Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ildsjeler på Costa del Sol: Forfatter Beate Winther

Del

Beate Winther er 68 år og skriver seg frisk. Senest med en foreløpig ikke-utgitt roman om følelsesmessig incest.
 
Beate møter opp i strålende humør til dagens intervju. Med seg har hun noen av sine utgivelser, som spenner fra barnebøker til bøker for tenåringer, og til bøker om tunge emner som angst, for voksne.
 
Hun har nettopp sendt et manus til forlag i Norge. Manuset, som hun spent venter på å høre dommen over, er en roman som handler om det tunge emnet følelsesmessig incest, og er basert på Beates egne erfaringer.
 

Bok om følelsesmessig incest


Boken som bærer tittelen ”Skam til skade” handler om følelsesmessig incest, som er når voksnes følelsesmessige relasjoner går ut over barnet. Det er meget ubehagelig og kan ofte gi varige mén, forsikrer Beate. ”Mange sier, ”vel, han voldtok deg i hvert fall ikke, og forstår ikke at i mange tilfeller ville det nærmest ha vært å foretrekke, for det vet man er feil fra den voksnes side,” forteller Beate om forholdet til sin far. ”Følelsesmessig incest fremtrer ikke alltid som noe som er feil, selv om jeg visste siden jeg var 5 år at det var noe galt i forholdet mellom meg og min far,” forteller Beate, som var farens yndling blant de tre søsknene og den som han gjorde til gjenstand for den kjærligheten som burde ha gått til moren. Men siden moren var følelsesmessig forstyrret, fikk Beate den usunne voksenkjærligheten og oppmerksomheten. Boken setter fokus på hvor skadelig denne form for overgrep kan være, uansett om man opplever følelsesmessig incest i form av understimulering, eller, som i Beates tilfelle, overstimulering. 
”Noen vil kanskje mene at romanen er for psykologisk, men det er slik jeg vil ha den,” sier Beate bestemt. 
- Men den bestemte minen blir erstattet av et spent smil, når samtalen dreier over på om boken blir godkjent for utgivelse. For selv om Beate er vant til å sitte på den andre siden av bordet som forlagsredaktør for en rekke norske forlag, så er spenningen ikke det spor mindre av den grunn. ”Jeg går og venter på svar i disse dager, men det kan komme om et minutt, en time eller tre uker”, ler Beate, og peker spøkefullt på telefonen sin. ”Kanskje har jeg fått svar akkurat nå, mens vi holder dette intervjuet”.
 

Populær bok om angst


Tidligere har hun også utgitt en bok om angst. En riktig populær bok, hvor hun helt åpent og ærlig forteller om sin egen opplevelse med angst, som førte til at hun ble totalt sengeliggende, til hun gjennom et behandlingsforløp kom vel ut av situasjonen. ”Jeg har nok blitt intervjuet om den boken 20 ganger”, forteller Beate, som er glad for at hennes egne opplevelser kan medvirke til at angst blir mindre tabubelagt, og noe som man kan snakke om og jobbe med å bli behandlet for. Beate ble selv innlagt i tre måneder på behandlingsstedet Modum Bad, som ligger litt utenfor Oslo.
Beates beste råd til deg som lider av angst er bare å møte opp. ”Møt opp, også selv om du ikke har lyst, så hjelper det å komme ut,” forteller Beate. Ikke gi etter for angsten!
 

Neste bokprosjekt er allerede på vei


Manuset til den siste boken har nettopp blitt sendt avgårde, men Beate er allerede i gang med neste prosjekt.
”Jeg skal skrive en roman basert på andre verdenskrig”. Hun har nemlig fått tak på sin mors gamle brev, som hun utvekslet med sin tyske brev-venninne i årene før, under og etter krigen. Sammen med sin mors dagbøker har hun bakgrunnsstoff til den historien som hun gjerne vil fortelle om de to kvinnenes vennskap, på tross av krigen og ulike politiske holdninger. Beates mor døde for 20 år siden, men Beate forble venner med den tyske brevvenninnen inntil hun døde i fjor.
Forhåpentligvis har Beate fått grønt lys for bokutgivelsen av romanen om følelsesmessig incest når dette magasinet blir utgitt. På tidspunktet for deadline ventet Beate fremdeles spent på å høre fra dem.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com. 
Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.