Månedsmagasinet på Costa del Sol
Som mange lesere allerede vet, innebærer det å eie en eiendom i Spania en rekke forpliktelser, både av skattemessig karakter hos det nasjonale skattevesenet (Ikke-resident-skatt, modell 210) samt hos det lokale skattekontor hos kommunen (betaling av IBI og renovasjonsavgift).
 
Mange boligeiere tror at de med avregning av ovenfor nevnte skatter oppfyller deres forpliktelser overfor de spanske myndigheter. Dog skal man som boligeier i Spania være oppmerksom på at det kan være andre forpliktelser man skal oppfylle. En av de forpliktelsene som boligeiere i Fuengirola skal være oppmerksomme på er den nylig vedtatte rapport over eldre bygningers tilstand (Informe de Evaluación del Edificio = IEE).
 
Først skal det gjøres oppmerksom på at de spanske kommunene har juridisk kompetanse til å vedta spesifikk lovgivning omkring forpliktelser til vedlikehold av bygninger med hensyn til sikkerhet, miljø og fasade, og kreve at boligen skal gjennomgå en teknisk inspeksjon, hvor visse vilkår er fastlagt. Denne rapporten er en ”bygningsevalueringsrapport”, som sikrer at bygningen fremdeles er i god stand og oppfyller gjeldende lovverk for bygninger. Byplanleggingslovverket fastsettes i koordinasjon med hhv. nasjonal og andalusisk lovgivning.
 
Fuengirola kommune vedtok og offentliggjorde i slutten av 2016 at boliger beliggende i kommunen som er eldre enn 50 år gamle er forpliktet til å utarbeide en IEE-rapport, som skal presenteres hos kommunen. Dog er mange boligeiere ikke oppmerksomme på denne forpliktelsen. I øyeblikket er denne rapporten obligatorisk for eiendommer beliggende i Fuengirola kommune, men det forventes at andre kommuner vil vedta lignende reglement i de kommende årene.
 
IEE-rapporten er en metode tatt i bruk for å forplikte boligeiere og grunneierforeninger til å vedlikeholde eiendommen og sikre at bygningen er holdt i god stand. Det er som nevnt boligeierens forpliktelse å sikre at bygningen er vedlikeholdt og oppfyller gjeldende lovgivning for bygningskonstruksjoner. Det vil si, at det er obligatorisk å utføre en periodisk evalueringsrapport av bygningen, med det formål å kontrollere bygningens tilstand.
For alle bygninger eldre enn 50 år beliggende i Fuengirola kommune, uansett hva bygningen benyttes til, skal det utarbeides og presenteres en IEE-rapport.
 
Eier man en eiendom som er mer enn 50 år gammel og beliggende i Fuengirola, skal man derfor sørge for å få utarbeidet denne IEE-rapporten av en fagmann, som sammen med rapporten presenterer en ansvarserklæring. Rapporten skal attesteres hos Arkitekt- eller Ingeniørkollegiet. Deretter skal rapporten presenteres hos kommunens avdeling for byplanlegging. Prisen for denne rapporten kan variere avhengig av bygningens størrelse, men vil normalt koste mellom 200 – 500€.
 
Som hovedregel skal den første IEE-rapporten sendes inn året etter at bygningen har passert en alder av 50 år.
 
Det betyr at for bygninger oppført i 1966 eller tidligere skal det senest 31. desember 2017 presenteres en IEE-rapport til Fuengirola kommune.
Rapporten har en gyldighet på 10 år og skal derfor fornyes regelmessig hvert tiende år. Både tidligere utarbeidede og gjeldende IEE-rapport samt kvittering for presentasjonen til Fuengirola Kommune skal oppbevares av eieren og videregis til ny eier ved salg.
 
Straffen for ikke å innlevere IEE-rapporten i tide eller for ikke å utbedre de påkrevde reparasjonene i henhold til rapporten anses for å være alvorlig, og det kan gis bøter på mellom 3.000 € og opp til 5.999 €.
 
Hvis du eier en eiendom av eldre dato i Fuengirola vil vi derfor anbefale at du kontrollerer bygningens alder, for å unngå bøter i tilfelle du som boligeier er forpliktet til å presentere en IEE-rapport til Fuengirola kommune. Som nevnt forventes lignende ordninger å bli lovpliktig i andre spanske kommuner i de kommende årene.
 
Ønsker du ytterligere informasjon er du velkommen til å kontakte oss på info@gron-andersen.es eller tlf. 951 910 649 / mobil 647 911 308.
 
Av Grøn & Andersen Konsulentbyrå i samarbeid med spansk advokat Javier Toro Díaz

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.