Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Cádiz er Europas eldste by. Den ble grunnlagt rundt år 1100 f.Kr. av fønikerne og har vært bebodd siden den gang. I dag har den 118.000 innbyggere. Byen ligger på en pynt eller øy på den sørlige siden av Cádizbukten, og den er helt flat. Beliggenheten betyr at byen kan kontrollere innseilingen til bukten, men også delvis innseilingen til Middelhavet. Byen har derfor alltid hatt stor strategisk betydning, og den var også på et tidspunkt porten til Amerika, da den i en årrekke hadde monopol på handelen med den nye verden. Store pengesummer fløt derfor inn over byen, og det gav anledning til at en mengde palasser ble bygget. De ligger der enda, selv om en del er i dårlig stand. Vi har dratt til Cádiz for å se på restene av fortidens storhet og fornemme stemningen i denne byen, som i dag er best kjent for sitt karneval.
 
Vi hadde valgt å bo midt i byen i ´el centro histórico´ på Hotel Senator, og det var et helt ok valg. Herfra kan man gå til alt, men parkeringen deres ikke er for folk med svake nerver. Men pyttsann. Rett i nærheten av hotellet – ut mot bukten – ligger byens turistkontor, og vi startet med å gå dit for å få et bykart. Det ble nå klart for oss at man har etablert flere ruter som man kan gå for å se byen. Vi valgte den lilla ruten, og nå er det enkelt, for man skal bare følge en bred lilla strek, som er malt på gatene. På dette lure viset skal man ikke løpe rundt og kikke på et kart, man skal bare følge streken. Den er dog enkelte steder ganske slitt, og kunne godt bli malt opp igjen.
 
Den lilla ruten tar oss først bort til den fine og livlige plassen ved rådhuset, og her slår vi oss ned for å spise frokost, for vi er ganske sultne etter kjøreturen ut her – ca. 250 km. fra Málaga. Plassen er litt av en turistfelle, men når nøden er størst…
 
På veien hit førte den lilla streken oss bort forbi kirken San Juan de Dios, og vi tittet innom der, uten å bli så veldig imponert. Vel, katolske kirker sier oss jo ikke så mye… Men etter frokost går vi gjennom smale gater med forfalne palass bort til domkirkeplassen. Domkirken er meget stor og den kan ses fra havet, selv om den vender ryggen til Atlanterhavet. Det koster 5 € å komme inn og se kirken, men den er et besøk verdt, især pga. sitt kjempestore rom. Et nett er spent ut fra sidene – det fanger opp flakene med kalk som hele tiden faller ned fra loftet. Var det noen som nevnte dekadent forfall?
 
Rett ved siden av domkirkeplassen fant man i 1980 restene av et romersk teater – det største i Spania, med plass til 20.000 tilskuere. Det er kun delvis utgravd, da det ligger en hel masse nyere bygninger oppå. Alfonso X bygget en villa over teateret på 1400-tallet, og da den også er et arkeologisk funn er det komplisert. Det hele ser litt rotete ut, men i alle fall så hadde romerne her et mektig teater.
 
Vi går nå bort til plassen La Mina, og her hopper vi av den lilla ruten for å besiktige tapas-gaten par excellence: Calle Zorilla. Den er litt kort og så mange tapassteder var det ikke, men ok, den er der. Ved enden av gaten ligger bukten, og nå tar vi en tur rundt langs kanten av byen, på den gaten som omringer hele sentrum. Først kommer vi forbi den viktige bastionen Baluarte de la Candelaria, som beskytter innseilingen til bukten. Deretter går vi ned langs den fine avenidaen, som går langs havet. Her har vi en fin utsikt ut over det mektige havet, og vi nyter å gå her i solen og føle historiens vingesus. Det ligger nemlig bastioner mellom avenidaen og havet, og dem kan man nå gå på. Ja, ingen tvil om at i sin storhetstid var byens beskyttelse av primær betydning, for pga. sin rikdom var byen et yndet mål for sjørøvere og fiendtlige skip.
 
Her rett ut mot Atlanterhavet ligger den nye paradoren, som ble gjenåpnet i 2012 etter en omfattende renovering. Vi gikk en tur gjennom bygningen, og vi må si at den er flott, med en enestående beliggenhet. Prisen er litt høy, men utsikten fra rommene er utvilsomt fin.
 
Litt lenger nede på avenidaen ligger det gamle badet Balneario de la Palma i en flott hvit bygning, og et par hundre meter lenger borte ser vi en bred port, som fører ut til Castillo de San Sebastian. Borgen ligger på en liten øy, og den ble bygget for å forsvare byens nordlige flanke. Fra borgen er det en fin utsikt inn over byen og ut over havet.
 
Det er selve spaserturen, både langs havet og i de smale gatene med de halvforfalne palassene, som må sies å være hovedattraksjonen i Cádiz. Det er hyggelig, og hver gang man runder et hjørne dukker nye ting opp. Det er liv og røre i gatene, særlig når solen er på vei ned. Da vi kom var karnevalet nettopp ferdig, og i en av hovedgatene møtte vi en prosesjon som skulle markere at karnevalet nå var over og ´la cuaresma´ – fastetiden, skulle begynne. La cuaresma kommer av tallet 40, og den varer i 40 dager: den starter på askeonsdag og slutter 3 dager før Påskesøndag. Det er en tid for åndelig renselse og forberedelse for påskehøytiden. Her i Cádiz ble den markert med et langt opptog med store stearinlys og en trone med Kristus. Helt stille gikk prosesjonen gjennom byen, og det var gripende på en merkelig måte. Det hersker en ganske spesiell stemning i byen ved skumringstid, så det er et must å ta en tur rundt i gatene ved 19-tiden. Så kan man samtidig holde utkikk etter et sted å spise kveldsmat.
 
Cádiz er også kjent for sine mange tårn, for på 15- og 1600-tallet da handelen med Sør-Amerika var på sitt mest aktive, bygget enhver handlende med respekt for seg selv et høyt tårn på sin bolig, så han selv kunne kravle opp og se om hans skip var på vei. Disse tårnene ble raskt et tegn på rikdom og velstand.
 
I et av disse tårnene, La Torre Tavira, er det etablert et ´camera oscura´ helt oppe i toppen, og det er en morsom opplevelse å besøke. Det er ´forestilling´ hver halve time. Så kan man stå og se utvalgte gater i ´real time´, altså se på folk som de står og går akkurat nå. Det låter kanskje ikke så veldig imponerende, men det er faktisk en morsom opplevelse som ikke kan oppleves så mange andre steder. Vi ser Torre Tavira som det første vi gjør neste dag, for det skal ses i fullt dagslys.
 
Deretter vil vi se El Museo de Cádiz, som ligger på Plaza La Mina i et nedlagt kloster. På selve plassen foran er det en fin hage / park, og den var i sin tid klosterets hage. Museet er meget fint, med utallige interessante funn helt tilbake fra steinalderen. Jo, det er ingen tvil om at denne øyens beliggenhet på sørsiden av en stor bukt har tiltrukket mennesker helt fra tidenes morgen. Et besøk på museet er et must, for det er først her man riktig forstår byen og de mange historiske periodene den har. Først var det folk fra den tidlige steinalderen med pilspisser av flint og bein, så var det bronsealder-folk med mer avanserte våpen, men også fine smykker og figurer. Deretter kom fønikerne med deres høyere kultur omkring år 1100 f.Kr., og en egentlig by oppsto. Så kom romerne, som satte et stort preg på byen, deretter vestgoterne, så araberne, og deretter La Reconquista – den kristne gjenerobring. Slik er det jo overalt i Spania, forskjellen er bare at her i Cádiz må man enda lenger tilbake i tid for å finne de første sporene etter mennesker.
 
I museets første etasje finnes det fine malerier fra den spanske gullalderen – spesielt skal det fremheves en rekke vakre bilder av Zurbarán, Murillo og Rubens.
 
Det siste vi ser i Cádiz er fine malerier av Goya, som kan ses i Calle Rosario i Oratorio de la Santa Cueva. Kirken eller oratoriet ligger under gatenivå og er helt spesielt med 3 etasjer. I den øverste etasjen finner man tre malerier av Goya: ´Den siste nattverd´, ´Måltidet ved Genesaretsjøen med brød og fisk´ og ´Den kongelige gjest´. Meget flotte er de, og det er jo usedvanlig å se malerier av Goya, som jo var en av landets helt store malere.
Og nå er vi, 3 av 4, blitt rammet av en fæl influensa. Vi kan så vidt holde oss på beina, så vi må hjem… akk ja.. den vakre byen mellom bukt og hav må vente på vårt neste besøk.
 
Av Else Byskov, foto av Erik Gadegaard og Else Byskov

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet