Månedsmagasinet på Costa del Sol
Den store, uunnværlige reiseguiden – anno 2009

Den store, uunnværlige reiseguiden - anno 2009

alt

Uunnværlige tips til sommerens reiser. Finn ut hvor du ikke tør lande, hvor det er forbudt å dø i løpet av ferien og hva du ikke må si på flyplassen. Finn ut hvor du kan delta i koneløp, spille polo med en død geit, dra på strikketøycrusie og mye annet spennende. Noen tips er usaklige og uten mål og mening, andre helt politisk ukorrekte.

Ingen dårlige vitser på flyplassen
alt
Fleip om bomber og kommentarer om at du har en seksløper i lomma, bør du ikke komme med på flyplasser eller om bord i flyet.
En mann ble tatt inn til politiavhør etter at han på København Lufthavn sa han syntes det var bra at sikkerhedsfolkene ikke hadde oppdaget bomben i baggasjen hans. Smakløst, likefullt harmløst, men balladen ble ikke mindre aa at prins Frederik skulle med samme fly til USA.
Tidligere hadde en italiener skapt panik på flyplassen Ninoy Aquino på Filippinene da han påstod at han hadde med seg tre atombomber og dessuten var medlem av al-Qaeda, og i Malaysia fikk sju personer forbudt mot å bruke landets flyplass etter at de ved forskjellige anledninger hadde spøkt med å ha med seg bomber.
Straffen for falske bombetrusler kan nå opp i 15 års fengsel.

Strikketøy-, motorsykkel- og NASA-cruise
Valget av crusie behøver ikke stå mellom et cruise fra Málaga til Roma eller rundt i Karibien. I år gjør en rekke selskaper det mulig å dyrke sine hobbyer under ferien.
Velg mellom et crusie for strikketøyelskere, arrangert av Great Balls of Yarn Knitting Cruise som går til Hunduras og Belize, et motorsykkelcrusie der alle går med lærbukser og hjelmer, mens man seiler langs den mexicanske rivieraen, og et cruise i Asia i selskap med romfareren på Apollo 11, Buzz Adrian.
Av andre oppfinnsomme cruise finnes et for Elvis-fans, sjkakkspillere, krimlelskere, nudister og sjokoholikere.

Ekstreme avgifter
Vi har vennet oss til å måtte betale ekstra for å ha med kufferten på reisen, og at flytallerkener med flyvesild og en liten én hører fortiden til, men noen flyselskaper har funnet flere fiffige måter å kreve inn ekstra penger.
alt
Hos Ryanair har det på tre år blitt seks ganger dyrere å ha med bagasjen. Også selv om man på noen flyplasser selv må bære baggasjen ut til flyet. I de siste har selskapet dessuten begynt å kreve inn fem pund for å sjekke inn på internett der du selv må printe ut boardingkortet. Må du printe det ut på flyplassen, koster det deg 40 pund! Dessuten overveier det irske selskapet å kreve et beløp tilsvarende et pund for å la passasjene benytte toalettene ombord.
Ingen europeisk flyselskap har ennå begynt å kreve betaling for to seter av overvektige passasjerer.

De forferdelige medpassasjerene
alt
Når man omsider har kommet seg ned i flysetet, starter balladen. Ungen i setet bak deg sparker konstant i stolryggen, en gruppe er fordelt over forskjellige rekker og må kommunisere med megafon, og naboen innenfor deg må på toilettetstadig vekk.
Det internasjonale analyseinstituttet Synovate har spurt 10.000 passasjerer hvordan de opplever en flyreise. Tre av fire ønsket å skifte sete om de kunne, kvinner mener at menn tar for stor plass. 64 prosent av alle europeiske reisende setter spark mot stolene på førsteplass over ting som irriterer, og over halvparten av de tyske, svenske og sveitsiske passasjerene mener at det som irriterende mest er passasjerer som klager under hele flyturen.
Attraktive stewarder og stewardesser blir lagt merke til og gjør ofte flyopplevelsen bedre, ifølge de reisende.

Geitepolo og pålesitting, koneløb og loddrett maraton
Kan en saltomortale ned i poolen og en kite-tur ikke ikke lengere tilfredstilledeg, kan kanskje noen av disse alternative aktivitetene være aktuelle:
• Brenneslespising, England
Hvert år møtes brenneslespisere for å finne ut hvem som kan spise flest meter med brennesle. I fjor spiste vinneren 19,5 meter.
• Geitepolo, Kirgisistan
I det sentralasiatiske landet Kirgisistan bruker man en hodeløs geitekropp i stedet for ball når man feirer gledelige begivenheter med en omgang geitepolo. Deltakerne sitter på hesteryggen som i vanlig polo, og den hodeløse geita skal som ballen slås i mål.
• Flaskespark, Leicestershire, England
Navnet er missvisende for det er ingen flasker involvert i flaskespark, men i stedet øltønner som innbyggerne i de engelske landsbyene Hallaton og Medbourne kjemper om å dytte, sparke eller rulle tre øltønner over en avstand på en mile eller 1,6 km. Tradisjonen skal være over 200 år gammel.
• Pålesitting, Danmark
Hvert år i august kjemper sære danskere i Juelsminde Havn om hvem som kan bli sittende lengst på toppen av en påle. Deltakerne har bare en plate på 30 x 30 cm å sitte på. Rekorden er 30 timer.
• Loddrett maraton, Bangkok
Deltakerne må slepe seg opp 1.093 trappetrinn til toppen av det 61 etasjes høye hotellet Banyan Tree. Rekorden er 6 minutter og 16 sekunder.
• Koneløp, Maine
Mesterskapene finner sted hvert år i oktober i Sunday River, der de deltakende mennene må kjempe seg gjennom en 278 meter lang bane mens de kjemper seg forbi diverse hindringer som vanngraver – med kona på ryggen.

Levende hjem fra ferien
En tur til Mallorca kan neppe betegnes som livsfarlig slik som andre reisemål som bør vurderes mer enn én gang før man bestiller billetten.
• Drepende destinasjoner
Blant de verste er Haitis hovedstad, Port-au-Prince. Den skal være så farlig at selv pilotene som jevnligt flyr til øystaten, ikke engang forlater flyplassområdet. Den amerikanske byen Detroit bør også unngås fordi den med sin 47 mord per 100.000 innbyggere topper listen over livsfarlige byer.
• Hold deg vekk eller hold pusten
Luftfforurensingen er i noen byer så stor at selv om et besøk nok ikke tar livet av deg. Men vil du unngå å få lungene fulle av smog, astmaanfall og konstant tårefylte øyne, bør du særlig holde deg unna Mumbai, Mexico City, Tjernobyl og de fleste større byer i Kina.
• Korrupte myndigheter
Det anbefales ikke å komme i klammeri med myndighetene på følgende steder som regnes som verdens mest korrupte: Burma, Somalia, Tonga, Haiti, Papua New Guinea og Turkmenistan.

Ingen fulle dyr eller kyss, takk
Noen steder kan det være vanskelig å overholde lokale skikker og lover:
• Åpner du hånden mot en annen person i Hellas, oppfattes det som om du kaster møkk i hodet på vedkommende.
• I de tidligere jugoslaviske statene er det forbudt å rive pengesedler i to, om du plutselig skulle la den lysten komme over deg. Det anses nærmest som statsfornærmelse.
• I Singapore er det forbudt å spise om bord på offentlige transportmidler. Overtredelse straffes med bøter. Til gjengjeld er gatene skinnende rene.
• Du bør ikke dø i det britiske parlamentet. En gammel lov sier nemlig at alle som dør her skal ha statsbegravelse. Skulle det likevel skje, blir man først erklært død på det nærmeste syjehuset.
• I byen Tuscaloosa i staten Alabama er det en lov som sier at man ikke må gi dyrene i offentlige parker tobakk eller alkohol.
• Kysser man hverandre på gaten i Malaysia, risikerer man bøter. Loven blir håndhevet strengt.

Verdens mest skremmende landingsbaner
Man ser landjorden tydeligt, og flyet later til å sveve ganske roligt de siste meterne før landingen. Men ikke alle steder er den verste faren dermed overstått.
• Omgitt av fem kilometer høye tinder
Bare en håndfull piloter har tillatelse til å lande i Paro Airport, Bhutan, fordi flyplassen ligger i en smal dal, omgitt av Himalayas nesten fem kilometer høye fjelltinder.
• Lander i strandkanten
Når man lander i Princess Juliana International Airport, på den karibiske øya St. Maarten, flyr man ekstremt lavt inn over Maho-stranden for å få mest muligt ut af den bare 2.180 meter lange rullebanen.
• Verdens korteste, kommersielle rullebane
Den finnes i Gibraltar. Så fort hjulene treffer asfalten, slås bremsene på fordi banen bare er 1.800 meter lang.
• Banen henger utover en kløft
Landingsbanen på Madeira Airport i Funchal er forlenget 2 km med et tilbygg ut over Atlanterhavet. Før det må flyverne holde krusen rett mott fjellene, før de i siste øyeblikk svinger til høyre for å komme rett mot rullebanen.

God reise.

Kilder: Forbes.com, eTurboNews, tgt.dk og egne fejltagelser
 

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.