Månedsmagasinet på Costa del Sol
Costa del Sol vs. Costa Blanca

Del

Ávila
NORSKE
PLUSS+

Ávila

Det er spesielt to områder på fastlandet i Spania som utpeker seg for nordmenn, nemlig «vår» kyst, Costa del Sol, samt Costa Blanca, som om mulig kanskje er enda mer populær enn Costa del Sol. Tradisjonelt er det nok kanskje flere nordmenn som har bolig på Costa Blanca, selv om populariteten til Costa del Sol i de senere årene har økt, og isolert sett gjennom de siste 3-4 årene nesten har tatt Costa Blanca igjen, målt i salg av boliger og besøk av nordmenn.

 
Inntil nylig var Costa Blanca et av de områdene i Spania som undertegnede hadde til gode å besøke, så strengt tatt er denne artikkelen og sammenligningen av kystene basert på et førsteinntrykk av Costa Blanca gjennom to nylige reiser, mens jeg har bodd fast på Costa del Sol i noen år nå. Sammenligningen må derfor ikke tas altfor høytidelig, og formålet med artikkelen er heller ikke å kåre en vinner i objektiv forstand.
 
Om man tar en titt på ulike facebook-sider og grupper for nordmenn på det spanske fastlandet ser man at et av de hyppigst stilte spørsmålene er: Hvor vil dere anbefale å bo / kjøpe bolig? Svarene er så ulike at det neppe er til noen stor hjelp for dem som spør, og de fleste trekker frem det stedet de selv bor på og er kjent med. Det er derfor nærliggende å tro at de aller, aller fleste stortrives uansett hvor på fastlands-Spania de bor, og det er godt mulig at dette er sannheten. Dog skal man ikke helt uten videre trekke denne konklusjonen, for om man har brukt noen millioner på bolig i Spania kan det være hardt å innrømme både for seg selv og andre at man kjøpte på feil sted.

Klima

Dette er et evig tilbakevendende tema, og både Costa del Sol og Costa Blanca proklamerer med 320 soldager i året og Europas beste klima. Jeg skal ikke gi meg ut på en påstand om at det ene eller det andre er korrekt, men forskjellene er nok relativt marginale. Beliggenheten til Costa del Sol – lenger syd enn Costa Blanca, taler for at det kanskje er noe bedre klima her, men hvor mye sol trenger man egentlig? Om man nå er av typen som elsker varme året rundt kan man bare droppe begge stedene spør du meg – det er bikkjekaldt både på Costa del Sol og Costa Blanca om vinteren! Fra spøk til alvor; om man tilbringer hele eller deler av året i Spania, så har jeg aldri hørt noen klage over at det er for lite sol, og at de skulle ønske at de kjøpte bolig på den «andre» kysten i stedet for ene og alene pga. mangel på solskinn. Sol er det nok av både på Costa del Sol og på Costa Blanca, og begge kyststrekningene tilbyr et langt bedre klima enn Norge om vinteren.
 

Prisnivå

Generelt virker Costa Blanca billigere enn Costa del Sol. Boligprisene er lavere, det er lavere tomtepriser og mer plass enn på Costa del Sol, og det har tidligere, så vel som nå, vært større byggeaktivitet. Men, husk at det er billigere å bo på Stovner enn på Aker Brygge også! Med det mener jeg ikke at Costa Blanca er Stovner og Costa del Sol er Aker Brygge, men man betaler for beliggenhet og popularitet. Dette gir seg også utslag lokalt. Om man vil bo på Costa del Sol men budsjettet ikke strekker helt til, så kan man også her finne mye rimeligere boliger om man er villig til å flytte langt fra turistområdene og innover i landet. Dette skal man være obs på dersom man ikke kjenner stedet godt, og ukritisk leter etter bolig. Mange nye boligprosjekt på Costa Blanca er både flotte og tilsynelatende meget gunstig priset, men sjekk beliggenheten. Det er vel ikke så attraktivt å bo i en «spøkelsesby» om vinteren, langt borte fra alle aktivitetstilbud? Priser for øvrig, som mat, restaurantbesøk, etc. er mye det samme på begge kystene er mitt førsteinntrykk, om enn kanskje en anelse billigere på Costa Blanca. Spania er nå engang ikke så veldig billig lenger, takket være EU-medlemskapet og innførselen av euro, som det siste ti årene har medført en prisøkning på 46%.

Aktivitetstilbud

Her har Costa del Sol for meg en klar fordel. Jeg har bare besøkt Costa Blanca om vinteren, og selv om Costa del Sol også er stille i vintersesongen, så virker Costa Blanca relativt dødt. Nå var jeg riktignok på guttetur den første gangen, og som på gutteturer flest er alkoholinntaket i en klasse for seg selv og det blir liv og røre uansett, særlig i Benidorm (og sikkert også i Alicante by). Det virket allikevel på meg som om det ikke skjedde spesielt mye verken på dag- eller kveldstid, og det var relativt lite folk å se i det kalde været, sammenlignet med hva jeg ville ha forventet å se på Costa del Sol. Det virket som om flere steder hadde stengt for vinteren enn hva vi opplever på Costa del Sol, men så er det hele jo også et spørsmål om hva man foretrekker. Kanskje man setter pris på nettopp en stille by i vintersesongen, fremfor livlige og travle Fuengirola og Marbella?

Geografi

Costa Blanca er generelt flatere, spesielt Torrevieja og den sørlige delen av Costa Blanca, mens det mange steder og spesielt i den nordlige delen av Costa Blanca er mer fjell og frodig natur. Personlig synes jeg Costa Blanca mange steder er tørr og brunsvidd, mens Costa del Sol er grønnere og dermed i mine øyne vakrere. Ta dette med en klype salt, på guttetur er man tross alt godt bedugget nesten hele tiden… Det finnes garantert mange flotte steder på Costa Blanca som jeg ennå ikke har sett, mens jeg kjenner Costa del Sol som min egen bukselomme.

Konklusjon

Som nevnt innledningsvis virker de fleste nordmenn med tilknytning til Spania svært fornøyd med sitt valg av sted og kyst. Slik er det også med meg. Selv om jeg likte meg også på Costa Blanca, er jeg strålende fornøyd over at valget falt på Costa del Sol. Med sin livlige internasjonale atmosfære, gode og rimelige flyforbindelser til hele verden, nærhet til Afrika, og det enorme tilbudet av «alt», så er det Costa del Sol som gjelder for meg. Men før du eventuelt flytter til det ene eller andre stedet vil jeg anbefale å besøke både Costa del Sol og Costa Blanca noen ganger, både vinter, vår, sommer og høst, slik at du kan gjøre deg opp din helt egne, personlige mening om hva som egner seg best for nettopp deg.
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.