Månedsmagasinet på Costa del Sol
Málaga CF rykker ned: Et tap for fotballen, Málaga by og Costa del Sol

Málaga CF rykker ned: Et tap for fotballen, Málaga by og Costa del Sol

Etter 10 år i verdens beste fotballserie, spanske La Liga, er det slutt for denne gang. Nå håper alle på et raskt opprykk, for hele Costa del Sol taper på at ”Los Boquerones” neste sesong skal spille i La Segunda.

 
Ordføreren i Málaga by, Francisco de la Torre, sier det slik: – Dette er veldig dårlige nyheter for alle. Om en by er blant de beste i Spania på så mange områder som Málaga er, så er det bare logisk at byens fotballag også må ligge i toppen.
 

Store tap i inntekter og omdømme

Det er Málaga-avisen Diario Sur som har satt seg fore å finne fram fakta om hva klubben, byen og hele Costa del Sol taper på at de ”blåhvite” rykker ned fra den øverste divisjon i den spanske serien.
Avisen konkluderer slik: ”Også Málaga rykker ned som by”. Avisen viser til at myndigheter og eksperter frykter store økonomiske konsekvenser og tap av anseelse for hovedstaden på Costa del Sol.
Det spanske handelskammeret (Las Cámaras de Comercio de España) bruker Zaragoza, Valladolid, Murcia og Alicante (deres bylag spiller alle nå i andre eller tredje divisjon) som eksempler og hevder at de rene tapene bare på grunn av nedrykket for disse byene ligger på mellom fem og 28 millioner euro. Totalbeløpet avhenger av størrelsen på byene og stadionene, i tillegg til tilgjengelige hotellsenger .
I Málagas tilfelle og på grunn av byens sterkt voksende anseelse, kan tapene her bli enda større, ifølge avisen.
 

– Mister 50.000 besøkende

Den mest direkte måten som Málaga by mister inntekter på, skyldes at færre tilskuere og supportere vil finne veien til Málaga CFs hjemmestadion La Rosaleda når lag som Real Madrid, Barcelona og Atlético Madrid neste sesong ikke vil komme på besøk for å spille liga-kamper mot Málaga CF. Dette vil gi store utslag for hotell- og servicenæringen og transportindustrien.
Presidenten i sammenslutningen av bedriftseiere i Málaga, Javier González de Lara, understreker at La Liga-spill betyr 25.000 ekstra overnattinger, først og fremst i lavsesongen og 50.000 ekstra besøkende per år til byen.
Andre eksperter sier til Diario Sur at andre forhold også spiller negativt inn i regnestykket, bl.a. med færre tilskuere på kampene, færre supportere med årskort og lavere billettinntekter for Málaga CF.

Tap av tv-rettigheter

Men aller verst rammer likevel fallet i inntekter fra tv-rettighetene som for en middels stor klubb som Málaga står for omtrent for halvparten av klubbens inntekter, sier professor Plácido Rodríguez ved Universitetet i Oviedo:
– Dette er nemlig penger som kommer utenfra og som har stor betydning for områdets lokale økonomi.
Ifølge professoren fikk Málaga 55 millioner euros fra tv-rettigheter denne sesongen. Neste sesong vil trolig beløpet falle til rundt åtte – ni millioner euro. Noe av tapet vil riktignok kompenseres av en spesiell økonomisk ordning som nedrykkende lag kan nyte godt av. I Málagas tilfelle kan dette handle om mellom ni og 10 millioner euro. Nettotapet for Málaga vil dermed trolig ligge et sted mellom 35 og 40 millioner euro.
Professoren legger også til at situasjonen for både fotballaget og Málaga by ikke blir bedre av at presseomtalene vil bli færre og at det iskalde forholdet mellom supporterne og klubbeier sjeik Al-Thania på ingen måte gjør situasjonen lettere.
Det ligger liksom mellom linjene at alle ønsker at sjeiken skal selge unna klubben og overlate styringen til eiere som tenker langsiktig, har kapital og vet hvor de vil med klubben.

 

Bli med i Oso Polar!

Peña Oso Polar – supporterklubben Isbjørn – er offisiell supporterklubben til fotballklubben Málaga CF. Selv om klubben nå rykker ned, vil de fleste av våre medlemmer fortsatt støtte opp om laget og møte trofast opp på La Rosaleda og heie laget fram til nye seire og forhåpentligvis opprykk allerede etter kommende sesong.
Klubben teller i dag 50 medlemmer, først og fremst nordmenn og svensker, og vi disponerer fine billetter til alle lagets hjemmekamper på hjemmestadion La Rosaleda i Málaga by.
Vil du bli med i supporterforeningen og bli med oss på kamper neste år, ta kontakt med Tor Arne Finsrud (tor.arne.finsrud@gmail.com) eller gå inn på vår Facebook-side Peña Oso Polar.
 
 
Av Arne Bjørndal – Oso Polar

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.