Månedsmagasinet på Costa del Sol
10 gode råd for å unngå hackerne i sommerferien

10 gode råd for å unngå hackerne i sommerferien

Sommerferien er like om hjørnet og selvom den ikke blir helt som mange hadde håpet på pga. korona-pandemien, ser mange nordmenn allikevel muligheten for å dra på ferie.   

Uansett om sommerferien byr på storbyferie i Berlin eller en forlenget weekend til Granada eller andre attraktive steder her på Solkysten, er det de færreste som glemmer å ta digitalt utstyr med på turen.

Det kan dog være noen fallgruver, når man medbringer sin smartphone, tablet eller laptop på ferien. Så innen du logger på det første trådløse netverket du finner, så les her, hvor IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365 gir deg 10 råd på, hvordan du best muligt kommer i gjennom sommerferien med ditt digitale utstyr.    

1. Ta alltid en backup før avreise

Før avreise er det alltid en god idé å ta en backup av dine viktige filer, bilder og alt det du ikke vil miste i tilfelle av at dine personlige data blir stjålet enten fysisk eller online. Du kan bruke en ekstern harddisk eller laste opp i skyen. Så kan du dra avsted på ferie med ro i sinnet, hvis uhellet skulle være ute.

2. Beskytt dine digitale enheter

Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er oppdatert med det nyeste software. Det gjelder både apper og oppdateringer. Ofte er oppdateringer til styresystemet utrolig viktig, da de er med på å lukke små huller i systemet. Installér også et antivirus-program. Ikke bare på datamaskinen, men også på din smartphone og tablet.

3. Finn din mobiltelefon

Innstill din mobil, så du kan spore hvor den er, hvis den blir stjålet. Du har også mulighet for å slette all data på den, selvom du ikke er i nærheten av den. Ha også et telefonnummer klart, som du kan ringe til for at sperre ditt sim-kort, hvis det skulle bli nødvendig.       

4. Slå tilkobling av automatisk wifi fra

Gå inn under innstillinger på din mobil og tablet og slå funktionen av som automatisk kobler deg på trådløst wifi. Ellers kan du risikere, at den leter etter trådløse nettværk, uten at du legger merke til det. Sørg også for at din internetdeling er slått av.

5. Pass på falske wifi-netværk

Det kan være fristende å logge på det første gratis wifi-nettværket du finner, men du skal passe på falske nettværk, som er styrt av it-kriminelle. Hovedreglen er, at du aldrig skal logge på et nettværk, hvis ikke du vet, hvem tilbyderen er. Når du leter etter wifi-nettværk på ditt hotel eller campingplass, bør du få en ansatt til å bekrefte det riktige navnet på nettværket. På den måten unngår du å logge på et falsk nettværk, som en hacker har opprettet for å lure deg. Især i områder med mange mennesker oppretter it-kriminelle ofte falske nettværk, der de venter på turister, som logger seg på, så de kan forsøke å stjele personlige opplysninger. Det beste du kan gjøre er å unnlate å logge på trådløse netværk, som ikke krever en adgangskode.

6. Surf sikkert  

Unngå å logge på nettbank eller andre sider, hvor du skal inntaste sensitive opplysninger som dit fødselsnummer-nummer eller bankkoder. Unngå å shoppe online og i det hele tatt å bruke ditt kreditkort på nettet, når du surfer på et fremmed nettværk.

7. Tenk over Facebook-oppdateringer

Mye taler for at det er en god idé å vente med å laste opp feriebilder på Facebook til du er hjemme igen, da tyver kan følge med, hvis ikke du har styr på dine privatinnstillinger. Hvis du ”sjekker inn” og laster opp bilder, så dem der hjemme kan følge med, så sørg for at dine privatinnstillinger er innstilt til, at det kun er dine venner, som kan se dine innlegg. Tenk også over hvilken informasjon du deler ut , så du ikke skriver på din vennindes vegg, at ekstranøklen ligger under matten, så hun vet det, når hun skal vanne blomster.

8. Bruk en VPN-løsning

En god idé er å benytte seg av en VPN-løsning, så det blir vanskeligere for it-kriminelle å spore din mobiltelefon, tablet eller laptop. Med en løsning som denne blir internettrafikken krypteret, hvorfor det nesten blir umuligt for svindlerne å komme i kontakt med dine personlige data.  

9. Pas på falske apps

Mange turister laster ned apper i utlandet for å få gode råd til å finne de beste restauranter, oversette språk, lese anbefalinger fra de lokale eller til å finne frem rundt i byen. Det er dog viktigt å være oppmerksom på, hvem tilbyderen til de forskellige appene er, da det kan være svindlere, der står bak. Kikk gjerne etter appens anmeldelser og antal hentninger før du nedlaster den.

10. Bruk sterke passord

Det første skritt i retningen av økt sikkerhet er sterke passord. Med passord som er vanskelige å knekke, blir det langt mer komplisert for it-kriminelle å få tilgang til dine digitale enheter. Bruk derfor både store og små bokstaver, tall og tegn og lag dine passord av minimum 10-12 tegn. Lag en setning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brente_i_1990” eller ”Hundenfødte5Hvalper”. Generelt er det en god idé å endre passordet regelmessig, især når du er kommet hjem fra en ferie. Har du vært logget på forskellige nettværk, kan du risikere, at dine private opplysninger har blitt snappet opp, men først blir misbrukt på et senere tidspunkt.

Av AnyTech365

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.