Månedsmagasinet på Costa del Sol
DEN YNGSTE KAPTEINEN Ble forfremmet i Málaga CF etter tre operasjoner

DEN YNGSTE KAPTEINEN Ble forfremmet i Málaga CF etter tre operasjoner

I Málaga CFs famøse nedrykksesong i La Liga 2017 – 18 havnet den unge uruguayaneren med det italienske blodet i årene, Fede Ricca, tre ganger på operasjonsbordet. En stygg skulderskade satte ham tilbake og hans posisjon som venstre back – eller kantspiller som det heter i den moderne fotballverdenen – ble overtatt av forskjellige aktører.

Den 1. desember kan Ricca feire sin 24-års fødselsdag med en klar forfremmelse. Muñiz, den nye Málaga-treneren fra Asturia, har gjort ham til kaptein for laget sitt i 2. divisjon. Med sitt beskjedne vesen og uten evig gestikulering som hans forgjenger Recio, 27 år og nå i Leganés i Madrid, er han en atypisk kaptein – også aldersmessig.
Med sine bare 24 år den yngste i de to øverste ligaene i det fotballgale Spania, La Liga og La Liga 1/2/3 (2. divisjon). Det står respekt ved hans ydmyke vesen og stille personlighet i omkledningsrommet. Hans bidrag til at Málaga-laget fremstår som en fasttømret enhet er vesentlig.
 

Kort karriere – nå med stort ansvar

Ricca er single og bor i Benalmádena – og ligner på et annet vis heller ikke så mange andre:
Med kun to klubber på sin CV, Danubio, Uruguay, som han ble mester med i 2013-14, og nå Málaga CF, er han enda ikke blitt en del av det reisende fotball-sirkuset, hvor spillere ofte når å representere mer enn et halvt dusin klubber overalt i verden i løpet av sin karriere. Hans kontrakt i Málaga CF, underskrevet i 2016, lyder på 4 ½ sesong, og som situasjonen er i klubben nå, er han parat til å forlenge.
”Det er for meg en stor stolthet å bære anfører-armbindet i en stor klubb som Málaga CF”, sier han.
Det følger et ansvar med, og det har jeg fra starten vært parat til å påta meg. Et ansvar, som trener Muñiz ga meg allerede i forsesongen, hvor han videre utpekte Adrian og Lacen som henholdsvis 2. og 3. kaptein.
Du skal være et godt eksempel for de yngre spillerne. Ikke bare i kamp, men også på trening og utenfor banen. Det er nødvendig å skape en god stemning i spiller-troppen – danne en sterk enhet.
”Jeg synes selv at jeg har karakter og personlighet til kaptein-jobben”, forteller Ricca.
 

Rollene fordelt – med en ny god tid

Unge Ricca er imponert over sin rutinerte lag-kamerat N’Diaye fra Senegal, som med hans store arbeidsradius på midtbanen styrer spillet mot Málaga CF-avansement til La Liga.
”Men det er kollektivet som bærer oss frem”, fastslår Ricca. ”Det føles vidunderlig at alle spillerne har selvtillit.”
En selvtillit Ricca totalt mistet forrige sesong, da hans karriere ble satt voldsomt tilbake av de tre skulder-operasjonene.
”Det var frustrerende at jeg ikke ble klar, men tvert i mot røk på operasjonsbordet på nytt. Jeg led mye, men var sterk i mitt sinn og sikker på at det nok skulle komme en ny god tid for meg”.
Den er nå kommet!
 

Rundt om Ricca

Fullt navn:
Federico Ricca Rostagnol
Født: 1. desember 1994 i Tarariras, Uruguay
Nasjonalitet: Uruguayansk med italiensk pass
Posisjon: Venstre back
Høyde/vekt: 179 cm/72 kg.
 
Kort karriere
2013 – 2015: Danubio, Uruguay: 67 kamper – 4 mål.
2016 – 2020: Málaga CF, Spania: 60 kamper – 2 mål
Landskamper:
5 U23 og 1 A-landskamp for Uruguay
Uttatt til Uruguays brutto-tropp til så vel Copa Libertadores som Copa Sør-Amerika.

Kassert av sjeiken – nå ansatt av Zaragoza

Málaga CFs klubbeier, sjeik Al-Thani, bragte i sesongen dramatikk til klubben.
Han kasserte Lucas Alcaraz med ikke færre enn 16 trenerjobber bak seg som ny trener. Alcaraz var ellers anbefalt av klubbens daværende sportsdirektør, Mario Husillos. Sistnevnte sa opp i protest og reiste til engelske West Ham.
Som bekjent tiltrådte Muñiz i stedet i Málaga CF, mens Alcaraz, tidligere landslagstrener for Algerie, forble ledig på markedet. Inntil 2. divisjonsklubben Zaragoza mandag 22. oktober sparket baskeren Imanoel Idiakez etter 10 skuffende kamper. Alcaraz trådte til.
Men allerede etter bare fem spillerunder inntraff de første avskjedigelsene i 2. divisjon:
Cádiz sendte sin markante sportsdirektør Juan Carlos Cordero på dør og lot Oscar Arias avløse ham.
Den dårlige turneringsstarten for Cádiz var bl.a. begrunnelsen.
Og det var også en sånn start som kostet en annen basker, Joseba Etxeberria, trener-jobben på Tenerife.
Jose Luis Oltra tok over etter ham. Det var Oltra, som sist førte øy-klubben opp i La Liga, hvor han deretter i turneringen fikk silkesnoren. Oltra holder normalt ikke lenge i de klubbene han er sjefs-trener for. Hans CV forteller om ikke færre enn 13 klubbytter.
Sammen med Alcaraz en av de mest utskiftede i spansk fotball.

Málaga CFs sportsdirektør dømt for hvitvasking

Ved fra starten å samarbeide med politiet og påtalemyndigheten fikk sportsdirektøren for Málaga CF, José Luís Peréz Caminero fra Madrid – tiltrådt før denne sesongen – en mild straff for hvitvasking av penger.
Ved Provincial Court i Madrid ble Caminero dømt til fire måneders betinget fengsel og en bot på knappe 20.000 euro. Påtalemyndigheten prosederte for fire års ubetinget fengsel.
Saken er helt fra 2009, hvor politiet anholdt Caminero i rundkjøringen Ruben Dario i den spanske hovedstaden med 58.500 euro i hans bil. Det var snakk om hvitvasking av penger for en meksikansk/colombiansk narkomafia – en sak hvor ytterligere 14 personer var involvert. I alt inndro politiet 1.854.550 euro!
En smykkeforretning i Madrid fremstod som et sentralt sted for ulovlighetene.
Málaga CF var ved ansettelsen av Caminero – tidligere suksessfull spansk landslagsspiller – bevisst på denne saken. Selv sa han ved sin tiltredelse:
”Den er et personlig problem og har ikke noe å gjøre med mitt profesjonelle virke i Málaga CF, som jeg nå fokuserer på. Jeg har et liv utenfor klubben. Jeg er rolig. Situasjonen er under kontroll og jeg er tilgjengelig i døgnets 24 timer for Málaga CF”.
Hadde fengsels-straffen til Caminero lydt på ubetinget fengsel hadde han vært en ferdig mann i Málaga CF. Nå kan han begynne å planlegge januars transfervindu.

Kan nå agere fritt på La Rosaleda

I september fikk Málaga Hinchas forbud av La Liga-organisasjonens nasjonale anti-voldskommisjon mot å støtte Málaga-laget på Estadio La Rosaleda med tørklær, flagg, bannere m.m. Dermed ble den sammen med den andre store fotball-fangruppen, Bokeron Front, redusert i sine bestrebelser på å støtte spillerne maksimalt fra det faste tilholdsstedet bak det ene målet.
En forordning gitt til flere spanske toppklubbers fan-grupper som betegnes som hardcore supportere.
Dette protesterte Malaka Hinchas på, med støtte fra ledelsen i Málaga CF. Dokumentasjon fra La Rosaleda viste at Malaka-gruppen ikke kan betegnes som hardcore – altså en voldelig, radikal gruppe.
Så nå agerer alle supporter-gruppene på Estadio La Rosaleda fritt i sin støtte til Málaga-laget i dets bestrebelser på comeback til La Liga.

Siste betaling til konkursboet

For 12 år siden erklærte Málaga CF seg frivillig konkurs. Da het eieren Fernando Sanz – president i Real Madrid i perioden 1995 – 2000. En akkumulert gjeld lød da på 28,5 millioner euro.
En favorabel ordning ble inngått med kreditorene og siste avdrag på 231.244.09 er nå betalt.
Den største gjeldsposten var til skattevesenet.
Málaga CFs nåværende eier, sjeik Al-Thani, overtok klubben, men konkurssaken løp parallelt med hans eierskap. Og han satte klubben i ytterligere gjeld, men den ble betalt ved hjelp av spillersalg og en fornuftig daglig drift.

 

 

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte så vel på Costa del Sol i Spania som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til topp-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser midt på den ene langsiden – beskyttet for eventuelt regn.
Før kampen er det et lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien og buss tur-retur til stadion.
Medlemsrabatter til alle kamper.
Kontaktpersoner:
Formann Morten Møller
+34 617 700 424
info@malaga-support.dk
Kasserer Gabrielle Duebæk
+34 699 652 896
kontakt@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den teller mer enn 300 medlemmer og støtter krefthospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben opptar fortsatt nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.