Månedsmagasinet på Costa del Sol
Parlamentsvalget 2019: Storseier til Pedro Sánchez · Parlamentsvalg 2019: PSOE på den røde løperen · Flere søksmål enn noen gang før

Parlamentsvalget 2019: Storseier til Pedro Sánchez · Parlamentsvalg 2019: PSOE på den røde løperen · Flere søksmål enn noen gang før

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Parlamentsvalget 2019: Storseier til Pedro Sánchez

Alt gikk som forventet – og allikevel bød søndagens valg på et par store overraskelser.
Alt tydet på en seier til PSOE og Pedro Sánchez, men at sosialistpartiet skulle stikke avgårde med 123 av 350 plasser i parlamentet var mer enn hva meningsmålingene tydet på. Resultatet gir Pedro Sánchez minst to gode muligheter for å samle en ny sterk regjering (les mer i neste nyhet). Som ventet gikk Ciudadanos frem, primært på bekostning av Partido Popular, som med kun 66 mandater gjorde et historiens dårligste valg. Det gikk også dårlig for Podemos, og selv om VOX i sitt første valg burde juble over sine 24 plasser i parlamentet, hadde partiet håp om flere.
Det var ikke kun PSOE som vant. Demokratiet vant også på søndag, for hele 76 prosent av de knappe 37 millioner stemmeberettigede spanjolene tok turen innom valgstedene. Det er sjelden at stemmeprosenten kommer over 70. Resultatet viser tydelig at de mange “nye” velgerne krysset av for enten PSOE eller Ciudadanos.

 
 
 

{loadposition google_native}

 
 

Parlamentsvalg 2019: PSOE på den røde løperen

Det skal 176 mandater til for å samle flertall i det spanske parlamentet. Med 123 representanter bak seg er den røde løperen til parlamentet rullet ut for Pedro Sánchez, som har to innlysende muligheter for å samle regjering. Sánchez kan velge å spille på lag med Albert Rivera og Ciudadanos sine 57 mandater. Samlet har de 180 mandater, og et solid flertall. De to har tidligere stått hverandre nært, men etter valget i 2016 ble det knute på tråden, da Ciudadanos valgte å støtte en PP-regjering. Men faktum er nå at de to partiene har en unik mulighet for å samle en ny sterk flertallsregjering. Dog, om man oppfatter Albert Rivera riktig etter valget på søndag, foretrekker PSOE et parløp med Podemos. Pablo Iglesias tapte en tredjedel av sine stemmer, men med sine 42 mandater er han og Sánchez bare 11 mandater fra det absolutte flertall, og de stemmene kan lett komme fra de mindre nasjonalist-/regionspartiene i baskerlandet (PNV, 6), Kanariøyene (CC, 2), Navarra (NA+, 2), Valencia (Compromís, 1) og Cantabria (PRC, 1). Det kan lyde komplisert å få samlet så mange partier, men de nevnte små partiene er alle pro PSOE, og lette å “flørte” med, i motsetning til de langt mer radikale katalanske partiene, ERC og JxCAT, og partiet Bildu fra Baskerlandet, som er sterkt preget av tidligere ETA-sympatisører. Disse tre partiene kan Pedro Sánchez og PSOE nå unngå helt.
De første fremstøtene blir gjort allerede denne uken, men det forventes å ta minst en måned før en ny regjering er på plass.
 
 
 
{loadposition google}
 
 

Flere søksmål enn noen gang før

Noen beklager seg over at rettssystemet er tregt. Kanskje er det noe i nettopp det, men de stakkars dommerne, juristene og øvrige funksjonærer i rettsvesenet har også mer å gjøre enn noensinne før. Bare i Málaga-provinsen ble det i fjor registrert 76.798 søksmål. – Og enda verre: 23.731 søksmål ble aldri fullført pga. frafalt tiltale og/eller manglende bevismateriale for å kunne bringe saken for en domstol. Hele 31 prosent av alle saker avsluttes aldri, men koster rettsvesenet store ressurser.
 
 
 
{loadposition google_native}
 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet