Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

triple A-saken
Siden Guardia Civil 11. april i år innledet etterforskning mot Triple A Marbella, har ryktene svirret på Solkysten. Det Norske Magasinet har besøkt Triple A (en forening av venner av etterlatte og mishandlede dyr) der 13 personer nå er anklaget for bl.a. svindel, hunde-traficking og dyremishandling, for å få deres versjon av hvordan det henger sammen. Vi har snakket med Lily van Tongeren som er frivillig i Triple A som alltid huser mell0m 300-400 hunder og 100-150 katter.

Da jeg står og venter på Lily van Tongeren foran Triple As kontor, kommer en kvinne inn porten med en liten og ustelt Yorkshire-terrier. Hennes unnskyldende uttrykk avslører at hun har tenkt å etterlate hunden her i kennelen. ”Jeg kan ikke ha den mer”, mumler hun forlegent før hun raskt forlater området og den lille hunden. Det eneste hun ellers etterlater, er en pose hundemat som langt fra kompenserer for de utgiftene som er forbundet med å gi hunden husly, medisinsk behandling, samt registrering eller omregistrering av chip.
”I det minste kom hun selv inn med den – de fleste dumper hundene utenfor porten i kasser eller poser i ly av nattemørke.” sier Lily da hun kommer ut fra kontoret.

Guardia Civil offentliggjorde dagen etter at aksjonen hadde funnet sted, en video av en mengde døde dyr, primært hunder, lagt fram foran en fryser i Triple A. Videoen viste noen temmelig voldsomme bilder, noe som raskt satte fart på ryktene.
”Det er sant at vi, som mange andre større kenneler, har en fryser til døde dyr. Det skyldes den helt naturlige årsaken, nemlig at det kommunale renovasjonsfirmaet ’Sanidad’ kommer inn med døde dyr som de har funnet i veikanten eller andre steder. Kommunen har en avtale med oss om at Sanidad leverer dyrene til vår fryser, og med jevne mellomrom kjøres de døde dyrene til kremering i Cártama. I fryseren er det også dyr fra vår kennel. Det er dyr vi har vært nødt til å avlive eller som er døde av naturlige årsaker. Den videoen Guardia Civil la ut 12. april, viste 45 døde dyr som var blitt oppbevart siden 28. februar. Her fantes også en måke og en geit, men av de 45 dyrene var det bare 11 katter som var døde hos Triple A, mest gatekatter som døde av katteaids og levkemi, og ni hunder. Resten var døde allerede da de ble brakt hit”, sier Lily.

Inne på Triple As kontor møter jeg en gigantisk stor hund, en trebeint mindre hund og en glad, men meget inkontinent tispe som alle avkrefter ryktet om at Triple A avliver de dyrene som ikke er lett å skaffe nye hjem til.
”Vi avliver bare dyr når vi ikke kan hjelpe dem og hvis de lider”, forteller Lily.
På veggen henger en rekke fotografier av forskjellige hunder og deres ’virtual adopter’. Det er et prosjekt, Lily har sjøsatt og der hvor man virtuelt kan adoptere en hund eller katt – dvs. at man for 15 € i måneden støtter et dyr på kennelen som man kan kalle ’sin egen’. Man mottar et adopsjonssertifikat og et foto av og info om hunden og blir informert når den er blitt adoptert på ”virkelig”.
”Det er et initiativ jeg fant på for å gi hundene og kattene som har vært her i lengre tid litt oppmerksomhet og dermed en større sjanse for å bli adoptert,” forklarer Lily.
Triple A som nylig har feiret 25 års jubileum, har siden hendelsen i april hatt det travelt med å tilbakevis en enorm mengde rykter. Den omtalte videoen finnes fortsatt på Youtube og viser, i tillegg til den makabre fryseren, også ’funnet’ av eutanasi-medisin – preparatet brukes til å avlive dyr og finnes nødvendigvis der man tar seg av syke dyr, det være seg i kenneler eller hos dyrleger. På Triple A er det tilknyttet tre dyrleger, og hver dag behandler de syke og skadede dyr – av og til er de også nødt til å gjøre en ende på dyrets lidelser.
Anklagene lyder også på hvitvasking av penger, og Guardia Civil hevder å ha funnet smykker på stedet.
”Det koster over 30.000 € i måneden å drive denne kennelen – av kommunen får vi 30.000 € årlig – så det er ganske enkelt ikke noe overskudd å putte i lommene. Vi har desperat bruk for alle donasjonene vi får inn, og hver cent går til kennelen og dyrenes velferd.”
De omtalte smykkene, hevder Lily, var halsbånd med en billig smykkestein.
”Vi får donasjoner i form av hundetilbehør som vi selger når vi holder åpent hus for å samle inn penger til dyrene. Hele aksjonen mot oss var fullstendig overdrevet og anklagene også – helt ærlig, hvem ville oppbevare dyre smykker på en hundekennel? Vi har kanskje ikke alltid hatt 100 % orden i våre papirer – det er det nå blitt orden på – men de fryktelige anklagene som er satt ut mot oss stemmer ikke. Vi tror at anmeldelsen kommer fra en revisor som vi var nødt til å avskjedige, men det er ikke lett å si hvem eller hva som står bak – det er trolig noen som har villet skade oss.”
Høringene av de 13 tiltalte personene er i gang på nåværende tidspunkt. Det Norske Magasinet kan ikke sette seg til dommer over om Triple A er skyldig i anklagene eller ikke, men i stedet for å forholde oss til rykter, anbefaler vi folk om å dra ut og se med egne øyne hvordan det står til hos Triple A som gjennom hele affæren har vært svært åpne og imøtekommende.
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.