Månedsmagasinet på Costa del Sol

Málaga CFs advokat, Juaquin Jofre, måtte fly til Doha i Qatar for å møte klubbeier sjeik Abdullah Thani for på nytt å få satt fart i klubben, mens rettssaker mot sjeiken nå venter i den kommende sesongen i 2. divisjon.

Han hadde sagt opp i protest mot sin arbeidsgiver, klubbeieren for Málaga CF, sjeik Abdullah Al-Thani, men på kontoret sitt i gangene av Estadio La Rosaleda på Martiricos i Málaga, ble den 59-årige argentinske sportsdirektøren Mario Husillos værende. Mannen som ble sparket for to sesonger siden ble kalt tilbake til posten av nettopp Al-Thani, for å rette opp i den akterutseilte sportslige skuten i klubben på høsten 2017.
Den sjansen hans forgjenger i jobben, Francecs Arnau – tidligere La Liga-keeper for klubben – var blitt fratatt etter bare halvannet år. Usikkerhet i arbeidsgangene og et dårligere og dårligere forhold til sjeiken var angivelig årsaken.
Husillos fikk ifølge ham selv fullmakt på den sportslige fronten til å ansette trenere og forhandle med spillere og deres agenter, og tegne kontrakter ut fra de gitte økonomiske rammene. Han engasjerte således i januar trener Jose Gonzalez etter den avsatte Michel, og siden 19. april, da Málaga CFs nedrykk til 2. divisjon etter nederlaget mot Levante ble en realitet, arbeidet han intenst på sportslig gjenoppretning av klubben. Blant annet med en tur til Sør-Amerika for å få solgt feilkjøpene Cecchini og Rolon, som hadde kostet Málaga CF tilsammen 7,5 millioner euro, samt å finne nye spiller-emner.
Ny trener hadde Husillos også fått på plass etter at den 50-årige Juan Ramon Muniz hadde sagt nei. Mannen som for ti år siden førte Málaga CF opp i La Liga, turte ikke å jobbe under en helt utilregnelig sjeik Al-Thani. For han hadde nettopp sparket Muniz etter han overtok klubben for nå snart ni år siden.
Sportsdirektør Husillos laget derfor en trener-avtale med den 51-årige Lucas Alcaraz, som har ikke færre enn 17 trenerskifter på 23 år bak seg.
 

”Så går jeg!”

På sitt sedvanlige kommunikasjonsmiddel Twitter underkjente Al-Thani fra hans bopel i Doda i oljestaten Qatar denne avtalen og ønsket Alcaraz ”lykke til” i en annen god klubb.
Og så meddelte Husillos sine nærmeste i Málaga CF – deriblant klubb-advokat Juaquin Jofre – at han ikke kunne fortsette under disse omstendighetene. Men da Jofre i slutten av mai fløy til Doda for å drøfte den prekære situasjonen i klubben, nå helt uten sportslig ledelse, med mangel på så vel en sportsdirektør som en trener, satt Husillos fortsatt på sitt kontor i klubben. Hans sluttavtale var heller ikke på plass!
Men så kunne han bruke tiden på å forhandle sportsdirektør-jobben i engelske West Ham fra Premier League, hvor Málaga CFs største trenernavn gjennom tidene, chileneren Manuel Pellegrini, nettopp var blitt ansatt.
Han og Husillos hadde tillitsfullt jobbet sammen i Málaga CF.
 

”Nei,” sa sjeiken

Jofre så ikke annen utvei enn å fly til Doda for å snakke med Al-Thani, for hele Málaga CFs styre, som inkluderer Al-Thanis barn, oppholdt seg også i Qatar for å faste. Alle problemene falt sammen med Ramadan, den måneden hvor muslimene markerer sin tro og overbevisning med ikke å jobbe, spise og dyrke sex i dagtimene.
Jofre hadde en løsning med i mappen:
Ansette Juan Ramon Muñiz i en jobb som manager, spesielt kjent fra engelsk fotball, med funksjonen som både sportsdirektør og trener i én og samme person. Det hadde Muñiz overfor Jofre sagt ja til for to sesonger, med kontraktsfestede presiseringer og fullmakter på hans betingelser og sportslige suverenitet.
Med et JA fra sjeiken kunne Málaga CF deretter omgående gå i gang med de store og omfattende forberedelsene til neste sesong i 2. divisjon – ikke minst spillerkjøp.
Men det ble et NEI!
 

To rettsaker venter

Og så kunne Jofre reise tilbake til Málaga, vel vitende om at også to rettsaker mot Al-Thani venter.
Den ene nettopp reist av mindretalls-aksjonærene i klubben – de eier ca. 3 % – som mener, at sjeiken har begått straffbare handlinger mot klubben, noen av dem mener man er bedrag.
En annen rettsak er fastsatt til den 4. desember. Hotellkjeden Blue-Bay gjør krav på 49 % av Al-Thanis aksjer (97 %) i Málaga CF. En slik avtale skulle være inngått på et rettsgyldig dokument mellom Málaga CF, representert ved den daværende visepresidenten Ghnub og generaldirektør Moyad Shatat og hotellkjeden i 2013 – året Málaga CF for alvor kom i økonomisk krise, da Al-Thani ikke oppfylte sine økonomiske forpliktelser i forhold til de klubbene han hadde kjøpt dyre spillere fra til Champions League-eventyret.
Al-Thani har forsøkt å få et slikt rettsoppgjør forhindret – via retten.
Men det har altså ikke lykkes.
Historien – eller rettere sagt historiene – om sjeik Al-Thani og Málaga CF finnes det ikke maken til i internasjonal fotball.

10 kommer tilbake – 10 sendes avgårde

Málaga CF råder over en spillertropp på 28 personer når alle er samlet igjen tidlig i juli.
10 spillere kommer i retur etter å ha vært leid ut, og 10 er sendt hjem dit hvor de kom fra.
Retur:
Cifu fra Albacete, Spania.
Villanueva fra Cadiz, Spania.
Kone fra Strasbourg, Frankrike.
Muñoz fra Lugo, Spania.
Mula fra Tenerife, Spania.
Ontiveros fra Valladolid, Spania.
Tighadouini fra Twente, Holland.
Cecchine, Leon, Mexico.
Jony, Sportying Gijon, Spania.
Santos, Sporting Gijon, Spania.
Reist:
Roberto, Espanyol, Spania.
Kuzmanovic, Basel, Sveits.
Borja Baston, Swansea, England.
Brown Ideye, Tianjan, Kina.
Succes, Watford, England.
Penaranda, Watford, England.
Bueno, Porto, Portugal.
Samuek, Levante, Spania.
Rolán, Bordoux, Frankrike.
Chory Castro, klubbløs.
Lestienne, klubbløs.
 
De 28 kontraktspillerne har henholdsvis et, to og tre år igjen av sine kontakter. Men flere av dem skal om mulig selges, så nye og bedre spillere kan komme til.

Rondón glemmer aldri Málaga – og Málaga glemmer ikke ham

Toppscorerne i de ti sesongene Málaga CF boltret seg i La Liga
Málaga CF har i ti sammenhengende sesonger i La Liga ofte inkludert spillere fra det uroherjete Venezuela.
Den mest kjente, den nå 28-år gamle strikeren Salomón Rondón, som i to sesonger (2010-2012) scoret mål som vi ikke har sett tidligere i Málaga, og ble hovedaktøren i Málaga i flere gode år til La Liga. Han spiller nå for West Bromwich Albion i England, som har rykket ned fra Premier League. Hans kontrakt løper en sesong til i klubben, men ved nedrykk kan kontrakt-ting endre seg.
Nettopp målscoringen har vært Málaga-troppens største problem i nedrykks-sesongen 2017-18. Toppscorer var Rolán med bare fem fulltreffere.
Málaga glemmer aldri Rondón, og han glemmer ikke Málaga. Således hender det også at han besøker Costa del Sol for å besøke venner fra sin tid her.
Toppscorer-listen for Málaga i de ti sesongene i La Liga:
2008 – 2009: Apono 9 mål (la opp).
2009 – 2010: Duda 8 mål (la opp).
2010 – 2011: Rondón 14 mål (nå West Bromwich Albion).
2011 – 2012: Rondón 11 mål (også verdt å nevne Gazorla – nå Arsenal – med 9).
2012 – 2013: Isco 9 mål (nå Real Madrid).
2013 – 2014: Santa Cruz 6 mål (la opp).
2014 – 2015: Juanmi 8 mål (nå Real Sociedad).
2015 – 2016: Charles 12 mål (nå Eibar).
2016 – 2017: Sandro 14 mål (nå Sevilla).
2017 – 2018: Rolán 5 mål (eies av Bordeaux).
 

Starter i karantene

Når Málaga CF starter sesongen i 2. divisjon blir det uten den 23-årige venstre backen Diego Gonzalez.
Han er i karantene etter å ha pådratt seg sin femte advarsel i den siste La Liga-kampen mot Getafe på Estadio La Rosaleda.
Gonzalez, som er notert for 4 U-landskamper for Spania, kom til Málaga CF før siste sesong fra Sevilla Atlético i 2. divisjon. Men en meget uheldig sesong for ham med skader og operasjon, og derfor ble det kun syv La Liga-kamper.

Veteraner returnerer muligvis til Málaga CF

To kjente fotballfjes i Málaga CF er mulige emner for en retur til klubben.
Det dreier seg om høyre backen Jesús Gámez og midtbanespilleren Sergio Sanchez – henholdsvis 33 og 32 år gamle.
Gámez er født i Fuengirola og driver nå sammen med partnere restaurantvirksomhet i Fuengirola og La Cala de Mijas. I perioden fra 2003 – 2014 ble han notert for ikke færre enn 266 kamper for Málaga CF, og opplevde så vel som opprykk til La Liga som triumfene i Champions League. Han bar i mange sesonger kapteinbåndet.
I 2014 kom Gámez til Atlético Madrid etter å ha representert den engelske Premier League-klubben Newcastle med bare syv kamper fra start i de to siste sesongene. Her har han nå kontraktutløp.
For Sergio Sanchez er det ikke like enkelt. Han eies nå av russiske Rubin Kazan og ble i forrige sesong leid ut til spanske Espanyol, hvor det bare ble to kamper. Men Espanyol skulle være interessert i å beholde ham.
Selv vil Sanchez gjerne på nytt til Málaga CF, hvor han alltid kampivrig spilte fra 2011 til 2015. Før Rubin Kazan var mellomstasjonen Panathinaikos i Hellas.

2 x opprykk!

Midt i elendigheten med Málaga CFs nedrykk fra La Liga til 2. divisjon er det to oppmuntringer:
Klubbens populære damelag rykket opp i 1. divisjon – toppen i Spania – og andrelaget på herresiden opp i 2. divisjon B.
Her har det vært fraværende i 11 sesonger. Det kommer nå i divisjon med Marbella, som var nær ved å rykke opp i den landsomfattende 2. divisjonen, men feilet i play off-runden.

Gonzalez var den dårligste i en dårlig sesong

I nedrykksesongen 2017-18 sto to trenere i spissen for Málaga CFs degraderte La Liga-mannskap, i hver sin halvdel av sesongen.
Først den 55-årige Michel:
19 kamper – 11 poeng.
Seier over Celta Vigo (2-1), Deportivo La Coruña (3-2) og Real Sociedad (2-0).
Uavgjort mot Athletic Bilbao (3-3) og Levante (0-0).
Deretter den 51-årige Gonzalez:
19 kamper – 9 poeng.
Seier over Villarreal (1-0) og Real Sociedad (2-0).
Uavgjort mot Eibar (1-1, Girona (0-0) og Celta Vigo (0-0).
I alt 20 poeng til Málaga under de to herrene. Dårligere enn da Málaga CF sitt lag rykket ned fra La Liga for 12 år siden. Da lød poengstatusen på 24!

Málaga dårligst i hele Europa

Ser man på slutt-oppgjørene i de enkelte ligaene i de største europeiske landene, sluttet Málaga CF som det jumbo-laget med færrest poeng. I alle ligaer bortsett fra den tyske Bundesliga og den hollandske Æresdivisjon er kampantallet 38.
I Bundesligaen og Æresdivisjonen har de 34 kamper.
Bunn-resultater:
West Bromwich Albion, England, 31 poeng.
Estoril, Portugal, 30 poeng.
Twente, Nederland, 26 poeng.
Metz, Frankrike, 26 poeng.
Køln, Tyskland, 22 poeng.
Benevento, Italia, 21 poeng.
Málaga CF, Spania, 20 poeng.

Milliard-klubbene – Málaga havnet ikke i det fine selskap

Da sjeik Al-Thani og hans visepresident Ghnub inntok Málaga CF for snart ni år siden proklamerte Ghnub straks at målet var å gjøre Málaga til spansk fotballs Chelsea. Den engelske storklubben med russisk eier ble straks forbildet!
Men det gikk jo som bekjent helt annerledes både sportslig og økonomisk, selv om Málaga CF nådde kvartfinalen i Champions League i sesongen 2012-13. Men med en kjempegjelds som resultat.
På den seneste listen over verdens mest verdifulle klubber utarbeidet av revisjonsfirmaet KPMG, ligger Chelsea på 6. plass. Vi snakker om milliard-beløp på listen, som ser slik ut:
Manchester United, England: 3.255.
Real Madrid, Spania: 2.920.
FC Barcelona, Spania: 2.783.
Bayern Mûnchen, Tyskland: 2.552.
Manchester City, England: 2.160.
Arsenal, England: 2.102.
Chelsea, England: 1.765.
Liverpool, England: 1.580.
Juventus, Italia: 1.302
Tottenham, England: 1.286.
For Tottenham en økning på 27 % på ett år.
Opp i La Liga fra 2. divisjon
Rayo Vallecano
Huesca

Ned i 2. divisjon fra La Liga
Deportivo La Coruna
Las Palmas
Málaga CF
 

 

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte på Costa del Sol i Spania så vel som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser på den ene langsiden, beskyttet for eventuelt regn.
I forkant er det et lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-veien, og buss tur-retur stadion.
Medlemsrabatter til alle kampene.
Kontaktpersoner:
Sekretær: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Formann: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben teller mer enn 300 medlemmer og støtter kreft-hospicet Cudeca i Benalmádena og barnehospital i Málaga.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
 

Topp-navn ny sportsdirektør i Málaga CF

Etter tilstander av skiftevis lammende stillhet og total-kaos i Málaga CF siden siste spillerunde i La Liga, bød mandag 11. juni på en oppmuntring – av de store. Et kjent navn så vel sportslig som på ledelsesplan ble presentert som den nye sportsdirektøren:
Den 50-årige Jose Luiz Perez Caminero fra Madrid, som fra 1993 til 1998 representerte Atlético Madrid i 149 oppgjør og 40 scoringer, med senere virke som sportsdirektør i Atlético. En stor støtte for trener Diego Simeone i hans og hovedstadsklubbens mange europeiske triumfer. I de siste syv årene har Caminero inngått som en fast del av suksess-klubbens sportslige set-up.
En meget anerkjent og respektert person, og ikke preget av den innavlen som har hersket i Málaga CF med personer som Arnau, Husillos og Tapia. Et frisk pust i en vanskelig tid.
Caminero oppnådde 21 landskamper for Spania i perioden 1993-1996.
Som hans høyre hånd medbragte han den tidligere Málaga-spilleren Jose Rodriquez, 36 år. Etter hans tid i Málaga CF dukket han opp for Deportivo La Coruña, Getafe og Mallorca. Camineros og Rodriquez’ første felles oppgave var å ansette en ny trener i Málaga CF etter José Gonzáles, som fratrådte etter nedrykket til 2. divisjon.
Ved presentasjonen av Caminero ble han spurt av pressen om han hadde snakket med klubbeier sjeik Al-Thani i løpet av ramadan. Svaret var nei. Málaga CF-advokaten Jofre hadde vært kontaktpersonen.
 
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.