Månedsmagasinet på Costa del Sol

Både på sommeren og i julen drar mange skandinaver som bor på Solkysten nordover. Ingenting i veien med det, selvsagt, men ferier er også en aktiv tid for Solkystens innbruddstyver og husokkupanter som vet at nordeuropeerne forlater sine feriehus og drar tilbake til sine hjemland – ofte flere måneder i strekk. Risikoen for uvelkomne gjester er noe som de fleste kjenner til, så vi har kontaktet noen skandinaver for å høre om hvordan de forsikrer at deres hjem er trygge når de ikke er til stede og hvilke sikkerhetsråd de har for andre deltidsbeboere på Costa del Sol.

  1. Hvordan beskytter du ditt spanske hjem når du ikke er her i en lengre periode?
  2. Er husokkupanter og innbrudd vanlig i ditt område, og hva har nabolaget, urbanisasjonen eller bofelleskapet gjort for å beskytte beboerne?
  3. Hva bekymrer deg mest når du kommer tilbake til boligen i Spania etter å ha vært borte i flere uker eller måneder?
  4. Hvilke sikkerhetstiltak vil du anbefale andre som forlater sine spanske boliger i lange perioder?
  5. Og til slutt, hva gleder du deg mest til når du kommer tilbake til ditt hjem i Spania etter å ha vært en lengre periode i nord?


Anne Kristin Øverby (69) og Erling Ørstavik (70) Travle pensjonister, Son/Fuengirola


1. Vi har alarm med overvåkningskameraer og våre gode, fastboende, spanske naboer har nøkkel til huset.

2. Vi har en frittstående enebolig og tilhører ingen urbanisasjon. Det er ikke vanlig med husokkupasjoner og innbrudd i vårt område. Vi har hørt om én okkupasjon her i de syv årene vi har eid huset, og det var i et hus som hadde stått ubebodd i mange år.

3. Vi bekymrer oss ikke for noe. Vi har gode naboer som følger med, og de har en stor vakthund på naboeiendommen som sier ifra hvis noe skjer. 

4. Vi vil anbefale alarm med kameraer og at folk allierer seg med gode fastboende naboer. 

5. Vi gleder oss til sol, varme og hoppe i det deilige bassenget vi har etablert og være sammen med våre ‘Spaniavenner’. 😎☀️Det er enklere å være sosial i Spania enn i Norge. 


Rita Reinikainen (67) pensjonert håndarbeidslærer. Stockholm/Fuengirola

1.Jeg har to norske venner som går og sjekker min leilighet mens jeg er borte.

2.Det er ikke mye innbrudd her jeg bor, men man er jo redd for at leiligheten skal bli tatt over av husokkupanter. Jeg er kanskje ikke like bekymret som andre, siden jeg bor i en avstengt urbanisasjon som gjør det tryggere. Men det skjer jo saker hele tiden, og man vil ikke at inntrengere skal ødelegge leiligheten.

3. Ifølge mine venner har jeg verdens vakreste blomster, så jeg er mest redd for at blomstene skal dø. Jeg har laget et vanningssystem ut av en vannflaske, bomullstråd og et plastrør som skal hjelper å vanne plantene over lengre tid. Jeg er også urolig for at strømbrudd gjør at alt i fryseren blir ødelagt eller at noen stjeler eller ødelegger min spesialmadrass som jeg trenger for helseproblemene mine.

4.Det er viktig å ha venner som går til leiligheten og sjekker hjemmet en gang iblant. Det er også smart å passe på at man ikke har verdisaker liggende fremme, så jeg gjemmer dem på et lurt sted …  

5.Det er som uttrykket: Borte bra, men hjemme best. Jeg føler meg ikke hjemme i Sverige lenger. Mitt hjem er jo i Spania, og det er fremdeles fint vær når jeg kommer tilbake.

Vibecke Groth (76) Forfatter Oslo/Benahavís

1. Vi bor i et avstengt område med bom og vakter som i tillegg til å sjekke de som kommer inn i området, også går/kjører gjennom området flere ganger i løpet av natten. Vi har en avtale med urbanisasjonen om gjennomgang av vår bolig ukentlig slik at strømavbrudd, lekkasjer og lignende oppdages forholdsvis raskt. De tar seg også av vanning av blomster og videresending av post og vask av sengetøy og rengjøring før vi kommer tilbake. Det føles trygt, og foreløpig har vi ikke hatt noen dårlige erfaringer.

2. Nei, jeg har faktisk ikke hørt om noe sånt i vårt nabolag.

3. Det mest spennende er hvordan det står til med plantene når vi kommer tilbake. Som regel må vi erstatte de som står mest utsatt til for solen. Vanning en gang i uken blir for lite for disse, men vi kan selvfølgelig velge å betale for å få vanning oftere. Huset har hittil vært i perfekt stand.

4. Velg områder med skikkelig vakthold og lag en avtale med noen som kommer ukentlig og ser etter boligen. Det er vel det vi vil anbefale.

5. Gjensynet med vårt lille hus og venner vi ikke har sett på en stund er det vi gleder oss mest til. Også klimaet, lyset, blomstene og all den gode maten.

Oddvar Kvalsvik (70) lege og Marit Jørgensen (58) sykepleier, Kirkenes

1: Vi leier ut når vi ikke er her, og da blir stedet tilsett av utleier på stedet.

2. Det er ikke vanlig, men vi bor i et avstengt og overvåket område.

3. Det eneste som kanskje bekymrer oss er skader og slitasje etter utleie.

4. Vi anbefaler en alarm eller at man arrangerer at noen kikker innom huset.

5. Atmosfæren, varmen, maten og La Senda Litorial. Det er bare godt å være her!

Karin Damsgaard Hansson, prosjektleder for Røde Kors Kristiansand/Elviria

1. Vi stenger for vannet og tar møbler inn fra terrassen. Vi samler planter på det mest skyggefulle stedet og setter på selvvanning.

2. Det er videoovervåking på området vi bor og kode til porten. 100% trygg blir man ikke i Spania. I Elviria har vi ikke hørt om noen husokkupanter.

3. Vi har ikke så mange bekymringer. Det kan være lukt når det ikke har vært brukt vann på lang tid, men det forsvinner fort når det kommer i bruk igjen.

4. Har ikke noe spesielt å anbefale – kommer an på hvor man bor.

5. Det vi gleder oss mest til hver gang vi kommer tilbake, er det sosiale utelivet. Turer i de spanske fjellene og deilige gåturer langs havet samt nye vennskap som knyttes. Vi setter også stor pris på å dra på overnattingsturer til andre spanske byer og besøker Málaga ofte – en vakker by hvor vi får en herlig storbyfølelse.

Jan Sørlie (70) pensjonert brannmann og Anne-Grethe Sørlie (69) pensjonist. Vestby/El Faro

1.Vi har naboer som ser etter leiligheten når vi ikke er her.

2.Nabolaget har arrangert en form for nabovarsel med en fløyte som blåses fra hus til hus hvis noe skulle skje. Ellers bor vi i et avstengt område med alarm.

3.Vi har ingen bekymringer. Naboen ordner alt, selv rydding og vask av leiligheten før vi kommer hvis vi ønsker det.

4. Vi anbefaler at man allierer seg med en nabo eller en sameier.

5. Hvor skal vi starte?!? Utsikten fra leiligheten, varmen, den hyggelige atmosfæres, den spanske maten med paella, skinke, tapas og vin.

Og til slutt svar fra ‘M’

Siden det er snakk om sikkerhet i hjemmet, har vi opplevd at noen ikke har ønsket å ha sitt navn og bilde på trykk. Vi inkluderer vanligvis aldri svar fra de som vil være anonyme, men denne gangen gjør vi et unntak. ‘M’ er av den litt yngre garden som har et såkalt smart hjem. Kanskje noe å vurdere???

M

1. Jeg har satt opp et overvåkningskamera ved inngangsdøren som varsler meg om det kommer noen inn. Jeg har også ordnet meg et smarthjem, så jeg setter på lys på kveldene og kjører robotstøvsugeren til forskjellig tid hver dag når jeg er borte. Jeg har også venner som er innom og vanner planter og sjekker at alt står bra til innimellom.

2. Det er heldigvis ikke et stort problem der jeg bor, men jeg forteller ikke naboene mine at jeg forlater hjemmet mitt i lengre perioder, og de vet heller ikke hvor lenge jeg blir borte når jeg drar. Jeg bor i en helspansk bydel, og de er ikke vant til at folk har ferieleilighet der. 

3. Ikke veldig mye. Jeg har god oversikt over boligen når jeg er borte. Kameraet sier ifra om noen gjør innbrudd, så jeg får tilkalt politiet før det har gått 48 timer hvis noe skulle skje.

4. Et overvåkningskamera og et smarthjem gjør det enklere å følge med og å gi inntrykk av at boligen ikke står tom.

5. Å komme hjem og nyte det deilige livet i Spania. 🌞

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.