Månedsmagasinet på Costa del Sol
En sen kveld tikker det inn en mail fra en god venninne – Bente fra Danmark. Bente er alenemor med to barn i tenårene. Hun forteller at hun i den senere tid har hatt tallrike urinveisinfeksjoner med gjentatte kurer med antibiotika uten noen langvarig effekt. Hun har fått konstatert at hun har for mye kalsiumoksalat i urinen. Hun er trøtt og bekymret, og spør om jeg har noe å foreslå slik at hun kan bli raskt frisk.
 
Bente er en kvinne i begynnelsen av 50-årene. Hun er en slank, vennlig og selvstendig, ja, en sterk næringsdrivende kvinne med god selvtillit, som tar godt vare på seg selv med sunn kost og gode kosttilskudd. Bentes jobb krever mye av henne. Det er ansvarsfullt med mange beslutninger som skal treffes hver eneste dag.
 
Nyrestein forekommer oftere om sommeren, og det var tankevekkende at Bente hadde hatt en lengre periode på Costa Rica, delvis i forretningsøyemed og delvis som ferie.
Nyrestein utvikler seg ganske ofte når urinen blir for konsentrert.
Det finnes forskjellige typer av nyrestein; kalsiumoksalat, struvitt, cystinstein, urinsyrestein.
Førstnevnte kalsiumoksalatstein er vanligst, og utgjør ca. 80% av tilfellene med nyrestein. Det er denne formen for stein artikkelen handler om.
 
Det kan være vanskelig å vite hva som kan være årsaken til utskilling av nyrestein. Én av årsakene kan være en overaktiv skjoldbruskkjertel. Med Bente og hennes litt rastløse og stressende tilværelse kunne det være en mulighet. Derfor ba jeg henne om å få det undersøkt. Men heldigvis var hennes skjoldbruskkjertelprøver normale.
Nyrestein forekommer oftest hos menn, og mange av mennene har samtidig urinsyregikt. Så egentlig er Bentes tilfelle litt uvanlig. Eventuelt kan det være arvelige tendenser som virker inn.
 
Ofte gir nyrestein ingen symptomer. Mange har nyrestein uten noensinne å merke det. Men like plutselig kan det merkes. Det er når steinene eller grusen river seg løs og går fra nyrebekkenet og ned i urinlederen at de gir smerter og kan stoppe for urinen, eller gir blod i urinen. Nyresteinsanfall viser seg oftest ved sterke smerter i ryggen, et lite stykke over beltestedet. Smertene stråler ulidelig ned mot korsryggen og lysken, evt. ledsaget av kvalme og oppkast.
Opplever du blod i urinen, om så bare en eneste gang, må du alltid søke lege. Ved mange lidelser er blod i urinen det første symptomet, også selv om det kun er et enkelt tilfelle.
Stein og grus kan utmerket passere uten symptomer, som de gjorde i Bentes tilfelle, hvor symptomene har vist seg i form av gjentatte urinveisinfeksjoner, hvorpå hun fikk målt mye kalsiumoksalat i urinen.

Kosten

Visste du at om du har for mye kalsiumoksalat i urinen, så er det mange ting du kan gjøre for å redusere det?
 
For Bentes vedkommende er hun storspiser av sjokolade, fordi det kvikker henne opp når hun er trøtt, men fremdeles har mange gjøremål igjen i dagens løp. Hun har alltid lommene fulle av nøtter og mandler, fordi hun ikke alltid rekker å spise ordentlige måltider. Ikke minst fordi hun ikke alltid liker kvaliteten på den maten som er å få fatt på der hvor hun befinner seg i arbeidssammenheng.
Hvis du har lett for å danne stein er nettopp sjokolade, nøtter og mandler på listen over forbudte matvarer i større mengder.
 
Bente føler seg aldri tørst. Hun sier at det ofte er vanskelig å gå på toalettet, og evt. må avbryte midt i en kundesamtale, og hun kan ikke fordra vann. Jeg pålegger henne at hun må drikke vann av god kvalitet, og ca. 2 liter daglig. Hun kan lage seg en vannflaske med 2 liter vann og putte litt sitronsaft i vannet, så smaker det deilig, og saften fra sitronen gjør godt.
 
Videre ber jeg Bente om å unngå rabarbra, rødbeter, jordbær, og kli, og kun drikke meget sparsomt av kaffe og te samt kakao. Bente elsker sin kaffe, så vi blir enig om 2 kopper daglig.
 
Bente er nesten vegetarianer, mens kjøttetere med nyrestein må især passe på med de røde biffene og for mye alkohol. Når du drikker alkohol, så sørg for å få et glass vann etter hver drink.
 
Sukkerholdige matvaremidler og mat med hvitt mel, f.eks. pasta, kaker, hvit ris samt brus er også på listen over forbudte emner. Men det er heldigvis ikke noe problem for Bente, som er meget helsebevisst.
 
Dog kan hun godt ta seg en cola når hun er veldig trøtt. Det er gjort undersøkelser som viser at nettopp cola kan medvirke til nyrestein. Det er forskere som har påvist at 2 liter cola daglig kan endre urinsammensetningen i negativ retning. Bentes forbruk av cola er meget begrenset, så det er ikke noe stort problem tror jeg.
 
Utover ovenstående forbud anbefaler jeg et daglig inntak av en masse grønne grønnsaker.
 
I tillegg til vann kan det anbefales å drikke tranebærsaft, helst den uten sukker, et par kopper daglig med te av løvetann og persille, samt ca. 3 kopper daglig med te av brennenesle. Bente svarer at hun ikke kunne fordra hverken vann eller urtete, men at hun har besluttet seg for å lære å like det.
Du kan evt. lage deilige smoothies med forskjellige grønnsaker, f.eks. gulrøtter, grønn kål, agurk og selleri. Selleri inneholder riktignok litt oksalsyre, men er samtidig en gedigen nyre-renser med sitt høye innhold av kalium. Husk også gjerne massevis av god frukt. Det sukkeret som man finner i frukt, er kun nyttig.
 
Av oljer er det godt å bruke olivenolje, valnøttolje og linfrøolje.
 
Bruk meget gjerne et par fulle spiseskjeer med lecitin granulat til å drysse over din salat eller frokost. Lecitin inneholder bl.a. kolin, som er viktig for dine nyrer. Lecitin smaker søtt og godt.

Kosttilskudd

Jeg blir enig med Bente om å endre hennes kosttilskudd etter hennes nåværende situasjon.
 
• Til de tilbakevendende infeksjonene anbefales hun et kjent produkt som inneholder en kombinasjon av en plante ved navn Androghraphis paniculata, som sammen med planten russisk rot hjelper ved infeksjoner og styrker ved tretthet. Det har vært flere placeboforsøk, som viste midlets gode virkning.
• Da Bente har fått flere sterke behandlinger med antibiotika, må hun, etter min mening, finne noen gode probiotika for å få orden på tarmfloraen. Det regnes med at ca. 80 % av immunsystemet stammer fra tarmsystemet.
• Mange forskere arbeider med sammenhengen mellom et godt og sterkt hjerte samt tarmsystemets innflytelse på hjernen.
• Jeg anbefaler henne å ta probiotika i en periode på minst 8 måneder.
• Bente arbeider nesten alltid under stress. Derfor råder jeg henne til å ta et B-vitaminprodukt som er lett å oppta, og som forblir i kroppen og arbeider der.
• Vitamin B6 ca. 50 mg må tilføres det vanlige B-Vitaminet. Mangler B6 kan det lettere dannes kalsiumoksalat i nyrene.
• Magnesium ca. 600 mg daglig, som også er lett å oppta.
• Kalsium med vitamin D3. For lite kalsium og magnesium kan øke dannelse av nyrestein. Sørg for å få begge produktene i god kvalitet.
• Resium er opprinnelig et spansk urtemiddel som virker på både nyre og gallestein. Sammen med endring av livsstilen kan resium være med på både å forebygge og lindre nyresten.
 
Ovenstående er kuren som jeg anbefaler Bente. Jeg blir glad når hun etter et par uker sender meg en mail hvor hun skriver at hun har fulgt kur og anvisninger, og har det mye bedre. Hun bestemmer seg for å følge kuren litt lenger.

Annet

I andre tilfeller kunne jeg evt. ha tilført et par produkter, f.eks. mineralet silika, som også kan hjelpe for å bryte ned nyrestein.
A-vitamin er også viktig. Hvis det mangles A-vitamin økes tendensen til nyrestein. A-vitamin er bra for slimhinnene og styrker dem.
C-vitamin må heller ikke mangles. Det er en myte og en bløff at C-vitamin kan medvirke til nyrestein. Mangler du C-vitamin, kan kroppen ikke danne aminosyren cystein, men danner i stedet cystin, som kan utfelles som stein.
Har du først en gang hatt nyrestein, kommer det dessverre ofte tilbake.
En forebyggende kur eller livsstil kan være å ta 1 spiseskje eple-eddik i et glass kaldt vann daglig.
Behandlingsformer som kan hjelpe for å fjerne giftstoffer er soneterapi, akupunktur og lymfedrenering.
 
Den gamle Vogel skriver i sin bok fra 1980 at nyrene belastes riktig mye av vår moderne livsstil og som følge av sivilisasjonens kost.
Han går særlig til angrep på det hvite sukkeret som en stor belastning for nyrene. Han beskriver å ha opplevd at nyresmerter ofte forsvant når alle former for sukker ble unngått.
Om du har tendenser til nyrestein, så fortell det til din terapeut og be vedkommende om å starte meget forsiktig.
Det er flere homøopatiske midler som kan være gode ved nyrestein. Har du tenkt å prøve homøopati er det viktig at du finner en homøopat som er både velutdannet og erfaren.
Selv om salt er viktig, så bruk det med måte.
Er du sengeliggende, så vær oppmerksom på å innta tilstrekkelige mengder med vann.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Kostholdsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.