Månedsmagasinet på Costa del Sol
Forslag til ny arvelov – Konsekvenser i Spania
Forslaget til endringer i norsk arvelov ble lagt frem i februar 2014 i NOU 2014:1. Det er antatt at ny arvelov vil tre i kraft i år 2018/2019.
Endringer som vil berøre folk flest, er kort oppsummert: Økt arv til ektefeller, likestilling mellom samboer og ektefeller, mindre pliktdelsarv til barn og en annen beregningsmåte for pliktdelsarven.
 
En ny arvelov vil også få betydning ved arv i Spania. For deg som har fast bopel i Norge, vil som hovedregel norsk arvelov komme til anvendelse ved arvefordeling av formue i Spania. Dersom du derimot har fast bopel i Spania, vil du i mange tilfeller kunne velge mellom norsk eller spansk arvelov. Dette valget bør vurderes nøye og må foretas i testaments form.
 
Det er arveloven som gjelder på dødstidspunktet som vil være den gjeldende lov ved et arveskifte. Når ny arvelov vedtas, bør du som allerede har opprettet et testament, undersøke om testamentets bestemmelser også vil stå seg etter den nye arveloven, eller kanskje du må gjøre noen endringer for å få til ønsket arvefordeling.
Nedenfor finner du en kort oppsummering av noen viktige forslag til endringer i norsk arvelov. Avslutningsvis vil vi se på noen konsekvenser ved arv i Spania.

Økt ektefellearv

Ektefellens arvelodd økes fra ¼ til ½ når det er livsarvinger etter arvelater. Videre vil ektefellen arve alt dersom arvelateren ikke etterlater seg livsarvinger.

Likestilling mellom ektefeller og samboere

Samboere gis samme rett til arv og uskifte som ektefeller under forutsetning at samboerne har felles barn eller har vært samboere i minst 5 år før dødsfallet.

Pliktdelsarven til barn endres

Barna gis rett til pliktdelsarv på ½ av arvelodden, men begrenset til 40 G (utgjør p.t. 3.745.360 kr) pr. barn. Etter dagens lovgivning har barna rett til pliktdelsarv på ⅔, men begrenset til 1 million pr. barn.

Konsekvenser – uskiftet bo? Bruksrett etter spansk lov?

Våre erfaringer tilsier at mange ektefeller ønsker å sitte i uskiftet bo etter dagens lovgivning. Uskiftet bo er et ukjent begrep i Spania, men vi ser at mange har opprettet et separat testament for Spania hvor ektefellene testamenterer en bruksrett til hverandre, mens selve eiendomsretten arves av barna. Formålet med sistnevnte er også i mange tilfeller å fordele arven mest mulig for å redusere den spanske arveavgiften. Etter vår vurdering kan de endrede spanske arveavgiftsregler og økt arvelodd til ektefelle innebære at det ikke lenger er en gunstig løsning å sitte i uskiftet bo eller arve en bruksrett til ferieboligen i Spania. Økt ektefellearv etter norsk arvelov kan i mange tilfeller innebære at gjenlevende ektefelle har mulighet til å overta Spania boligen fullt ut – uten å være avhengig av særkullsbarns samtykke. De endrede spanske regler om arveavgift innebærer som hovedregel at en ektefelle kan arve større verdier uten å måtte svare spansk arveavgift. På denne måten kan man unngå at avdødes barn og gjenlevende ektefelle blir sittende i en eierstruktur med bruksrett og eiendomsrett som det kan være vanskelig å komme seg ut av uten konflikt.
 
Når det gjelder samboere, vil også deres arvelodd økes, men når det gjelder testament vedr. Spania-boligen, bør man ta i betraktning at arveavgift mellom samboere og ektefeller i mange provinser ikke er likestilt. Dette innebærer at en samboer kan oppleve å få en høyere arveavgift enn ektefelle og barn.
Skrevet av Advokat Line Juuhl
Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig As
Av Advokat Line Juuhl. Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig As

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.