Månedsmagasinet på Costa del Sol
9 gode råd for en sikker juleshopping på nettet

9 gode råd for en sikker juleshopping på nettet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Hvert år slår julehandelen på nettet nye rekorder og i år blir ingen unntakelse. Flere foretrekker å sitte hjemme bak skjermen og bestille årets julegaver, da det både er enkelt og bekvemt. Samtidig unngår man julestresset og de lange køene i butikkene.

Også corona-pandemien har betydning for nordmenns julegaveshopping, hvor mange sannsynligvis foretrekker å bestille gavene online fremfor å gå i de fysiske butikkene.

Det kan være vanskelig og se om en nettbutikk er falsk, da IT-kriminelle blir bedre og bedre til å etterligne og forfalske hjemmesider. De gjør alt i deres makt for å frarøve folk deres kortopplysninger.

”Ha god tid når du bestiller dine julegaver online, så du unngår å gjøre forhastede kjøp på hjemmesider, du ikke har handlet på før. Sjekk virksomhetens bakgrunn og andre brukeres anmeldelser, før du trykker på betal”, sier IT-sikkerhetsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365 og tilføyer:

”Støter du på et tilbud, som nesten er for godt til å være sant, er det ofte det også. Vær kritisk og gå etter din magefølelse.”

AnyTech365 kommer her med en rekke råd, til hvordan du kommer sikkert igjennom årets julegaveinnkjøp.

1. Tast selv hjemmesiden inn i browseren

Unngå å klikke deg inn på gode tilbud hverken på annonser på de sosiale medier eller tilsendte linker  i en e-mail for at komme inn på en nettbutikk. Bruk i stedet adressefeltet i din internettbrowser, hvor du selv kan taste hjemmesiden inn. På den måten unngår du å klikke på en infisert link, som fører deg til en falsk hjemmeside.  

2. Sjekk virksomhetens kontaktopplysninger

Vær oppmerksom på falske nettbutikker, som hverken opplyser adresse eller telefonnummer. Ta også en kikk på siden ‘Om oss’, som ofte ikke eksisterer eller fremstår utroverdig, hvis det er snakk om en falsk hjemmeside. På en legitim side er det ofte en liten historie om virksomheten, mens falske hjemmesider ikke har noen historie å fortelle. Finner du ingen av disse opplysningene, er det ofte et tegn på svindel.

3. Vær ekstra oppmerksom på billige merkevarer

Useriøse butikker selger ofte merkevarer, der priserne er satt urealistisk langt ned. Det kan være vanskelig å vurdere om et tilbud er for godt til at være sant, men ofte gir din magefølelse deg et pek i  riktige retning. Finner du et par Adidas sko til 200 kroner, som normalt koster 1500 kroner, er det god grunn til å være skeptisk. Ender du opp med å bestille billige merkevarer fra en mistenkelig nettbutikk, er det en risiko for at varene aldri dukker opp, at du mottar kopivarer eller at dine kontoopplysninger blir misbrukt.

4. Sjekk brukeranmeldelser

Umiddelbart er det enklest å holde seg til de nettbutikker, man i forveien kjenner til, men det kan skape begrensninger i julegavehandelen. Undersøk hvilke erfaringer andre brukere har med hjemmesiden, hvis du faller for et tilbud på en nettbutik, du ikke kjenner til. Anmeldelser fra andre brukere gir ofte en pekepinne om siden er reel eller ei. Du kan sjekke brukeranmeldelser på sider som Trustpilot, før du gjennomfører ditt kjøp på nettet.

5. Les om byttereglerne

Normalt er det 14 dages angrefrist, når du handler på nettet, men det holder ikke, hvis du kjøper julegavene i begynnelsen av desember. Sjekk derfor alltid hva den angjeldende nettbutikk skriver om julegavebytting. Mange nettbutikker forlenger deres bytteservice til januar, men da det ikke er et krav, er det verd å være oppmerksom på. 

6. Pakk gaven opp

Åpn gaven når du mottar den, så du slipper for at stå med en feilvare den 23. desember, som du ikke kan rekke å bytte. I tilfeller der varen er defekt, er du langt bedre stillt, jo tidligere du reklamerer over feilen.

7. Kjøp dine julegaver på et sikkert nettverk

Benytt deg av ditt eget private nettverk eller ditt 3- eller 4G nettverk, når du skal handle julegaver på nettet. Bruker du et offentligt nettverk på en Kafé, kan du risikere at nettverket er opprettet av IT-kriminelle, som forsøker å fange opp personlige opplysninger fra den enhet, du er logget på med. Sørg også for at din smartphone, tablet eller laptop er oppdatert med det nyeste innen software.     

8. Betal med kredittkort

Betal alltid dine varer på nettet med kredittkort. Hvis ikke du mottar dine varer, kan banken nemlig hjelpe deg med å trekke pengene tilbake. Overvei også å bruke en ekstra sikkerhetskode, som for eksempel Verified by Visa eller MasterCard Secure Code. Denne ekstra kode sikrer dig mot misbruk på nettet, dersom IT-kriminelle skulle få fatt i ditt kort.

9. Få beskjed når det trekkes penger fra ditt kort

I noen banker er det muligt å koble kredittkort-transaksjoner opp med en SMS. Dvs at du mottar en beskjed, når det blir trukket penger fra ditt kort. På den måten kan du reagere hurtigere, hvis det viser seg, at ditt kort blir misbrukt av IT-kriminelle.  

Av AnyTech365

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet