Månedsmagasinet på Costa del Sol

40 år efter er Franco stadig meislet inn i bybildet

Francisco Franco var hatet og elsket av noen. Hans politiske ideologi bygde i mer enn tre årtier på undertrykkelse og mord og tortur av politiske aktivister. Det preget ikke bare Spania fra 1936 og til Francos død i 1975. Mange av minnene etter diktatoren er forsøkt visket ut, mens enkelte er bevart.
 
Diktaturet ble avsluttet ved Francisco Francos død i 1975, men 40 år senere er det stadig navn og symboler overalt i Málaga, knyttet til Spanias undertrykte fortid.
Plasser, statuer, bygninger og gatenavn bærer fortsatt navn og symboler relatert til franquismen.
Det til tross for at man i 2007 gjennomførte en lov der det het at byer skulle gjøre alt som stod i deres makt for å fjerne alle navn, symboler og statuer med tilknytning til den spanske borgerkrigen og det påfølgende diktaturet under Franco.
 
Nå skal en ny lov én gang for alle gjøre opp med arven fra fortiden. Consejo de Gobierno de la Junta Andalucía har godkjent prosjektet ’Ley de Memoria Democrática de Andalucía’. En lovgivning som gir en frist på 18 måneder til å få ryddet unna symbolene fra det tidligere regime.
 
Franco – som så mange andre diktatorer – gjorde alt for å fylle gatene med en minner fra sitt styre ved å meisle navn og symboler fast på alt fra kirker, gater, plasser, hager, parker og skoler til sykehus.
Ifølge sosialistpartiet PSOE eksisterer det på offentlige steder i Málaga fortsatt flere enn 100 navn og symboler knyttet til franquismen.
PSOEs talsperson i Málaga, María Gámez, la nylig ytterligere press på PP-regjeringen for å få satt fart på prosessen.
 
«Vi bør demonstrere med handling at vi er en by som verner om de demokratiske verdiene og slutter med å forevige verdiene fra Franco-tiden, for det er virkelig det man gjør ved ikke å gjøre noe for å eliminere symbolene på franquismen i våre gater og på våre plasser,» sa hun.
 
Man har likevel allerede gjort noe i Málaga. Blant annet har man fjernet det velkjent navnet Carlos Haya fra regionsykehuset og omdøpt det til Hospital Regional Universitario. Sykehuset ble bygget i 1956 av Franco og fikk tildelt navnet Carlos Haya etter en pilot som kjempet for Franco under borgerkrigen og som styrtet i døden etter en kamp mot republikanerne.
 
Men langt fra alle symboler og navne knyttet til diktaturet er eliminert i Málaga. Et av de mer synlige symbolene som fortsatt ikke er slettet fra Málagas bybilde er «Cruz de los caídos» i «Appelsinhagen» ved katedralen. Et kors til minne om Franco-martyrer.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.