Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvorfor ikke besøke Tarifa i år? I all slags vær møtes Atlanterhavet og Middelhavet utenfor Tarifas kyst, hvor du med 14 km til Afrika har riktig god utsikt. I Tarifa, langt fra svømmebasseng og alt-inkludert-ferier, møter du surfere, backpackere og naturelskere. I den lille spanske byen går du rundt i smale hvitkalkede gater med en verden av hoteller og herberger, og hele byen utstråler en avslappet og hyggelig stemning. Vårt formål med å dra til Tarifa var dog en annen: I Gibraltarstredet, hvor Atlanterhavet og Middelhavet møtes, kan man nemlig oppleve å se noen av hvalene og delfinene som lever i havområdet.
 
 

Respekt for dyrene

Vi fant raskt frem til firmaet ”firmm”, som markedsfører seg med ordene: ”Respectful whale watching.” Firmaet er grunnlagt av sveitsiske Katharina Heyer for 19 år siden, og derfor får man informasjonen både på tysk, engelsk og spansk. Firmm registrerer hvor og når de møter de forskjellige delfin- og hvalartene i stredet, og det øker sjansene for å møte dyrene igjen. Her lærte vi at hvalenes finner er like forskjellige som menneskers fingeravtrykk, og derfor er Katharina i stand til å gjenkjenne enkelte hvaler. Hvalobservasjon er en lidenskap for henne, og derfor er det også hun man på nesten alle turer kan finne på båtens øverste dekk, hvorfra hun oppdager dyrene og forteller båtens gjester i hvilken retning de skal kikke.
 

Finnhval, spermhval, grindhval, spekkhuggere og tre arter delfiner

På vår tur i vår så vi grindhvaler – eller pilot whales, som de heter på engelsk. Over høyttaleren sa Katharina plutselig: ”Pilot whales at 10 o’clock,” med en referanse til at vi nå kunne se grindhvaler litt til venstre for båtens baug. Hos firmm kommuniserer de nemlig retninger som om båten var en klokke, og derfor kalles båtens baug kl. 12, akterenden kl. 6, til høyre kl. 3 og til venstre kl. 9. Verdens neststørste levende vesen er finnhvalen, og den kan du oppleve å se her. Med sine opp til 22 meter er denne hvalen lengre enn de to 16 og 17 meter lange båtene. Det skal nevnes at de store hvalene ikke viser seg på alle båtturene, men hvis du er heldig kan du få et glimt av dem. Hver sesong krysser 90 finnhvaler Gibraltarstredet, og i tillegg til denne arten er det mulighet for å se tre andre hvalarter og tre delfinarter. Hva man ser er forskjellig. Men uansett hva er det gode muligheter for å lære noe nytt.
 
IMG 0594
 

En aktivitet for alle

Gibraltarstredets to største hvaler er spermhvalen, som kan bli opp til 18 meter lang, og finnhvalen, som kan bli opp til 22 meter lang. Spermhvalen er en tannhval, som især lever av store blekkspruter, som i Gibraltarstredet kan ha opp til 10 meter lange armer. Finnhvaler derimot inntar sin føde ved å åpne munnen mens de svømmer, hvorpå den slipper vannet ut igjen mens den filtrerer ut småfisk og annen føde. Dessverre inntar finnhvalen også en del av den plastikken som svømmer rundt i verdenshavene. Denne fortellingen minnet meg på hvor viktig det er at vi passer på vår natur og de dyrene som lever i den. På vår tur var det folk i alle aldre. Det var enslige reisende, par, folk med store kamera, skolebarn og sågar også et spedbarn i sin mors bæresele. Firmaet seiler ut i to båter: Firmm Vision med avlange undervannsvinduer, altså glassbunn, og en båt på cirka samme størrelse uten glassbunn. I begge båtene er det sitteplasser både innendørs og utendørs.
 

Vindsurfing og bounty-strender

Du skal dra til Tarifa, fordi byen og dens aktiviteter skiller seg ut i fra det som man ellers kan oppleve. Stemningen er god og uhøytidelig, og kaféene og de historiske bygningene er unike. Tarifa er et mekka for vindsurfing og lignende aktiviteter, og disse sportsgrenene kan du også selv prøve deg på. Foretrekker du å se på kan de imponerende hvite sandstrendene anbefales. Det er bounty-strender, som på atlanterhavssiden strekker seg så langt øyet når. Stranden nærmest Spanias sydspiss, Playa de los Lances, er utmerket, men om du har bil kan du kjøre litt lenger nordover og oppleve den mer kjente bounty-stranden Playa Bolonia. Tarifas nærmeste flyplasser er Málaga, Gibraltar, Sevilla og Jerez de la Frontera. Hvis du befinner deg i Málagaområdet er det letteste å leie en bil, og så kan du nå Tarifa på 2-3 timer. Alternativt kan du ta en buss eller kjøre med en privat. Se mer i fakta-boksen.
 

Et besøk verdt

Selv om Tarifa ikke er noen stor by, er det et morsomt sted å være. Samtalene bærer preg av en helt unik avslappet stemning, og her kan man oppleve noe helt annet enn på Costa del Sol. Tarifas sentrum finner du noen få hundre meter fra det sydligste punktet, halvøyen Isla Palomas, hvor du kan oppleve den tidligere militærbasen med et verdenshav på hver side. Bare dette synet er noe helt spesielt. Tarifa er fascinerende, og definitivt verdt et besøk.

Transport

– Leiebil: Det er gode muligheter for å leie bil på Costa del Sol.
– Buss: Málaga-Cádiz-ruten har et stopp i Tarifa, med avgang fra Málaga, Torremolinos, Fuengirola eller Marbella. Se dette selskapets avganger her: www.tgcomes.es – Buss: Andre bussruter kan du finne her: www.goeuro.com – Samkjøring: Finn en privatsjåfør her: www.mydaytrip.com – Samkjøring: Finn samkjøring her: www.blablacar.es
 

Whale watching

Tarifa er kjent for sterk vind, og båtturene er i utgangspunktet enormt avhengig av været. Derfor kan planlagte turer bli avlyst, så sjekk alltid i forkant av en planlagt tur. Hvis du drar ut med firmaet firmm, kan du få status på alle planlagte avganger 2-3 dager i forveien. Alternativt kan du ringe til dem og få en oppdatering på engelsk, spansk eller tysk. Som utgangspunkt har firmm båtturer i alle ukens syv dager og med 2-3 daglige avganger.
Mer om priser og videre informasjon om firmm Whale Watching finner du her:
 
Tlf. +34 956 627 008
www.firmm.org
 
 
Sperm Whale c firmm 
 
kort tarifa
Av Kristina Havbo Kongsgaard. Foto/Video: Kristina Havbo Kongsgaard og firmm

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.