Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spania. Det spanske magasinet for gründere, ”Emprendedores”, har nettopp utnevnt Runway i Benalmádena til en av landets hurtigst voksende og mest attraktive bedrifter.

Det er ikke godt å si hvor store ambisjoner Nils Sundlind hadde for sin kommende virksomhet i Spania, da han sommeren 2012, på et av sine mange besøk, bestemte seg for å gjøre noe med tanken.
Det er kun klarlagt at han så grunnlaget for å starte en skandinavisk avdeling på 20-25 medarbeidere, som skulle være en liten filial til morselskapet i nord.
Den driftige nordmannen hadde nemlig behov for en gruppe dansker, svensker og nordmenn til å betjene en av hans kunder. – Og her på Costa del Sol så han de rette folkene med de rette språkkunnskapene.
 
 

De nye bedriftene

Syv år i forveien hadde Nils Sundling startet Runway i Norge. På rekordtid hadde han fått et godt fotfeste i de nordiske og baltiske landene, og utvidet til flere hundre medarbeidere. Den norske gründeren var nemlig en av de første til å se mulighetene ved å inngå et tett samarbeid med store bedrifter om å overta deres kundeservice. På fagspråk heter det ”outsourcing” og er et begrep som blir mer og mer anvendt. Grovt fortalt går det ut på at en bedrift lar en annen bedrift utføre en del av sine oppgaver. Enten fordi en virksomhet utenfra kan gjøre det bedre, billigere – eller begge deler. Mye kan tyde på at det siste er tilfellet hos Runway, som har spesialisert seg på å ta hånd om andre bedrifters kundeservice. Runway er et godt eksempel på den nye typen av bedrifter som vinner frem i dagens verden – også på Costa del Sol.
”Vi jobber med alle former av kundeservice og support. Et tett samarbeid med et skandinavisk flyselskap var grunnsteinen for vårt kontor her i Sør-Spania, men i dag har vi også forsikringsselskaper, banker, IT-bedrifter og reisearrangører som kunder. Våre kunderelasjoner er så tette, at vi er nærmest befinner oss i en partnerskapslignende relasjon,” forteller Ida Hermann, som er HR-sjef i Benalmádena. Hun har vært med i Runway siden starten for fem år siden, og har derfor på nært hold fulgt bedriftens imponerende ekspansjon.
”Vi er i dag nesten 400 ansatte fordelt på vår avdeling her i Benalmádena, i Torremolinos og så hele Infonordic-delen, som også holder til i Torremolinos,” forteller den danske HR-sjefen.
For et par år siden kjøpte Runway således opp telemarketing-selskapet Infonordic, da flere kunder ønsket å utvide samarbeidet til også å involvere salgssupport. ”Det er mange ansatte, mange bedrifter og mange oppgaver å holde styr på, men med våre skandinaviske ledelsesprinsipper går det faktisk ganske greit,” forsikrer Ida Hermann.

Skandinavisk arbeidsmiljø

Bak Runway på Costa del Sol står et spansk-registrert selskap, men arbeidsmiljøet i den suksessrike bedriften er skandinavisk.
”80 prosent av vår arbeidsstyrke er skandinaver, men alle andre finner seg hurtig til rette i vårt miljø,” forteller Ida Hermann og fortsetter: ”Vi valgte fra starten av en meget flat bedriftskultur med åpent kontormiljø, hvor sjefene sitter blant medarbeiderne og er lette å komme i kontakt med. Det var nytt for mange, men smart tenkt av bedriften, for skal vi ha gode og langvarige forhold til våre kunder, må vi også ha det til våre medarbeidere.”
De mange nye folkene som har kommet til i løpet av de siste årenes ekspansjon har enten blitt rekruttert lokalt, eller kommet fra det kalde nord. Det er enten yngre medarbeidere som ønsker å jobbe her for et halvt eller helt år, eller så er det familier, som tenker flere år frem i tid. ”Om nødvendig hjelper vi de nye med å få deres NIE-nummer, gir links til å finne bolig, og skole til barna. Utover det kommer vi gjerne med en rekke anbefalinger for å få hverdagen til å fungere,” forteller Dorthe Heiberg fra Runways personalavdeling. Hun dedikerer seg til å finne de rette folkene til de rette stillingene. Og til å få dem godt i gang: ”Alle får minst en måneds trening og opplæring i produktet før start, og det følges hele tiden opp med opplæring. Det koster noen ressurser, men vi er ikke redde for å investere i medarbeiderne. Vi ønsker langvarige relasjoner. Av samme årsak har våre medarbeidere gode muligheter for å skifte stilling internt for å få nye utfordringer,” forklarer Dorthe Heiberg. Hun legger ikke skjul på at Runway også stiller krav til sine medarbeidere, men det er da også ganske bra lønnsbetingelser til de gode medarbeiderne.

Tror på Spania

Det har gått bra – og går fortsatt bra – hos Runway. Potensialet er tilsynelatende stort for den unge bedriften, og det er nettopp det magasinet ”Emprendedores” har bemerket i sin utnevnelse av virksomheten.
”Riktignok får vi nye kunder, men vi vokser primært fordi våre nåværende kunder vokser. Når de ekspanderer, følger vi med,” forklarer Ida Hermann. Hun er sikker på at Sør-Spania er det helt rette stedet for Runway å holde til.
”Det er attraktivt å leve og arbeide her. Vi ser tydelig hvordan nordmennene higer etter å komme seg avgårde. Uten den interessen ville ikke bedriften i dag ha vokst til å bli det største skandinaviske servicesenteret utenfor Skandinavia,” sier den danske HR-sjefen innen hun runder av. ”Alt er dog ikke en dans på roser for oss. Vi har fine relasjoner med myndighetene, men kjemper konstant med nye krav fra skattevesenet, arbeidstilsynet og fagforeningene. Men det oppstyret møter vi med rak rygg, for vi tror på Spania og en god fremtid her.” Runway har landet – og er kommet for å bli.
 
runway2
Runway har kun vært her i fem år, men sysselsetter drøye 400 medarbeidere på Costa del Sol og nesten 100 personer i Torrevieja nær Alicante.
Av Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto & Video: Simon Goltermann

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet