Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spania først med nye Google–skatter

Det har vært snakk om det lenge, men nå gjør Spania noe med det. Regjeringen vil allerede nå innføre de nye skattene for internasjonale digitale virksomheter som blant annet Google, Facebook og Twitter. Det er et hett tema som splitter EU-landenes syn, men Spania har akutt bruk for nye skatter og avgifter for å kunne utbetale de nye pensjonene.

 
Mens pensjonistene fortsatt demonstrerer for sikre og bedre pensjoner, kjemper den nye spanske økonomiministeren, Román Escolano, en modig kamp for å kunne etterleve utbetalingene. Etter flere års stagnasjon i de spanske pensjonene har regjeringen i finansloven for i år og neste år innført en økning på 1,6 prosent. Det høres ikke mye ut, men målt i euro er det 3.300 millioner i ekstra utbetalinger over de neste to årene. Og det er penger som pr. dags dato ikke finnes i hverken statskassen eller i budsjettene. Skal den nye økonomiministeren til-og-med etterleve de tre prosentene i underskudd på de offentlige budsjettene, som er en klar avtale mellom euro-landene, skal det genereres noen nye inntekter. Det er derfor Spania har det travelt med å få gjennomført en ny beskatning for internasjonale digitale virksomheter, de såkalte Google-skattene.
 

Google splitter EU

Den nye Google-skatten er et hett tema i Brussel, som deler medlemslandene i to – om ikke i tre deler. ”Det er ikke rettferdig at alle de tradisjonelle yrkene betaler sin fulle skatt i de landene de opererer, mens nye digitale selskap slipper unna med en slikk og ingenting ved å være registrert i et land med lav beskatning og derfra fritt kan drive sin forretning i alle andre land,” mener den spanske økonomiministeren. Den holdningen deles av Frankrike, Italia, Portugal, Slovakia, Bulgaria og Polen. De øvrige landene foretrekker å stå i venteposisjon, til OECD kommer med deres utspill til en internasjonal regulering, selv om den først kommer om et par år. Og som kontrast til Spania står Irland og Luxembourg, som gjør alt for å gjøre seg skatte-attraktive overfor nettopp de nye digitale selskapene. Meningene er delte i et EU-parlament som utad gjør alt for å vise en felles kurs.

 

Ikke flere AirBnb-saker

Uansett hva EU-kollegaene sier, så endrer det ikke ved at Spania er presset – både økonomisk og politisk. Og så gjør det vondt, når det kommer frem at AirBnb, som er verdens største digitale markedsplass for utleie av ferieboliger, for hele 2017 kun la igjen 55.000 euro i den spanske statskassen. AirBnb er riktig store og har godt drift i forretningen i Spania. Men forretningen har sete i Irland og derfra foregår alt digitalt – eller online om man vil. Derfor slipper AirBnb med noen lave, basale spanske virksomhetsavgifter. Og det er dette den spanske økonomiministeren vil gjøre om på. Han er ny på sin post, men ikke kjent for å riste på hånden når det skal tas viktige beslutninger. Derfor forventes det at han allerede før sommerferien vil innføre nye skatter for alle digitale virksomheter som opererer i Spania. Også selv om Spania kommer til å stå alene med de nye digitale skattene, som budsjetteres til å innbringe 1.000 millioner euro i året og langt i fra stenger hullene i statskassen. Det er ”mange bekker små” for å få tallene til å henge sammen i dagens Spania.
 
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.