Månedsmagasinet på Costa del Sol
På min sommerferie til Mexico i juli fikk jeg en slem mageforgiftning. Det var totalt min egen skyld, da jeg overhørte alle signaler fra min indre stemme. Jeg hadde kjøpt en bunt bananer uten topp, som endatil var litt overmodne. Min indre stemme fortalte meg at jeg ikke skulle kjøpe bananer uten topp, og slettes ikke spise dem når de var overmodne. Jeg sa ”pytt, man blir ikke syk av bananer.”

Det merket jeg dagen etter, at det kan man godt bli! Jeg fikk på samme tid kraftig diaré, oppkast, høy feber og vondt i hele kroppen.
Jeg hadde ikke flere probiotika, dem hadde jeg gitt til min vidunderlige motortaxisjåfør, som hadde hatt diaré i 2 uker. Det er temmelig ubehagelig å skulle kjøre rundt med et par ruller toalettpapir, når du hele dagen lang er på landeveien. Jeg hadde gitt dem til ham, fordi jeg normalt har et godt immunsystem og en sterk mage.
Da sykdommen var på retur kom min venn med en øl, og sa at jeg skulle nippe til den. Den ville berolige meg litt, og det var nødvendig med litt sukker og salt i de 35 gradene med varme som det var. Jeg nippet og merket at det gjorde meg godt, selv om jeg godt vet at alkohol er vanndrivende. Da min venn turte å forlate meg kjørte han til den nærmeste grønnsaksboden, kjøpte en masse grønnsaker, og bad dem slakte en kylling, fordi hans venninne var syk. De skyndte seg ut i gården og fant den beste kyllingen, som ble ren helse for meg. Den ble kokt med alle grønnsakene i 3 timer, og så ble jeg nærmest matet med den nydelige suppen.
Om det var øl og suppekuren, eller kjærligheten det ble gitt meg med – kanskje en blanding av begge deler vet jeg ikke, men jeg begynte å komme til krefter og jeg kunne raskt vende tilbake til mine daglige gjøremål.
Selv om ovenfor nevnte kur hjalp meg, anbefaler jeg generelt en mer enkel og sikker kur.
Mageforgiftning florerer, etter min erfaring, ofte her i september. ”Trekkfugler” fra mange land vender tilbake til sitt andre hjem her i Spania. Toalettene i flyene deles av mange, og mange møtes, klemmer og hilser på hverandre.
I skolene begynner elevene igjen deres hverdag, og her utveksles også både hilsener og bakterier fra mange forskjellige steder.
Årsak til en mageforgiftning kan både skyldes bakterier, virus og andre skadelige stoffer.
Symptomene starter som regel få timer etter den inntatte føden, eller annen nærkontakt med smitteveien, men det kan gå opp til et døgn før du merker det ordentlig.
Symptomene er typisk kraftig diaré, oppkast, magesmerter og feber. Som regel går de sterkeste symptomene over i løpet av ca. 12 timer.

 

Kosten

Ved en mageforgiftning er det godt med en kraftig utrensning, hvis du ellers er frisk og rask. Ellers må du kontakte din lege og få hjelp på den måten. Likeledes må du kontakte din lege hvis tilstanden forverres eller varer lenger enn normalt.
Når du kan holde på vann, så start med litt kokt vann, evt. tilsatt litt eplejuice- eller sitron og/eller en anelse salt. Vi mister salt under sykdommen og kroppen har bruk for salt for å kunne fungere.
Start litt forsiktig med å innta væske. Din mage er medtatt, så det kan være litt vanskelig for den å innta for mye væske til å begynne med.
Kan du merke munnen din er tørr, så se om det gjør deg godt å suge på noen isbiter.
Havresuppe, eventuelt søtet med litt usukret saft, er en god begynnelse på litt mat.
For å støtte leveren kan du drikke litt økologisk gulrotsaft.
En god hjelp kan være et revet eple. Aller best er det å spise et revet eple med en teskje.
Kjemisk vet jeg ikke hvorfor det skal spises med en teskje, men av tidligere erfaring vet jeg at det virker. Antagelig er det fordi eplet på det vises inntas og tygges langsomt.
Er du i fortsatt bedring kan en ristet toast være deilig, men det skal være uten smør. Bruk kanskje litt revet eple som pålegg.
Litt kokt potetmos gjør godt. Potetmosen må være laget på vann og ikke tilsatt smør.
Du kan også velge å supplere med nøytral sukkerfri yoghurt, helst økologisk.
Litt paradoksalt anbefaler jeg også gjerne litt banan, når den verste diaréen er over.
Ris kan medvirke til å stoppe en diaré, men jeg anbefaler aldri å begynne med det, unntatt ved babyer, barn og svekkede personer, da jeg mener at en matforgiftning har godt av å bli renset ordentlig ut, selv om det kan være hardt for magen. Igjen gjelder det kun hvis du normalt er frisk og rask.
Jeg pleier gjerne å si at når sulten melder seg, kan man som regel også tåle maten. Pass likevel på med å spise alt for tunge måltider. Hvis du gjerne vil ha litt kjøtt, så hold deg til litt kylling eller kalkun. Spis heller ikke alt for krydret mat de første dagene, etter at du igjen føler deg ovenpå. Krydderiene kan evt. medvirke til å holde kvalmen vedlike.
 

Kosttilskudd

Normalt går en vanlig matforgiftning raskt over igjen, men det kan godt svekke ditt immunsystem, selv om du føler deg rask.
• Det viktigste for å bygge opp ditt tarmsystem og dermed å hjelpe ditt immunsystem er å sørge for å få et godt melkesyreprodukt, også kalt probiotika. Hvis du ikke vet hvilket som er best for deg, så få informasjon om de forskjellige produktene i din helsekostforretning.
• Det kan være en god ide å supplere med Spirulina. Spirulina er en grønn alge, som fås både i tablettform og som pulver, som kan tilsettes dine smoothies.
• Den inneholder både vitaminer, mineraler og 60 % av spirulina er protein. Dessuten er den fiberholdig og uten fettstoffer. Den renser kroppen for tungmetaller og andre giftstoffer, og kaldes ofte en naturlig probiotika.
• Chlorella, som også er en algeform, kan evt. inntas sammen med Spirulina. Således får du et ordentlig energi-løft til ditt immunsystem, og en helt unik superbooster.
• Aktivt kull kan også brukes ved forgiftning. Det er bra for å fjerne giftstoffer fra systemet. Bruk helst aktivt kull fremstilt av kokosnøtt-skall. For sikkerhets skyld skal det nevnes at aktivt kull ikke har noe å gjøre med ekte kull, så hold deg unna grillkullet!
• Hvis du velger aktivt kull må du være oppmerksom på å drikke rikelig med vann, minst ca. 12 – 16 glass for dagen. Aktivt kull skal tas et par timer før du spiser, eller tar andre kosttilskudd eller medisin.
Når du kjøper aktivt kull må du sikre deg at det ikke inneholder kunstige søtningsmidler. Tilsett kanskje litt juice, hvis du ikke kan få det ned i naturlig form.
• Matcha te kan være en god ide å drikke for å styrke ditt immunsystem. Den er fylt med antioksidanter, og gir kroppen en sunn og naturlig energi.
• Et godt B-vitamintilskudd bestående av alle B-vitaminene kan hjelpe deg til energi og krefter.
• Det kan være godt med tilskudd av hvitløk, de er allment gode for immunsystemet og virker antibakterielt.
• Eplesidereddik er godt for fordøyelsen. Det hjelper deg med å fordøye maten. Inneholder både vitaminer, mineraler og enzymer. Ta et par teskjeer i et glass vann.
 

Tips

• Sørg for så vidt mulig å unngå matforgiftning. Kjøtt, og især pølser, skal du passe nøye på, især hvis du besøker varme land.
• Spiser du frukt og grønt må du sørge for å vaske det grundig før du spiser det. Når jeg vasker mine grønnsaker i Mexico bruker jeg kjøpevann. Jeg vet ikke hva som finnes i vannet fra kranen.
• Går du på restaurant, så be om at de ikke putter isbiter i drikken din. Spis aller helst skallfrukter som appelsin, banan, osv. Sørg for at bananene er lukket både i toppen og bunn, så du ikke dummer deg ut som jeg gjorde!
• Før du reiser til fremmede land, så sørg for 1 ukes tid før avreise å ta noen gode melkesyrebakterier og sørg for å ta ekstra beholdning med, hvis uhellet er ute.
• Hold deg borte fra å drikke vann fra kranen, og kjøp i stedet ditt drikkevann. Bruk også kjøpevann til tannbørsting. Sørg for hyppig håndvask og medbring håndsprit og/ eller medbring godt med våtservietter. Du kan komme langt ved å sørge for rene hender hele tiden.
• Unngå melkeprodukter, især hvis du nettopp har hatt diaré. Magen kan i en periode etterpå ha problem med å spalte melkesukker.
• Om du liker gatekjøkken, så finn de stedene som virker renest, å ta de rettene som er kokende varme. Bakterier liker ikke høye temperaturer. Det kan være supper, frityrstekt mat eller stuinger.
• Flyr du, har det vært gjort undersøkelser som viser at det lille klappbordet foran deg er bakteriefylt. Det kan være en god ide å bruke en av dine våtservietter til å tørke av dette bordet.
• Som HC Andersen sa: ”å reise er å leve.” La ikke din reise styres av frykt. Sørg for gode reiseopplevelser regelmessig. Det styrker også ditt immunsystem.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.