Månedsmagasinet på Costa del Sol
Virtual reality – din digitale virkelighet på nært hold

Virtual reality – din digitale virkelighet på nært hold

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Forestill deg dette: Du går rundt i den boligen som du er interessert i å kjøpe. Du ser lyset falle inn, kikker ut over terrassens gelender og kan se nøyaktig hvor langt det er over til naboen, eller du bare nyter utsikten. Du får et korrekt inntrykk av avstanden mellom kjøkken og spisestue, og du kan vurdere sofaens størrelse i rommet.
Nå tar du virtual reality-brillene av og befinner deg ikke lenger i boligen, men på eiendomsmeglerens kontor. På bordet ligger salgsoppgaven på den boligen som du nettopp har gått rundt i, men som enda ikke er bygget. Slik som dette kan fremtidens boligvisninger lett komme til å foregå.

Málaga i ledelsen

I Málaga ligger Spania og Latin-Amerikas første virtual reality-skole. Her utdannes folk til å kunne utvikle spill til virtual reality-konsoller, eller som virtual reality-arkitekter. Du kan ta en master-utdannelse i virtual reality, og de skryter av at deres elever er de første som utvelges til stillinger i de viktigste firmaene i sektoren.
Skolen VR-EVO ble grunnlagt i 2014 og utdanner hvert år rundt hundre elever i virtual reality. Det er folk i alle aldre. Noen velger utdannelsen som starten på deres karriere, og andre som et karriereskift til en bransje hvor det er en konstant voksende etterspørsel. Det Norske Magasinet har slått av en prat med dem om denne nye teknologien, som vi sannsynligvis alle vil komme til å bruke med største selvfølgelighet om noen få år.

Virtual reality blir tilgjengelig for alle

Det lukter som på et gutterom da jeg kommer inn på det nydelige kontoret, eller skole som det jo er. I et glassinnrammet lokale sitter ti elever, som for det meste er unge menn. De er dypt konsentrerte og lytter intensivt til underviseren. På skjermene toner forskjellige prosjekter frem, blant annet noe som umiskjennelig ligner på en digital dagligstue med lenestoler og sofabord. Foran computerskjermene vitner bordplatene om at cola og energidrikk er den foretrukne drikkevaren.
Jeg blir vist inn på direktørens kontor, som mest av alt minner om et barneværelse med sekkeputer og allslags lekefigurer og dippedutter – av mer eller mindre digital karakter.
”Det samme som skjedde med smarttelefoner for 10 år siden er i ferd med å skje igjen. Prisen kommer ned, slik at produktet er tilgjengelig for alle. For noen få år siden kostet et par briller som disse 3000 euro. Nå koster de en tredjedel,” sier Gustavo Muñoz, direktør i VR-EVO, og holder et par VR-briller opp i hånden. ”Det betyr at alle de store tech-gigantene kommer på banen med sine egne briller og dermed stiger etterspørselen også på spill og programmer til disse,” forteller Gustavo, som kun har sittet i ledelsen hos VR-EVO de siste tre månedene. Før var han direktør i en suksessfull e-sportsvirksomhet. ”Vi skal gjerne utdanne folk, så de er klar til dette behovet for spillutviklere og arkitekter til VR når behovet oppstår. Det er vårt mål å bli et referansepunkt for virtual reality-utdannelse i Spania og Latin-Amerika, hvor vi når riktig mange siden vi også tilbyr online undervisning.”

Hva er VR (virtual reality) og hva er AR (augmented reality)?

VR er en computerskapt illusjon i form av lyd og bilde, som fungerer som en parallellverden som brukeren kan være en del av og påvirke. Følelsen av virkelighet er så stor at det kan vises produkter som enda ikke finnes, eller man kan leve ut utrolige opplevelser i et ikke-eksisterende univers.
AR tilfører digitale elementer til virkeligheten i realtid. Akkurat som når du bruker et filter til å ta bilder via Snapchat eller Messenger. Det mest kjente eksempelet er spillet Pokémon Go, som kom ut til smarttelefoner i sommeren 2016. Her skulle man fange de små figurene som gjemte seg på alle mulige steder og avkroker, men som kun var synlige når man kikket gjennom telefonens kameralinse. Det var noe som fikk riktig mange unge og gamle ut i det fri med sine smarttelefoner i håp om å fange en sjelden Pokémon.

I dag er VR begrenset av at man er stasjonær, sittende eller stående, når man tar VR-briller på. Selv om man beveger seg i den virtuelle verdenen foregår det med et trykk på en håndholdt kontroll. ”Faktisk har man allerede nå utviklet plattformer til å stå på, hvor man kan gå eller løpe i alle retninger, 360 grader. Disse plattformene koster rundt 10.000 euro akkurat nå. Vi skal ned til en pris av ca. 1.000 euro før det er realistisk at det kommer til å finnes i folks hjem på samme måte som en Playstation, forteller Gustavo.
Likeledes er VR er i dag basert mest på synsinntrykk. I fremtiden vil berøring og luktesans også bli en del av pakken. Det finnes allerede noen prototype-drakter som lar deg merke berøring, og det forskes særlig på å anvende dette til personer med autisme.

Hvordan ser fremtiden ut med virtual reality?

”VR vil først og fremst være med på å jevne ut noen forskjeller. For eksempel vil vi se konsert- og teaterbilletter bli solgt på denne måten. Noe som før kun var forbeholdt noen få, blir altså tilgjengelig for massene. Ved å ha et stativ stående på én plass mellom publikum, som filmer utsikten fra plassen i 360-graders vinkel, kan denne plassen selges igjen og igjen online som VR-billett,” forteller Gustavo begeistret, og fortsetter til et mer alvorlig emne: ”Sykehusindustrien er en av de helt store sektorene som vil komme til å implementere VR. For eksempel vil man kunne foreta operasjoner på denne måten. Det vil si at du kan møte opp på ditt lokale sykehus, hvor en sykepleierske gjør deg klar til operasjon, og så vil en kirurg som kanskje sitter på den andre siden av jordkloden foreta operasjonen via VR – en robot utfører så kirurgens bevegelser. Når operasjonen er ferdig kan han be roboten om å sy deg sammen og gå direkte videre til neste pasient, som ligger på operasjonsbordet et helt annet sted.
Virtual reality er en teknologi som ikke substituerer noe. Vi skal altså ikke begynne å venne oss til å bruke det i stedet for noe annet, noe som er tilfellet når vi f.eks. bytter ut bensinbiler med el-biler. Teknologien er like ny for alle,” avslutter Gustavo.

Fakta om Virtual Reality

NBA (National Basketball Association i USA) selger allerede VR billetter til noen av sine basketkamper. For under 10 dollar kan du via dine briller følge med fra en plass bak målet eller på langsiden, og se det som du selv velger å fokusere på, fremfor å bare kunne se den synsvinkelen som du får vist på TV.

 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet