Så var sommeren over… -og det er fremdeles nesten like varmt! En av de store bonusene ved å bo på Costa del Sol er nettopp det at sommeren sklir over til høst med temperaturer som fremdeles minner om en eksepsjonell norsk sommerdag. Skjønt, i skrivende stund sitter jeg i solsteiken på Hjellestad i Bergen og nyter det som visstnok er en av årets fineste dager i Norge, med en gradestokk som viser over 20 grader. Hele familien har vært i konfirmasjon, da turen for denne urnorske tradisjonen omsider var kommet til min kones yngste bror. Tradisjonen tro stappet vi oss fulle med mat, for deretter om kun en liten time måtte være klar for runde nummer to; de berømte norske kakene, som alltid serveres i overflod, og som ingen egentlig har lyst på, kun kort tid etter å ha spist mer enn det man burde fra buffeten. Det var som alltid veldig koselig, dette viktige norske begrepet som dukker opp i mange sammenhenger, og som knapt brukes i andre språk.
Oppholdet vårt i Norge preges selvsagt av at det snart er valg, den 11. september. Bergen by er full av boder hvor de ulike partiene presenterer sitt program og prøver å sanke stemmer, norske TV-stasjoner viser debatter og andre politiske program, og avisene har begrenset interesse for andre enn de mest politisk engasjerte. Når du nå sitter med Det Norske Magasinet i hendene er valget avgjort, og om jeg skal gi meg ut på en liten spådom tror jeg at vi fremdeles har Erna Solberg som statsminister, og mer eller mindre samme regjering som vi har hatt de siste fire årene. Det tror jeg ikke minst skyldes at Arbeiderpartiet har valgt å kjøre frem Jonas Gahr Støre som sin statsministerkandidat og leder av partiet. Han mangler rett og slett karisma, og mangelen på personlig utstråling, kombinert med noen uheldige valg han har gjort privat – lite forenlig med partiets politikk, er etter min mening årsaken til at vi ikke fikk regjeringsskifte. Som investor og kapitalist er Gahr-Støre heller ikke en person som Arbeiderpartiets velgere kan identifisere seg med. Sånn sett er han selv i feilt parti, og burde kanskje ha meldt seg inn i Høyre i stedet? Uansett, første bud for et politisk parti må være at lederen er «en likandes kar», og slik oppfattes ikke Gahr Støre, i motsetning til f.eks. Jens Stoltenberg.
Selv dro jeg og forhåndsstemte i Bergen. En rett – og i mine øyne en plikt – jeg fremdeles benytter meg av, selv etter 18 år som bosatt i utlandet. Kanskje nettopp av den grunn er det ikke mindre viktig å stemme? Litt ironisk synes jeg personlig at EU er et dårlig og feilslått politisk eksperiment som burde vært avsluttet for lenge siden, samtidig som det er nettopp EU og EØS-avtalen som muliggjør at jeg har kunnet bosette meg i Europa i disse 18 årene, med (nesten) samme rettigheter som innbyggerne i de to europeiske landene jeg har bodd i, og hvor mine barn er født; England og Spania. Dermed må for all del min stemme og støtte ikke gå til partier som ønsker å melde Norge ut av EØS-samarbeidet. Og slik er det vel med oss alle. Vi stemmer på det partiet som har et program som best passer for den situasjonen vi selv befinner oss i, og vår politiske støtte endres ofte i takt med endringer i vår egen situasjon. Hvis man sliter for å få endene til å møtes i hverdagen kan gjerne SV sitt slagord «Del godene» appellere stort, og man stemmer rødt og sosialt. Kommer man til pengene og får god økonomi blir det plutselig ikke så viktig å dele lenger, og samme person som stemte rødt ved forrige valg kan da befinne seg så langt til høyre som det går an å komme politisk sett. Hykleri? Ja, uten tvil. Årsaken finner man i menneskets iboende egoisme, en faktor som ofte overses eller i beste fall dysses ned, men som jeg synes begynner å bli meget fremtredende blant nordmenn generelt nå for tiden.
Hvordan gikk det ellers med våre ferieplaner? Som jeg skrev i juli/august-utgaven av Det Norske Magasinet var planen å dra til Portugal, Marokko eller Andorra, men dessverre gikk det ikke som planlagt. Familieomstendigheter førte til at det ble to turer til Norge i stedet, og med en stor familie som vi jo er sprengte disse to turene til et av verdens dyreste land budsjettet for denne sommeren. Dog var vi heldige, siden begge ferie-turene til Norge skjedde på tidspunkt hvor solen skinte og Bergen viste seg frem fra sin beste side, og dagene ble tilbrakt med familie og venner, og ikke minst på sjøen, med båtliv, fisking og bading. Og da kjære lesere, med slikt nydelig vær, kan man ikke ha noen bedre ferie enn å være i Norge!
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen