Månedsmagasinet på Costa del Sol
DYNAMOEN – Den 33-år gamle Manuel Iturra fra Chile forlot Málaga CF på dramatisk vis, men har nå kommet tilbake for å hjelpe.

DYNAMOEN - Den 33-år gamle Manuel Iturra fra Chile forlot Málaga CF på dramatisk vis, men har nå kommet tilbake for å hjelpe.

Det virket ganske uforståelig at den chilenske landslagspilleren Manuel Iturra i 2013 forlot Málaga CF etter suksess-sesongen i Champions League, den største suksessen i klubbens historie. Den lille midtbane-dynamoen med de lange sorte lokkene var kommet til som erstatning for italieneren Enzo Maresca, som valgte å la sin karriere fortsette hos Sampdoria i hans fødeland. På toppen av det hele gikk Iturra også til en rival fra Andalucía, Granada CF.
 
Den gangen forble Iturra taus om årsaken, men når han nå igjen er tilbake i Málaga CF for å hjelpe den kriserammede klubben i La Liga, kortklippet og med et nydelig helskjegg, røper han at den kontroversielle avgangen skyldtes et investeringsfond fra Venezuela. De ønsket å realisere sin investering i Iturra, så av den grunn ble det salg. Herunder en deal til Málaga CF, som da klubben under samme omstendigheter måtte sende Darder til Lyon i Frankrike. Han er nå også tilbake i Spania med spilletid for Espanyol.
 

Vil betale tilbake

”Jeg følte at jeg forlot en åpen syklus i Málaga. Jeg ønsket å bli værende etter den fantastiske Champions League-sesongen, men det lot seg altså ikke gjøre”, forteller Iturra. Jeg var avhengig av det investeringsfondet som fikk meg inn i europeisk fotball. Nå er jeg fristilt, og på kontrakt med Málaga CF for resten av sesongen.
En stor takk til klubbens sportsdirektør, Mario Husillos, og president Al-Thani for å gi meg denne muligheten for å betale litt tilbake til Málaga CF, samt også takk til Necaxa, min siste klubb i Mexico, for at de fristilte meg. Jeg er glad for å bli forent med den fantastiske fanskaren på Estadio La Rosaleda. Jeg er utrolig begeistret, og vil forsøke å hjelpe så mye som mulig”, slutter Iturra.
Han innfinner seg med de regulerte lønnsforholdene i klubben. En redning av laget slik at de forblir i La Liga er det viktigste for ham.
 

Ankommet i toppform

Iturras historie minner mye om argentineren Demichelis’ i fjor på samme tid. Han tok også del i Málaga CFs triumfer i Champions League, for deretter å stikke til Espanyol, for så atter igjen å vende tilbake til Málaga CF på våren i 2017, når klubben lå dårlig an i den nederste halvdelen av La Liga.
Demichelis, nå 37 år, tilhører i dag staben av trenere rundt Málaga CFs beste spillere.
For øvrig er det litt av et paradoks at sjeik Al-Thani har sagt ja til å innlemme den 33-årige Iturra i troppen.
På grunn av alder underkjente han før sesongen den nylig avsatte treneren Michels ønsker om forwarden Adrian, nå Deportivo La Coruna, og midtbanespilleren Garcia, en vesentlig figur i Betis overraskende 5-3 seier over Sevilla. Som Iturra hadde de begge passert en alder av 30 år!
  

Iturra tur / retur

Fullt navn:
Manuel Rolando Iturra.
Født:
23. juni 1984 i Temuco, Chile.
Høyde og vekt: 1,74 meter/71 kg.
Posisjon: Midtbane.
Karriere:
2003-2010:
Universidad, Chile – 216 kamper – 6 mål
2010-2011:
Uniano Leiria, Portugal – 11-0
2011-2012:
Murcia, Spania – 35-1
2012-2013:
Málaga CF, Spania – 25-0
2013-2015:
Granada, Spania – 64-1
2015-2016:
Udinese, Italia – 17-0
2016-2018:
Necaxa, Mexico – 45-0.
Landskamper:
33 for Chile, med 1 scoring.
 

FYRET – og HYRET
Málaga CFs nye trener kommer fra kinesisk fotball

Så gikk det ikke lenger. Med bare 11 av 57 mulige poeng på 19 La Liga-kamper ofret Málaga CFs klubbeier, sjeik Al-Thani treneren Michel, 54 år og tidligere en legendarisk Real Madrid-spiller. Han fikk fyken på lørdag den 13. januar, etter 1-0 tapet mot Getafe i hans fødeby Madrid.
Litt pussig for Michel, med samme historie som for seks år siden, som var forrige gang han sto i spissen for en spansk La Liga-klubb, Sevilla FC. Her røk han ut den 12. januar 2012, etter at laget hans tapte 2-0 mot Valencia på Estadio Mestalla i Valencia. Siden har han fått sparken i greske Olympiakos så vel som franske Marseille – begge steder etter en god start på sesongen, akkurat som i Málaga CF.
Her har Michel nå blitt avløst av den 52-år gamle Jose Gonzalez, som i sesongen 2015/16 overtok Granada etter Jose Ramon Sandoval i nøyaktig samme situasjon som Málaga CF er i nå, på bunnen av tabellen. I den nest siste spillerunden sikret han at Granada fikk forbli i La Liga.
Som aktiv spiller regjerte Gonzales som forward – bl.a. i en sesong i Málaga CF, og deretter i den kinesiske klubben Tianjin Samsung. Hans siste trener-jobb var også i Kina, i klubben Beijing Guoan fra 2016-17.
Jose Gonzales er født i Cádiz – så altså med andalusisk blod i årene.
 

Málaga CFs elendige første halvdel av sesongen

I løpet av helgen den 12./13. januar ble den første halvdelen av sesongen i La Liga avsluttet (19 kamper), og det ble en ganske elendig affære for Málaga CF sitt vedkommende, med bare tre seire og to uavgjorte kamper.
Resultatene:
Málaga CF – Eibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Las Palmas 1-3
Atletico Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganes 0-2
FC Barcelona – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruna 3-2
Real Madrid – Málaga CF 3-2
Málaga CF – Levante 0-0
Real Sociedad – Málaga CF 0-2
Málaga CF – Betis 0-2
Alaves – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Espanyol 0-1
Getafe – Málaga CF 1-0
Starten på andre halvdel av sesongen:
Eibar – Málaga 1-1
Málaga – Girona 0-0
Etter disse to kampene lå Málaga CF på 20. plass, helt på bunnen av La Liga-tabellen.

Forrykende vår i vente på La Rosaleda

Málaga CFs hjemmebane, Estadio La Rosaleda med plass til 30.000 tilskuere, kommer til å by på det ene topplaget i La Liga etter det andre i løpet av våren. Med en svak bortebane-statistikk blir det så absolutt nødvendig for Málaga CF å komme med noen artige sensasjoner her på eget gress dersom nedrykk skal unngås!
Hjemmekampene er:
Helgen 10./11. februar:
Málaga CF – Atletico Madrid.
Helgen 17./18. februar:
Málaga CF – Valencia.
Midt i uken 28. februar/1.marts:
Málaga CF – FC Sevilla
Helgen 10./11. mars:
Málaga CF – FC Barcelona.
Helgen 31.mars/1. april:
Málaga CF – Villarreal
Helgen 14./15. april:
Málaga CF – Real Madrid.
Alle sammen motstandere som kjemper om topp-plasseringer, med kvalifikasjon til Champions League og Europa League.

Kreftrammet trener sparket i Sevilla

Hele 11 trener-avskjedigelser hadde funnet sted i de 20 La Liga-klubbene da første halvdelen av turneringen ble avsluttet i januar.
De tre siste i den andalusiske storklubben FC Sevilla, og hos bunnlagene Málaga CF og UD Las Palmas. I Sevilla ble argentineren Eduardo Berizzo sparket etter å ha gjennomgått vellykkede behandlinger for prostatakreft.
Noen sesonger tidligere hadde han hatt stor suksess i danske-klubben Celta Vigo. Berizzos avløser ble italieneren Vincento Montella, som nettopp hadde fått sparken i Milan.
Hos Las Palmas ble Pako Ayestaro erstattet med Paco Jemez, tidligere Rayo Vallecano og Granada. Jemez ankom fra meksikansk fotball.
Málaga-situasjonen kan du lese nærmere om på disse sidene.
Videre har Alaves byttet trener tre ganger, og Deportivo La Coruna og Villarreal begge én gang hver.
 

Disse har dratt fra Málaga CF

Januars transfervindu har bydd på helt nødvendige utskiftninger hos bunnlaget Málaga CF.
Klubbens dyreste nyanskaffelse før denne sesongen, den 22-årige argentineren Cecchini, har klubben leid ut til meksikanske Club Leon. Málaga CF kjøpte ham for 4 mill. euro fra den argentinske klubben Banfield, men han viste seg raskt å være en flopp som trener Michel ikke kunne bruke.
Hans plass er på midtbanen, og Málaga beholder fortsatt eierskapet av ham. Det betyr antagelig at klubben kun har mottatt en mindre sum for dealen med Club Leon.
Den franske senterforsvareren Baysse, som aldri ble det helt store kuppet, dro tilbake til sitt hjemland og klubben Bordeaux for en pris av knappe 1 mil. euro.
Jony med fiasko i to sesonger i Málaga CF er utleid til hans opprinnelige klubb, Sporting Gijon, i 2. divisjon.
  

Disse har kommet til klubben

Den 29-årige forwarden Alberto Bueno, innleid for resten av sesongen fra den portugisiske storklubben Porto, hvor han ikke fant fotfeste på førstelaget. Men Bueno er kjent som en målfarlig herre fra tidligere opphold i de spanske klubbene Real Madrid B, Valladolid og Rayo Vallecano. Hans opphold i Granada og Leganas samt engelske Derby County ble ikke så vellykket.
Málaga CFs avsatte trener Michel hadde Bueno i sin tropp hos Real Madrid. Her fremsto han som meget talentfull, med ikke færre enn 28 ungdomslandskamper for Spania.

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca / La Peña

Fotballinteresserte på Costa del Sol i Spania så vel som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser på den ene langsiden, beskyttet for eventuelt regn.
I forkant er det et lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen, og buss tur-retur stadion.
Medlemsrabatter til alle kampene.
 
Kontaktpersoner:
Sekretær: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
 
Formann: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben teller mer enn 300 medlemmer og støtter kreft-hospicet Cudeca i Benalmádena og barnehospital i Málaga.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.