Månedsmagasinet på Costa del Sol
Artur Mas fratatt sitt embete i to år – Mer såpe-opera i Mijas – Forbedret behandlings-utstyr for kreft til Málaga – Ruiz-Mateos’ lik skal graves opp

Artur Mas fratatt sitt embete i to år - Mer såpe-opera i Mijas - Forbedret behandlings-utstyr for kreft til Málaga - Ruiz-Mateos’ lik skal graves opp

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Artur Mas fratatt sitt embete i to år

Dommen over den forhenværende presidenten for det catalanske Generalitat falt først nå i uken. Artur Mas utskrev i 2015, og gjennomførte delvis den 9. november samme år et catalansk uavhengighetsvalg. Ikke uventet har det spanske rettsvesen erklært valget ulovlig, da det klart strider mot grunnloven. Tvilen dreide seg derimot om hvilken type straff Artur Más og hans to nærmeste kollegaer skulle få. Det ble til 24 måneders fratakelse av hans embete. Artus Mas’ kollegaer fikk samme type straff, men på 21 og 18 måneder. Artur Mas har i løpet av det siste året hatt en passiv rolle i politikken, da han måtte forlate formanns-stillingen i sitt parti for å sikre den nåværende koalisjonen i Catalonia.

Mer såpe-opera i Mijas

De politiske problemene i Mijas kommune vil tilsynelatende ingen ende ta.
I en ytterst omdiskutert pakt med Partido Popular ble Maldonado utnevnt til borgermester etter kommunevalget i 2015. Men pakten varte kun et års tid, før Ciudadanos brøt med PP og i stedet søkte politisk støtte hos PSOE. På torsdag offentliggjorde Podemos’ eneste representant i byrådet, Francisco Martínez, et lydopptak, hvor PP’s byrådsmedlem Santiago Martin tilsynelatende tilbyr ham arbeid for å støtte PP i et forsøk på å få Maldonado veltet som borgermester. Francisco Martínez valgte på torsdag å trekke seg fra sin plass i byrådet, for ikke å skade sitt parti. Han nekter dog for noen skyld. «Innholdet av lydopptaket kan tolkes på flere måter, men selvsagt har jeg ikke tilbudt jobb for å velte Maldonado, for med våre 11 mandater + 1 mandater, ville vi fortsatt være et mandat fra å samle flertall,» sier han.

Forbedret behandlings-utstyr for kreft til Málaga

Takket være en mindre budsjettøkning og en donasjon på 40 millioner euro, får sykehusene i Málaga fem nye, topp moderne behandlings-enheter for kreftpasienter. Donasjonen kommer fra Amancio Ortega fondet, som er den styrtrike stifteren av tekstilimperiet Inditex. De fem nye enhetene blir kjøpt og installert i løpet av 2019 og 2020. I Andalusia ble det i løpet av det siste året registrert 32.000 nye kreftpasienter, og i løpet av de siste ti årene er antallet av kreftrammede steget med ca. to prosent i året.

Ruiz-Mateos’ lik skal graves opp

Den omstridte forretningsmannen José Maria Ruiz-Mateos har ikke fått lov til å hvile lenge. Liket hans skal nemlig graves opp, for å oppklare et mulig farskap til en kvinne, som har overbevist retten om at den avdøde forretningsmannen er hennes far. Saken er relevant for avviklingen av dødsboet. Ruiz-Mateos var i løpet av 70- og 80-årene Spanias rikeste mann. På privatfronten hadde han også suksess. Hele 13 barn fikk han med sin kone. Det skal sannsynligvis også legges til et barn med en meksikansk kvinne, og kanskje enda en ukjent datter. Historien om Ruiz-Mateos er ikke over, selv om han døde for knappe to år siden.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet