sjokolade er hennes eneste synd, og mange sier at det må være hennes erstatning for sex. Det passer Soledad Domínguez ganske utmerket, da bare tanken på sex gir henne brekningsfornemmelser.
 
Den mangelen på forståelse som aseksuelle ofte møtes av, er basert på spørsmål som: ”Hvordan kan du si at du ikke har lyst på sex, hvis du aldri har prøvd det?”. Andre spør om det er skjedd noe i deres liv som har ført til at de føler det slik, eller om det kanskje skyldes en sykdom. Til dette lyder svarene at aseksuelle vet at de ikke er tiltrukket av noen, på samme måte som homoseksuelle vet at de ikke er tiltrukket av det motsatte kjønn. Aseksualitet handler hverken om et fysisk eller psykisk problem, men om at noen personer aldri kommer i gang med deres seksualitet.
 
Soledad Domínguez forklarer at det er som å lete etter en nål i en høystakk å finne en person som vil forstå og akseptere det forholdet som hun ønsker å ha. Selv om kun 1 % av verdens befolkning er aseksuelle, har flere av dem dog funnet hverandre via internett og foreninger. Det er aseksuelle som lever i forhold og har barn, men ifølge dem er det ikke bare en dans på roser å være i et forhold hvor den ene parten opplever seksuell tiltrekning og den andre ikke. Men som Soledad Domínguez formulerer det, så vil vi jo alle bare gjerne elske og bli elsket.
 
Av Line Krogsgaard Erichsen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.