Månedsmagasinet på Costa del Sol
«Å dø for å leve» av Anita Moorjani

"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inntrykk. Derfor disse linjer.

I 2006 hadde hun en nær-døden-opplevelse, som satte livet i et annet perspektiv. Legene ga henne ikke mange sjanser for å overleve, da hun lå i koma, etter at lymfekreft hadde plaget henne i over tre år. Lymfeknutene var store som sitroner, og organene holdt på å stenge ned. Anita beskriver sin nær-døden-opplevelse som å gå inn i en annen dimensjon, å få valget om å vende tilbake til livet eller ikke. Hun opplevde klarhet, innsikt og formålet med sitt liv. Hun bestemte seg for å vende tilbake, da hun fikk følelsen av at ”himmelen” ikke er et sted – men en tilstand. Dette førte til en bemerkelsesverdig helbredelse.

Med frykten som drivkraft

Anita er vokst opp i Hong Kong som barn av indiske foreldre med dype religiøse røtter i hinduismen og en streng kristen engelsk skole, hvor det var nødvendig med kirkegang hver søndag for å få en plass i himmelen. Det var mange motstridende dogmer og overbevisninger, bl.a. arrangerte ekteskap, i kontrast til den velutdannede og frigjorte kvinnen som hun ble senere. Anita bestemte seg tidlig for å ikke være til besvær for sine foreldre eller andre mennesker. Hun levde alltid i angst for ikke å kunne leve opp til andres forventninger. Hun ga således bort sin livskraft igjen og igjen, og gjorde seg selv til offer for omgivelsene, i stedet for å “skape” sitt eget liv.
Det endret seg etter nær-døden-opplevelsen, hvor hun følte at hun tok sin egen livskraft til seg og var forbundet med det universelle. Hun beskriver sin innsikt som å gå rundt i et mørkt supermarked og lete etter varene med en lommelykt. Vi ser det som er i lysets skjær. Når lyset blir tent, kan vi se alt. Når lyset slukkes igjen, har vi fremdeles bevisstheten om helheten, selv om vi ikke kan se den med det blotte øye. Livet blir aldri det samme.
Hun innså at hun holdt på å dø pga. sin frykt. Bekymringene tok hold over livet hennes. Hun oppfattet ikke lenger sin kreftsykdom som en “straff” eller noe som kom utenfra, men en manifestering av sin egen frykt. Hun opplevde at det hun hatet og fordømte ved seg selv, kom innenfra – ikke fra andre. Hun behøvde ikke å “gjøre seg fortjent” til å bli elsket – det faktum at hun eksisterer “berettiger” henne til å elske seg selv og være tro mot sin indre livskraft, og hun følte seg sterkere når hun ikke motarbeidet den.
For henne sto det klart, at sykdom ofte starter på “energiplan”, før det blir fysisk. Helbredelsen består derfor av “opprydning” både psykisk og fysisk. Etter hun hadde vært “ute og snudd” og kom tilbake til livet, helet kroppen hurtig. Etter et par uker kunne legene ikke finne mer kreft. Hun er overbevist om, at healingen skjedde, da hun lot sin egen livskraft strømme og var et med universets helende krefter. I kinesisk medisin kaldes livskraften chi, og den løper gjennom alt levende. Livskraften dømmer eller diskriminerer ikke, den flyter gjennom oss uansett hvem vi er.
Det viktige er å være seg selv, å være tilstede i nuet, og merke om det vi gjør er basert på frykt eller lidenskap. Det er en utrolig forskjell.

”Slipp dine begrensende overbevisninger, som forhindrer deg i å elske deg selv, du er nok”

I 2016 kom Anita Moorjanis andre bok ut: ”Du er nok”, ” If this is heaven”. Her dykker hun dypere ned i det hun lærte av sin nær-døden-opplevelse og kikker nærmere på de begrensende overbevisningene, som vi alle i større eller mindre grad lider under, og som forhindrer oss i å elske oss selv – f.eks. at vi er ofre for livet, at det vi gjør aldri er godt nok, at det er egoistisk å elske seg selv, at vi ikke passer inn, at kvinnen er det svake kjønn, osv.
Moorjani kaller disse overbevisningene for myter, som de fleste av oss bare har akseptert som sanne, og hun viser hvordan de ofte er usynlige for oss, til tross for at de faktisk gjennomsyrer våre liv. Vi er derfor nødt til å bli bevisste om de destruktive mønstrene, slå hull på mytene og avsløre de løgnene som har dannet grunnlag for vår tankegang.
I boken kommer hun med mange fine eksempler fra både sitt eget og andres liv, samt effektive metoder for å overvinne de tillærte vanene, så vi atter en gang kan finne vår egen indre styrke og visdom og begynne å leve ut fra vår egen sannhet.
Begge bøkene er for alle som ønsker forandring og transformasjon. Er det noe vi ønsker oss annerledes, er det en god ide å kikke innover. Morsomt nok endrer verden seg, når vi selv får en annen tilgang til livet i overensstemmelse med vår egen essens.

”Din eneste oppgave er å elske deg selv, verdsette deg selv og legemliggjøre denne sannheten om egenverdi og egenkjærlighet, så du kan være kjærlighet i praksis. Det er en sann måte å tjene både deg selv og dine omgivelser på”. Anita Moorjani

Les og se mere på www.anitamoorjani.com.
Av Pernille Knudtzon

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.