Månedsmagasinet på Costa del Sol
Costa del Sol: Turismen setter nye rekorder

Costa del Sol: Turismen setter nye rekorder

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Costa del Sol Turismen setter nye rekorder

Kjære leser

Denne sommeren kan Costa del Sol juble over sin beste turistsesong noensinne. Fram til september i år har 6,7 millioner turister besøkt vår flotte kyststrekning. Det tilsvarer en økning på 6,5 prosent. Turistene her på kysten har så langt i år lagt igjen hele 6,7 milliarder euro, en økning på nesten seks prosent i forhold til i fjor, alt i følge en pressemelding fra provinsrådet i Málaga.

Men myndighetene har flere interessante nyheter. Den mest gledelige – sett med spanske briller – er at det britiske markedet – det desidert viktigste markedet for Costa del Sol med 30 prosent av alle turistene – overhodet ikke viser tegn til å stagnere, tross sommerens dramatiske Brexit-valg. Turismen fra Storbritannia har økt med hele 16 prosent så langt i år, målt mot samme periode i 2015.
Málaga lufthavn har i dag direkteruter til 18 britiske byer og 22 flyplasser, og fram til september i år fraktet flyselskapene mer enn 2,2 millioner passasjerer til Málaga lufthavn. Forventningene foran vintersesongen er ikke til å kimse av. Fra nå og fram til april neste år regner reiselivsbransjen med en ytterligere vekst på 29 prosent i flytrafikken mellom Storbritannia og Málaga lufthavn, sammenlignet med samme periode i fjor.
Og et annet spesielt forhold: Selv om flytrafikken øker sterkt, er det cruisetrafikken over Málaga havn som viser den aller største økningen med hele 76,3 prosent!
Vi har sagt det før; Spania og Costa del Sol er som skapt for turisme, og vi er derfor ikke overrasket over at turisttrafikken øker år for år. Landet og området her langs Middelhavet har så utrolig mange kvaliteter at svært få land og regioner kan konkurrere.
Det viktigste for turister fra fjern og nær er selvsagt at det er trygt å feriere her i landet, i motsetning til flere andre land og turistdestinasjoner langs Middelhavet. Dessuten er transporttilbudet, både når det gjelder tog-, vei-, sjø- og lufttransport, i verdensklasse, og få andre europeiske land kan konkurrere med spansk hotellkapasitet, for den er blant de høyeste i hele Europa.
Det er god grunn til å hilse utviklingen velkommen siden Andalucía og Costa del Sol fortsatt sliter med en svært høy arbeidsledighet. Alt som gjør at flere arbeidsledige kan klare å skaffe seg nok inntekter til seg og sine, er viktig å satse på. I dag bidrar turismen med mer enn ti prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt (BNP), og mer enn 12 prosent av alle arbeidstakere arbeider innenfor reiselivssektoren.
Selvsagt er det sol, strender og sjø som først og fremst trekker folk fra alle verdenshjørner til Costa del Sol, men tilbudene utover dette øker sterkt, takket være at både kommunene og provinsrådet i Málaga har forstått hvor viktig turismen er og hvilket potensiale den kan ha i årene framover.
I takt med at den samlede tallene for reiselivet i Spania nærmer seg verdenstoppen med sine rundt 70 millioner turister på årsbasis, blir det satset. Hotellkapasiteten øker sterkt, med både nybygging og opprustning av eldre hoteller og overnattingssteder. Og mens turismen i toppsesongen allerede er nesten fullt utnyttet, ser stadig flere i bransjen et potensiale ved å utnytte høst-, vinter- og vårsesongen bedre. Derfor satses det sterkt på attraksjoner og opplevelser som ikke bare knytter seg sommer- og toppsesong, men som kan nytes året rundt.
Spania scorer stort på sine mange oppføringer på Unescos prestisjetunge Verdensarvliste, på sine mange nasjonal- og naturparker, aktivitetstilbud med alt fra golf via sjøsport til idrett og sykling. Spania ligger helt i verdenstoppen når det gjelder gastronomi og har en lang rekke kokker og restauranter som kan smykke seg med Michelin-stjerner og anbefalinger.
De siste årene har Costa del Sol og Málaga-provinsen skaffet seg nye og flotte attraksjoner med blant annet en filial av Pompidou-senteret på Muelle Uno – Málagas flotte havneområde, det russiske kunstmuseet, pariserhjulet i Málaga og gjenåpningen av ”El Caminito del Rey”. Mot slutten av året åpner etter planen Málags bymuseum i det fantastiske Palacio de la Aduana midt i hovedstaden på Costa del Sol, samtidig som arbeidene med en komplett paseo langs hele den 180 km lange Costa del Sol skrider framover. Jo, dette lover godt!
Av Arne Bjørndal
arne@norrbom.com
Arne Bjørndal0711
Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet