Månedsmagasinet på Costa del Sol

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake på toppen – han er symptomatisk for Málagas fiasko.

Vi møter Borja Baston storsmilende på Málaga CFs treningsanlegg ved hans tiltredelse i klubben på en leieavtale med Swansea City i Wales. Den 1,91 cm høye gutten, født få måneder etter den danske EM-trumfen i Gøteborg i Sverige i 1992, gleder seg til sitt opphold i Málaga.
Som han sier:
”En deilig by med et vidunderlig klima. Og Málaga CF er akkurat den klubben hvor jeg kan få min karriere på sporet igjen. Min kjæreste føler seg også vel tilpass her. Det var kaldt i Swansea”.
Og bokstavelig talt også på fotballbanen i England for Borja, hvor Swansea betalte hans fødeklubb, Atlético Madrid, ikke mindre enn 15,5 millioner euro for ham i 2016 på en 4-årig kontrakt. Han ble offer for et trenerbytte – Bob Bradley avløste italieneren Francesco Guidolin – og Borja kom aldri inn i varmen hos Bradley. Den 1. mai 2017 ble han i samtaler med manager Paul Clement og administrasjonen i Swansea City enig om at han skulle vekk, og finne en klubb hvor han kunne bli lykkelig og som ville kjøpe ham.

Den eneste triumfen

Leieoppholdet i Málaga CF i sesongen 2017-18 skulle være det utstillingsvinduet som kunne gjøre Borja attraktiv på spillermarkedet – 9-eren med de tidligere så mange målene (les fakta-boksen om Borja her i denne artikkelen). Men slik har det ikke gått, langt i fra. Trener Michel, som la merke til ham i Swansea, har kun få ganger hatt ham som starter på banen, og ellers kun brukt ham som innbyttespiller.
Det har kun vært enkeltstående oppmuntringer som med hans seiersmål for Málaga CF på Estadio la Rosaleda mot Deportivo La Coruna og straffesparksscoring i San Sebastian mot Real Sociedad. Og så misbrukte han for øvrig et annet straffespark her!
Med hans mangelfullhet supplerte Málaga CF sin forward-stab med Diego Rolan fra Uruguay, leid inn fra franske Bordeaux.
Borja er symptomatisk for Málaga CFs foreløpige fiasko i denne La Liga-sesongen, og det er han selvfølgelig lei seg for.

Millioner av euro sløst bort

Sjeik Al-Thanis feilkjøp, som kan koste Málaga CF plassen i La Liga:
 
Cecchine, argentinsk midtbanespiller på 21 år.
Kjøpt for 4 millioner euro av Atlético Banfield – med ingen spilleminutter i La Liga.
 
Rolon, argentinsk midtbanespiller på 21 år.
Kjøpt for 3,5 millioner euro av Argentinos Juniors – med kun fire kamper som innbytter.
 
Gönen, tyrkisk keeper på 29 år.
Kjøpt for 200.000 euro av Besiktas – med ingen spilleminutter i La Liga. Han har vært skadet og han har utvist manglende disiplin.
 
Klubbeier, Sjeik Al-Thani, sto bak de to første katastrofale kjøpene. Alle tre utført av den nå sparkede sportsdirektøren Arnau.
Totalt 7,7 millioner euro sløst bort.

Borjas fotball-rundtur

Født den 25. august 1992 i Madrid.
Ungdoms-karriere:
1996 – 2009:
Atletico Madrid
Senior-karriere:
2009 – 2001:
Atletico Madrid: 37 kamper – 17 mål.
2011 – 2012:
Murcia (utlånt): 20 kamper – 4 mål.
2012 – 2013:
Huesca (utlånt): 31 kamper – 9 mål.
2013 – 2014:
Deportivo La Coruña (utlånt): 34 kamper – 10 mål.
2014 – 2025:
Zaragoza (utlånt): 38 kamper – 22 mål.
2015 – 2016:
Eibar (utlånt): 36 kamper – 18 mål.
2016:
Swansea City: 18 kamper – 1 mål.
2017:
Málaga CF (utlånt): 10 kamper – 1 mål.
Landskamper for Spania:
U16: 3 kamper – 6 mål.
U 17: 22 kamper – 12 mål.
U 19: 2 kamper – 0 mål.

Málaga CF hans store sjanse – på dispensasjon!

Den 21. desember havnet Málaga CF’s Juan Carlos på operasjonsbordet i Madrid. En voldsom kneskade nettopp pådratt i den spanske hovedstaden mot Real Madrid på Estadio Bernabeu satte ham ut av spill for resten av sesongen. Det er den andre gangen at den 27-årige venstre kantspilleren har havnet på operasjonsbordet i løpet av hans tre sesonger i Málaga CF.
Da klubbens umiddelbare erstattere til Juan Carlos plass, Ricca og Torres, også var på skadelisten, fikk Málaga CF, før transfervinduet åpnet til nyttår, dispensasjon til en ny ervervelse. Valget falt på den 25-årige Ignasi Miquel fra den katalanske klubben FC Lugo, plassert i toppfeltet i 2. divisjon. Málaga CF blir hans store mulighet for det gjennombruddet som han aldri fikk tidligere, med sesonger mer eller mindre spilt i de engelske klubbene Arsenal, Leicester City og Norwich. Her ble det bare til totalt syv divisjonskamper.
Først i de spanske 2. divisjonsklubbene Ponferredina og Lugo fikk han spilletid i alle kampene.
På de spanske U16, 19 og 21 viste Miquel sitt store talent i 12 kamper.

To trenere sparket i Alaves

Alaves, som i likhet med Málaga CF “pryder” bunnregionen i La Liga, sparket helt uventet to trenere på bare tre måneder.
Først colombianeren Luis Zubeldia til fordel for italieneren Gianni De Biasi, tidligere albansk landslagstrener, og 1. desember 2017 tok Abelardo over. Han er spanjol, født i Gijon med 54 landskamper for Spania bak seg. Han førte Sporting Gijon opp i La Liga, men da det etter forrige sesong ble til nedrykk for Gijon røk han ut derfra.
Alaves hører hjemme i den baskiske byen Vitoria.

Málaga CFs dårlige La Liga-start

Málaga CF – Eibar 0-1
Girona – Málaga CF 1-0
Málaga CF – Las Palmas 1-3
Atlético Madrid – Málaga CF 1-0
Valencia – Málaga CF 5-0
Málaga CF – Athletic Bilbao 3-3
Sevilla – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Leganes 0-2
FC Barcelona Málaga CF 2-0
Málaga CF – Celta Vigo 2-1
Villarreal – Málaga CF 2-0
Málaga CF – Deportivo La Coruña 3-2
Real Madrid – Málaga CF 3-2
Málaga CF – Levante 0-0
Real Sociedad – Málaga CF 0-2
Málaga CF – Betis 0-2
Alaves – Málaga CF 1-0
Ved redaksjonens deadline, før neste kamp mot Espanyol den 08.01., er Málaga CF nummer 19 og nest sist på tabellen i La Liga. Kun Las Palmas ligger under og nederst på tabellen.

De flotte tilskuertallene på La Rosaleda

Málaga CF – Eibar 24.838
Málaga CF – Las Palmas 22.697
Málaga CF – Athletic Bilbao 23.425
Málaga CF – Leganes 23.951
Málaga CF – Celta Vigo 19.541
Málaga CF – Deportivo La Coruña 24.563
Málaga CF – Levante 17.886
Málaga CF – Betis 22.488
De to siste kampene ble spilt på uvennlige tilskuer-tidspunkter på fredag og mandag kveld.
Estadio La Rosaleda i Málaga kan romme 30.000 tilskuere. 25.000 plasser er solgt til sesongkort.

Professor i spissen for de unge

Antonio Tapia, 66 år, er den nye mannen i spissen for Málaga Club de Futbols akademi – den store ungdomsavdelingen, som teller så vel bredde som utklekning av unge talent til klubbens La Liga-mannskap.
Virkelig mange av de senere store navnene er oppflasket her.
Tapia, som tiltrer etter Casanova som døde i på slutten av året etter lengre tids sykdom, er en god kjenning av Málaga CF med et nært kjennskap og forhold til klubbene på Costa del Sol. Han er skolelærer av yrke og bosatt i Fuengirola.
Som trener oppnådde Tapia å stå i spissen for ikke færre enn ni klubber:
CD Mijas, Fuengirola, Los Boliches, Poli Ejido, Málaga B, Málaga CF La Liga, Granada i 2. divisjon, Betis La Liga og Tenerife i 2. divisjon.
En fotball-professor i spissen for de unge.

Tribuneplasser fås hos La Peña

Fotballinteresserte på Costa del Sol i Spania så vel som fra andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribuneplasser på den ene langsiden, beskyttet for eventuelt regn.
I forkant er det et lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vejen, og buss tur-retur stadion.
Medlemsrabatter til alle kampene.
 
Kontaktpersoner:
Sekretær: Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@malaga-support.dk
Formann: Morten Møller
617 700 424
info@malaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er opptatt i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben teller mer enn 300 medlemmer og støtter kreft-hospicet Cudeca i Benalmádena og barnehospital i Málaga.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
 
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.