Månedsmagasinet på Costa del Sol
Franco stilte klokka fram for Hitler

Franco stilte klokka fram for Hitler

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Francisco Franco var hatet av mange og elsket av noen. Hans politiske ideologier bygde i mer enn trettiår på undertrykkelse og mord og tortur av politiske aktivister. Det preget ikke bare Spania fra 1936 og til Francos død i 1976. Mange av minnene etter diktatoren har man forsøkt å viske ut, andre eksisterer fortsatt.

Verden er inndelt i 24 tidssoner med den såkalte nullmeridianen som skjærer gjennom observatoriet i Greenwich ved London som utgangspunkt. For hver 15 grader mot øst skal klokken skrus en time fram, og for hver 15 grader mot vest en time tilbake. Alle land som ligger innenfor de samme 15 breddegradene, har samme tidssone. Bare med unntak av Spania! Spanjolenes armbåndsur viser samme tid som i Oslo og Berlin. Altså +1 time i forhold til universaltiden Greenwich Mean Time (GMT).
Som det eneste landet i Europa retter Spania seg nemlig ikke etter hvilken tid som er den optimale i forhold til landets geografiske plassering.
 
Den Iberiske halvøya ligger innen for samme 15 breddegrader som England. Av samme grunn må du også stille uret en time tilbake når du tar bilen og kjører en tur til Portugal, for de følger idealtiden. Men det gjør ikke Spania. I hvert fall ikke nå til dags.
Det gjorde man likevel inntil for 76 år siden. Men så bestemte landets nye diktator, Francisco Franco, seg for å skru tiden en time fram for å være synkronisert med det daværende Nazi-Tyskland og Mussolinis Italia. Derfor er Spania en time foran England og nabolandet Portugal, selv om de tre landene ligger i samme tidssone.
 
Francos beslutning om å skru klokken fram har resultert i at Spania om vinteren ligger en time foran idealtiden, mens man i sommerhalvåret, da hele Europa skruer uret en time fram for å få lengre kvelder, er hele to timer foran idealtiden. Det gir kanskje også svar på hvorfor man i Spania kan føle at morgenene er mørke helt fram til midt på formiddagen. Uret er ganske enkelt to timer foran solens døgnrytme i sommerhalvåret.
 
Hører man på spansk radio, vil man ofte høre vendingen «una hora menos en Canarias» (en time mindre på Kanariøyene), for på Kanariøyene kjører man etter samme tid som England, men rent geografisk ligger øyene i en tidssone som er en time efter England (GMT-1). Så heller ikke her lever de under idealtiden. Det var også Franco som bestemte at der fortsatt skulle være en time mellom fastlandet og det spanske territorium utenfor Afrikas vestkyst, for det hadde man tross alt alltid vært vant til at det var.
 
Emnet diskuteres nå flittig i Spania, og fra flere hold forsøker man å skru tiden en time tilbake, selv om parlamentet i 2013 arbeidet for at tidssonen skulle endres til den opprinnelige idealtiden (GMT), har dette fortsatt ikke trådt i kraft, nesten fire år etter.
 
Av Nanna Lunnemann

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet