Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spansk festivitas: La Virgen del Carmen

Spansk festivitas: La Virgen del Carmen

Del

Sjømennenes beskytter

Luften fylles av dufter fra røkelse, blomster og hav. Det er trangt på gatene. Det hele minner litt om den spanske påsken, men i mindre skala og med en mildere stemning, uten hverken de bombastiske trommene eller de kappekledte tronbærerne. I dag, den 16. juli, er menneskene som er samlet glade, og bærerne er kledt i hvite sjømannskostymer. Helgentronen med madonnastatuen som bæres frem er en hyllest til La Virgen del Carmen, havets beskytter og altså sjømennenes og fiskernes beskytter, samt den spanske armadas skytshelgen.
 
For å hedre jomfruen har det allerede vært avholdt messe i kirken hvor madonnastatuen hviler resten av året, og nå er det således på tide for alle dem som ikke fikk plass i kirken å vise sin tilbedelse. I tillegg samles også mange turister for å få et glimt av dagens hovedrolleinnehavere. Prosesjonen går fra kirken, gjennom byens gater og torg, ned mot havet.

Med røtter tilbake til Karmel

Faktisk strekker historien om La Virgen del Carmen seg tilbake til 1100-tallet, da pilgrimmene søkte et liv som eremitter på fjellet Karmel for å stå nærmere gud i evig bønn, inspirert av profeten Elias i Det Gamle Testamentet, som ved livets slutt dro tilbake til nettopp dette stedet. La Virgen del Carmen var helt enkelt den skytshelgenen som disse pilgrimmene vendte seg til under deres vandring til Karmel. Og det er også herfra Karmelitt-ordenen har sine røtters utspring, fra fjellet Karmel, som ligger i dagens Israel.
 
Ifølge historien sier Første Kongebok at Elias skulle have begitt seg opp på fjellet Karmel for å be og skjenke offergaver, og at han skulle ha lovet Gud å overgi guden Baal, hvis Gud stoppet tørken som herjet landet. På et tidspunkt skal Elias ha fått en åpenbarelse om at når han vendte tilbake den syvende gang til bønn og botsgang, så skulle det stige røyk opp fra havet. Og deretter ble stedet hellig.
 
Med årene skal eremittene på fjellet ha begynt å omtale Jomfru Maria som nettopp Jomfruen av fjellet Karmel.

Slapp unna Skjærsilden

Opprinnelig en karmelitt-tradisjon hvis røtter strekker seg tilbake til eremittene på fjellet Karmel. Jomfruen skal ha åpenbart seg i 1251, mer nøyaktig den 16. juli, overfor ordenens store mestere, hvis handlinger og klesdrakter ble tilegnet jomfruen Carmen. Jomfruen skal da ha lovet at på lørdagen etter en persons død, slapp denne personen unna skjærsilden, hvis personen har båret hennes skapular (to lange stykker med stoff som henger over skuldrene) i tilbedelse i løpet av livet på jorden. En tilbedelse som ble erkjent av paven i 1587, akkurat som av påfølgende paver.
Det er altså dette som ligger til grunn for tilbedelsen til La Virgen del Carmen, som er spredt ut i verden, blant annet til Spania. Og her æres hun altså med feiring den 16. juli.
 

Madonnaen føres ut på havet

Nå har prosesjonen nådd stranden og vannkanten, hvor bærerne fortsetter ut i vannet. Der blir Madonnastatuen bragt over til en båt, dekorert med lys og vakre blomster. Rundt omkring samles både badende entusiaster og medlemmer fra kirken med relasjon til havet, samt blomsterutsmykkede fiskebåter. Stemningen er lett stemt og glad, og det hele avsluttes her i sommernatten med en stor fest med fyrverkeri, konkurranser og selvfølgelig mat som fisk og skalldyr.
 
La Virgen del Carmen feires langs størstedelen av Costa del Sol den 16. juli. Noen steder hvor det kan oppleves er: Torre del Mar, Nerja, Rincon de la Victoria, Torremolinos, Los Boliches, La Cala de Mijas og Estepona.

Bad etter den 16. juli

Ifølge tradisjonen bør det ikke bades i havet før den 16. juli. Dette er nemlig dagen hvor La Virgen del Carmen med sitt nærvær velsigner og renser vannet.

Helgenbilde på havbunnen i Málaga

I Málaga har dykkerne satt sitt eget preg ved å vise helgentilbedelsen. I 1981 forankret et par dykkere nemlig et helgenbilde på havbunnen. Så hvert år skjer feiringen både over og under vannet i provinshovedstaden.
 
Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.