Månedsmagasinet på Costa del Sol
Glovo – bestill hva du vil, når du vil

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Trenger du noe fra apoteket? Vil du kjøpe et par nye sko? Skal du ha noe å spise? Eller har du glemt nøklene?
 
Hvis du nylig har vært i Málaga sentrum har du sikkert ikke kunnet unngå å legge merke til budene som sykler rundt på kryss og tvers over hele byen med en stor, gul, kasseformet ryggsekk. Det er såkalte ’Glovers’. Slagordet er ’bestill hva du vil, når du vil’. – Så lenge det kan være i budets ryggsekk.
 

Hva er Glovo?


Glovo er et nytt spansk firma, som ble grunnlagt i Barcelona i 2015. Det er en on-demand service, hvor bud kjøper, henter og leverer det som du har bestilt, via appen. Tjenesten utføres innen en time av uavhengige bud kalt ’Glovers’.
På nåværende tidspunkt finnes Glovo i Spania, Frankrike, Italia, Peru, Argentina, Brasil, Bolivia, Portugal og Chile. Nylig inntok de altså Málaga som den siste byen i Spania.
På verdensplan finnes det godt og vel 2000 Glovers. I 2017 omsatte virksomheten for 17 millioner euro.
 

Slik foregår det


Du bestiller og betaler via Glovos app. Du kan bestille nærmest alt, fra enhver tenkelig butikk, så lenge det kan være i Glovernes ryggsekk, som er 40x40x30 cm og kan holde opptil 9 kg. Bestillingene kan sendes hele døgnet og blir levert til deg i løpet av et øyeblikk, men det krever selvfølgelig at den butikken som du bestiller fra har åpent. Når bestillingen din er sendt kan du følge lokasjonen for leveringen din, og den ruten som Gloveren kjører. I faktisk tid. Langt de fleste Glovere bruker sykkel eller scooter, men det finnes også biler og til og med noen som går.
 
Det koster rundt fire euro å få bragt noe ut, og i tillegg kommer et gebyr pr. kilometer. Gloveren tjener cirka tre av de fire euroene.
 
Det Norske Magasinet har vært i kontakt med to Glovers fra Málaga, som ikke ønsker å få navnet sitt i magasinet. De forteller at det som de suverent tjener mest på er burgere, da Glover har en eksklusiv avtale med fastfood-kjeden McDonalds. Utover det dreier det seg mest om korte turer, hvor det hentes sigaretter og andre nødvendigheter. 
Der er rundt 100 Glovers i Málaga sentrum – tre av dem er kvinner.
 

Bud-firma under hard kritikk

Glovo har dog også mottatt en del kritikk, da budene skal være autónomos, altså selvstendig næringsdrivende, for å kunne tjene penger på å hente og bringe varene. Andre bud-firmaer har havnet i problemer tidligere, da det er uklart om det dreier seg om et ansettelsesforhold eller om budet leverer en egentlig tjeneste og ingenting annet. Oscar Pierre, som er grunnleggeren av Glovo, har uttalt til avisen el País at Glovo tilbyr en fleksibel måte å tjene ekstra penger på, og at det er de retningslinjene vi har i det spanske systemet for ansettelser som bør oppdateres. Pierre forsvarer seg videre med at Glovo ikke tilbyr en fysisk arbeidsplass i tradisjonell forstand, men derimot en mer flytende arbeidsform, hvor budet selv kan velge når han eller hun vil jobbe, og at de fleste bud i gjennomsnitt jobber mellom to og tre dager i uken.
 
Slik det nå er i det spanske systemet betaler nye selvstendig næringsdrivende 50 € i måneden, men etter et år stiger taksten og ender etter en stund på ca. 300 € i måneden – uansett inntekt.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet