Pedro Sánchez gikk av
Sosialistpartiets leder ble sist helg sparket av sine nærmeste kollegaer. Etter et 12-timer langt møte i PSOEs hovedkvarter i Madrid ble Pedro Sánchez veltet i en intern avstemning. Allerede et par dager tidligere møtte Sánchez sterk motstand da nesten halvparten av hans hovedstyre forlot sine poster i protest mot Pedro Sánchez’ ledelse og de dårlige valgresultatene ved regionvalgene i Galicia og Baskerland.
Maratonmøtet i PSOE-ledelsen utviklet seg temmelig kaotisk med flere interne munnhuggeri og medlemmer som forlot møtet i utide. Etter Pedro Sánchez’ avskjed ble Javier Fernández som til daglig er leder av partiet i Asturias, valgt som midlertidig leder av partiet, fram til det innkalles til et ekstraordinært landsmøte før årsskiftet der alle medlemmer kan presentere sitt kandidatur som ny formann for partiet.
Det forventes at den nye ledelse i sosialistpartiet nå vil akseptere Partido Popular i en ny mindretallsregjering støttet av Ciudadanos, fordi det ellers ikke ville være noen grunn til å velte Pedro Sánchez. Nå trenger PSOE tid og ro for å gjenoppbygge partiet etter en ytterst turbulent tid.
Dårlige arbeidsløshetstall
Ledighetstallene for oktober er ofte dystre. Sommer- og turistsesongen er over, og det merkes markant på arbeidsløsheten. Men i år er tallene litt annerledes. Riktignok stiger arbeidsløsheten – men bare med 22.800 personer. Det skjer samtidig med at oppslutningen om Seguridad Social har steget med 12.000 personer.
Det betyr at det i dag er flere i arbeid enn for én måned siden. Saken er bare at arbeidsstyrken stiger hurtigere enn det skapes nye arbeidsplasser.
Det er også derfor EUs økonomiske og monetære union antar at ledigheten i år bare faller til 19,40 prosent og til 18 prosent neste år.
Ledigheten i dagens Spania er på 3.720.000 personer.
Voldsom eksplosjon i Vélez-Málaga
Byfesten i Vélez-Málaga fikk en svært trist avslutning. En svært voldsom gasseksplosjon på en restaurant i en av byens sentrale gater såret 90 festglade deltakere på den årlige feria´en. Ingen omkom, men flere er fortsatt innlagt med forbrenninger. Eksplosjonen kunne ha fått enda verre følger om det ikke var for at kokken i restauranten var rask og ropte tilstrekkelig høyt for å advare flere av gjestene. Opprydningsarbeidet er i full gang mens byens politi og brannvesen etterforsker årsaken til den kraftige eksplosjonen. Ordføreren, Antonio Moreno Ferrer, har også gått inn i saken. Og han skal tilsynelatende være i gang med en opprydning i interne rekker. Det viser seg nemlig at restauranten har operert i flere år uten åpningstillatelse.
Kystbanetoget er proppfullt
Før utgangen av året vil litt over ti millioner passasjerer ha gått på toget som to til tre ganger i timen tilbakelegger strekningen fra Málaga til Fuengirola. Det har kun skjedd én gang tidligere at passasjertallet overstiger ti millioner. Det var i 2007. De mange passasjerene er en miks av fastboende som daglig tar toget til og fra arbeidet og de mange turistene. Dessuten hører det med at de spanske statsbanene Renfe har satt inn flere avganger og at toget nå stopper rett ved den nye terminalen i lufthavnen.
De overfylte togene viser klart at en utvidelse av jernbanenettet til Marbella er en nødvendighet. Prosjektet ligger på tegnebrettet, men det siste årene har det ikke kommet noe nytt i saken.
Mangodressing
Frutos Montosa er en liten grossist med avokado- og mangofrukter i Vélez-Málaga. Mercadona er Spanias største supermarkedkjede. Men de kan tilsynelatende noe sammen. Frutos Montosa har nemlig framstilt en mangodressing uten konserveringsmidler basert på 90 prosent frukt og ti prosent krydder. Dressingen er ikke bare velegnet til salater, men også til kjøtt, fisk og risretter. Mangodressingen selges i glass på 200 gram, og Mercadona satser på å selge én million enheter det neste året etter at produktet nå har fått fast plass på hyllene i alle Mercadonas supermarkeder i Andalucía. Skjer det, vil Frutos Montosas mangodressing komme ut i resten av landet, akkurat som det for noen år siden skjedde med grossistens populære avokadodressing.
Betalingsmotorveiene dyrere enn noensinne
Málaga-provinsen har noen av landets dyreste betalingsmotorveier. Det er bare på utvalgte strekninger på De baleariske øyene, i Barcelona, Madrid og Baskerland at kilometerprisen er høyere enn i Málaga. Betalingsmotorveien fra Benalmádena til Estepona har rykte på seg for å være særlig dyr. Og det er ikke uten grunn. Fra juni til september og i påskedagene koster det 12,40 euro å tilbakelegge de 72 kilometerne, noe som tilsvarer 17 cent per kilometer, mens strekningen fra Las Pedrizas mot Málaga har nøyaktig samme kilometerpris året rundt. 4,95 euro koster de 28 kilometer fra det nordlige Málaga inn mot sentrum av byen.
De dyreste strekningene i Spania finnes i og rundt Barcelona der det er dyrt å passere de nye tunnelene. Og aller dyrest er tunnelen Soller på Kanariøyene. Strekningen på tre kilometer koster nøyaktig fem euro.
Provinsrådet beslaglegger posthuset
Junta de Andalucía er økonomisk hardt trengt. Og forholdet mellom Junta’en i Sevilla og flere av provinsrådene er anspent. Det er Málaga et godt eksempel på. Junta de Andalucía skylder Málagas provinsråd rundt ni millioner euro, og i begynnelsen av uken var det slutt på tålmodigheten. Amtsrådet har via retten beslaglagt den gamle posthusbygningen i Málaga sentrum. Junta de Andalucía ligger i forhandlinger med flere potensielle kjøpere som vil bygge bygningen om til hotell. Men nå kan bygningen først selges når Junta’en og provinsrådet får løst sitt mellomværende. Det gamle posthuset er på 16.780 kvadratmeter fordelt på 13 etasjer og er taksert til 30 millioner euro. Málagas provinsråd har derfor tatt beslag i kjeller, første – og andre etasje for å sikre seg sitt utestående.
Genforskning i Málaga
Et verdenskjent amerikansk forskningssenter har tatt Málaga med i vurderingene når det nå skal bygge et nytt, stort senter for genforskning. Det er virksomheten Mutagénesis Corp., som i Málagas teknologipark (PTA) har fått øynene opp for en 25.000 kvadratmeter stor tomt til byggingen av sitt nye forskningssenter. Prosjektet er budsjettert til 200 millioner euro og vil gi minst 500 nye arbeidsplasser. Men Málaga er i hard konkurranse med Dallas og Shanghai som det amerikanske forskningssenteret også har et godt øye til. Málagas ordfører Francisco de la Torre er likevel optimistisk og har personlig lovet investorene at han vil ta godt imot prosjektet og gjøre alt for at byggingen av senteret skal gå enkelt og greit for seg.
Rocas´ luksusvilla til 24 millioner euro
Den korrupsjonsdømte og tidligere ansvarlige byrådsmedlemmet for byplanlegging i Marbella, Juan Antonio Rocas´ eiendommer har lenge vært til salgs i et forsøk på å få tilbake noen av de mange millionene han og GIL-bystyret har svindlet for. Problemet er likevel at mange av Rocas´ beslaglagte eiendommer er så dyre og spesielle at bare de færreste har lyst og økonomisk mulighet for å komme med et bud. Men nå ser det ut til at den dyreste av alle eiendommene blir solgt. Det er en gammel landbrukseiendom i Murcia-regionen som er bygget om til luksusvilla. Til villaen følger det med 82 hektar jord der det fortsatt dyrkes appelsiner, sitroner og mandariner. Selve villaen er på 1.218 kvadratmeter og ble gjennomrenovert for ti år siden, like før den forhenværende politikeren ble arrestert og saksøkt. Villaen har ikke mindre enn ti soverom, ni bad, tre kjøkken, to spisesaler, tre dagligstuer, kontor, fitness-senter, bodega, brønn, kapell, terrasse og badebasseng. Eiendommen er taksert til 27,5 millioner euro, men myndighetene har nå fått et bud på 24 millioner som aksepteres. På www.ventadebienesmalaya-roca.com kan du se alle de beslaglagte eiendommene og verdigjenstandene fra den svært omtalte Malaya-saken og som myndighetene i dag forsøker at få solgt.
Spania nr. to når det gjelder livskvalitet
For niende år på rad har den britiske investeringsbanken HSBC foretatt en global undersøkelse der utstasjonerte ledere er spurt om hvilket land som er det beste å være utenlandsk borger i. De 26.871 spurte måtte svare på hvilket land som er det beste innenfor parametere som bl.a. livskvalitet og økonomiske muligheter, samt hvilket land som tilbyr de beste forholdene for familier. Spania landet på en 16. plass totalt sett, men når det gjelder livskvalitet ligger landet på andreplass, bare forbigått av New Zealand.
Spania utmerker seg innenfor livskvalitet ved å være det landet med best helse i verden, nr. 5 innenfor kultur og muligheter for å få venner, nr. 9 når det gjelder integrasjon og i forhold til familieegnethet ligger Spania som nr. 7 med Sverige på første plass. De økonomiske forholdene trekker imidlertid kraftig ned når det gjelder det samlede resultatet, og her rykker Spania helt ned på en 42. plass.
De 10 beste landene å være utenlandsk borger i er, ifølge undersøkelsen fra første – til tiende plass Singapore, New Zealand, Canada, Tsjekkia, Sveits, Norge, Østerrike, Sverige, Bahrain og Tyskland. Spania kommer på en 16. plass, men overgår mange betydningsfulle land som f.eks. Japan (20), Frankrike (21), Storbritannia (22), USA (30), Italia (43) og Brasil (45).
Starlite Festivalen i motvind
Et utall klager fra utilfredse naboer har fått det spanske Guardia Civil til å se nærmere på Starlite Festivalens tillatelser og Marbella kommunes beføyelser. Guardia Civil har bedt firmaet bak festivalen og Marbella kommune om å legge fram tillatelser for den ombyggingen og utvidelsen av byens gamle auditorium som Starlite foretok for sju år siden, forut for den første festivalen. Dessuten vil Guardia Civil se driftstillatelser for restauranten og diskoteket som er en integrert del av festivalområdet. De mange klagene fra beboere i området skyldes nettopp diskoteket som i nesten hele juli og august holder åpen daglig til klokken 06.30.
Kjempeluksushotell på vei i Marbella
Årtiets største og mest ambisiøse hotellbygg er på gang i Marbella. På en tomt på 151.000 kvadratmeter i området Las Dudas de Zaragoza vil investeringsfondet Platinum Estates som har base i Hong Kong, oppføre et femstjerners luksushotell med 600 sengeplasser. Selskapet har kjøpt tomten for 50 millioner euro og budsjetterer med at det samlede hotellprosjektet vil koste 300 millioner euro. De store tomtene er byggeklare fordi de inngår i byplanleggingen fra 1986 som er den siste byplanleggingsplanen som Junta de Andalucía har godkjent. Første spadestikk for det ambisiøse hotellprosjektet vil likevel først bli tatt neste år, og fordi byggingen forventes å ta minst 12 måneder, vil de første gjestene på det nye luksushotellet tidligst kunne sjekke inn våren 2019.
I Mijas er det også gode nyheter innenfor hotellbransjen. Det legendariske Hotel Byblos har fått ny eier som vil fullstendig renovere det etterlatte femstjerners hotellet for 60 millioner euro og forventer å åpne dørene til neste sommer.
Fart på boligsalget
De siste to årene har det kommet i gang 120 nye bolig- og byggeprosjekter i Málaga-provinsen. Og det er både internasjonale og nasjonale investorer som ser en lys framtid for provinsen. Multinasjonale virksomheter som Taylor Wimpey og Crystal Lagoon har atskillige byggeprosjekter på gang. Det samme gjelder de store nasjonale entreprenørene Inmobiliaria del Sur, Mazabi og TM, som ellers hittil bare har fokusert på Costa Blanca. ”Det er god byggeaktivitet i både byer og langs kysten overalt i Málaga-provinsen. Det skyldes naturligvis bedre tider, men også at dagens kjøpere vil ha nye boliger. I tillegg er bankene i ferd med å bli kvitt sine store lagre av ikke-solgte boliger som de brente inne med da krisen brøt ut i 2008,” sier Violeta Aragón som er formann for sammenslutningen av konstruktører i Málaga-provinsen.
Hun mener det i provinsen i dag reelt bare står rundt regnet 2.000 tomme boliger og ikke 11.000 som er det myndighetene i Madrid antar, fordi man der regner med boliger under oppføring og etterlatte, falleferdige boliger som er uselgelige og slet ikke til salgs.
Violeta Aragón både håper og forventer at utviklingen vil fortsette og forutser prisstigninger på nybygg på mellom fem og ti prosent for både inneværende år og for 2017.
Iberia i problemer
Det spanske luftfartsselskapet må i 2017 vinke farvel til 1.000 av sine 16.500 medarbeidere. Iberia avskjediget for noen år siden 5.000 ansatte, men har fortsatt for mange folk på lønningslisten til å kunne klare seg i den harde konkurransen. Nedskjæringene vil ramme avdelingen for vedlikehold av fly, sentraladministrasjonen, kabinpersonalet og den såkalte handlingen som guider flyene på landjorden. Selskapet har i årets løp med suksess åpnet nye ruter, men har også vært nødt til å legge ned destinasjoner. Alt tydet ellers på at nedskjæringer i Iberia var et overstått kapittel fordi selskapet i 2015 for første gang på 11 år ansatte nye piloter.
Første el-buss i Málagas gater
Det offentlige transportselskapet i Málaga (EMT) har nettopp sendt den første el-bussen ut på gaten i Málaga sentrum. Den nye bussen er 12 meter lang og 100 prosent el-drevet. Bussen kan kjøre 250 km på batterier, noe som tilsvarer mellom 14 og 16 timer i trafikken. Deretter må den nye el-bussen inn til lading. Den nye el-bussen prøvekjøres de neste par ukene, og går det som ventet, vil transportselskapet før utgangen av året kjøpe ytterligere 11 el-drevne busser. De nye bussene forventes å være 30 prosent billigere i drift enn de ”vanlige” bussene.
Brutalt fotballdrap i Mexico
Niesen til formannen for det spanske fotballforbundet, Ángel Villar, ble funnet drept i den meksikanske byen Toluca som ligger 65 km fra Mexico City.
Den 39 år gamle niesen, María Villar, bodde i Mexico der hun de siste tre årene arbeidet for IBM, fram til hun i forrige uke ble kidnappet på åpen gate ved en pengeautomat. Kredittkortet hennes ble deretter misbrukt samtidig som kidnapperne forlangte en løsesum. En del av løsesummen ble betalt, og dermed tok María Villars mann og to spanske politifolk som ledet forhandlingene med kidnapperne det for gitt at hun ville bli løslatt. Men kidnapperne valgte i stedet å likvidere henne.
Andalusian Soul
Málaga, Sevilla, Granada og Córdoba har gått sammen om et nytt prosjekt som skal promotere de fire byene i Japan, Kina, India og USA. Prosjektet får tittelen ”Andalusian Soul”, og 22. september var de fire byene presentert samlet på en stor turist- og reiselivsmesse i Japan. Hittil har de fire byene stått for sin egen individuelle markedsføring, men ressursene til en større innsats i så fjerne land har vært begrenset. De fire byene har til og med erfart at det er vanskelig å få publikum fra fjerne land til å reise så langt for bare å besøke en enkelt by i Spania. Disse to motivene er hovedargumentene for det nye samarbeidet som nå settes i gang helt fra bunnen av og med ganske små midler.
Málaga skal designer logo og profil, Granada produserer reklamefilmen, Córdoba står for hjemmesiden og Sevilla forberedte standen til den første messen. Hver kommune investerer 18.000 euro i prosjektet, og Junta de Andalucía bidrar med 72.000 euro for å få prosjektet i gang.
”Sammen kan vi komme langt. Med fire interessante byer kan vi for alvor presentere noen gode, lengre varende reiser for et stort og kjøpesterkt publikum som vi i dag ikke har så godt tak på,” sa Málagas ordfører Francisco de la Torre under presentasjonen av prosjektet.
Men de fire kommunene og Junta’en kommer bestemt ikke til å stå alene. De statseide turistinformasjonene som er representert i 33 land, vil nemlig også promotere det nye navnet og merket som de fire spanske byene til sammen utgjør. Samme støtte kommer fra sammenslutningen av spanske reisebyråer og turoperatører.
Zara-eieren er verdens rikeste
Eieren av den spanske tekstilvirksomheten Inditex, Amancio Ortega, er ifølge det amerikanske tidsskriftet Forbes i dag verdens rikeste mann. Samtidig som aksjene til Bill Gates’ Microsoft har falt med 0,7 prosent, har Inditex-aksjene steget med 3,2 prosent. Utviklingen på aksjemarkedet får de to rikmennene til å bytte plass i kampen om å være verdens rikeste. Forbes oppgir den spanske forretningsmannens formue til 78.600 millioner dollars. Amancio Ortega bygde opp Inditex helt fra bunnen av i hjembyen La Coruña i Galicia i 1963. Konsernet står bl.a. bak de kjente tøymerkene Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Oysho og Stradivarius, og virksomheten har mer enn 152.000 medarbeidere fordelt over 7.000 butikker på fem kontinenter.
Boligprisene stiger for alvor
3,9 prosent har de spanske boligprisene samlet steget i årets to første kvartaler.
Tallene kommer fra det spanske boligministeriet og dekker hele landet.
Det er niende kvartal på rad at boligprisene stiger, og ingenting tyder på at toppen er nådd. Det er særlig nybygg som stiger i pris. 8,4 prosent har prisene på nybygg steget i årets to første kvartaler.
Ny regjering i Mijas
De mange politiske slagsmålene i Mijas ser nå ut til å være over. I begynnelsen av september offentliggjorde byens ordfører Juan Carlos Maldonado, et nytt samarbeid med PSOE. Maldonado og hans parti Cuidadanos har hatt ordføreren det siste halvannet året takket være støtten fra PP, men koalisjonen fikk allerede fra starten store problemer. Det var innlysende at PP som Mijas’ største parti med 11 representanter i byrådet, hadde vansker med å arbeide med og under Maldonado og hans bare fem mandater. Komposisjonen var ytterst unormal, men ble en realitet fordi Ciudadanos fikk kompensasjon for sin støtte til PP i provinsrådet i Málaga. Samarbeidet kom likevel aldri til å fungere. I stedet innlemmer nå Maldonado PSOE i sin lokale regjering. Sammen teller de 12 mandater i byrådet. Med støtte fra de to Podemos-mandatene kan den nye regjeringen få gjennomført den pakken med 50 tiltak som de har blitt enige om. De 50 tiltakene omhandler primært sysselsetting, kultur og beskyttelse av de hardest trengende i samfunnet.
Katalansk uavhengighetsvalg på vei
Rundt én million katalanere var nylig på gaten i fem forskjellige byer for å feire den katalanske regiondagen ”La Diada”. Dagen brukes primært til å markere et fortsatt ønske om et uavhengig Catalonia som, bortsett fra et par enkelte brente spanske flagg og fotos av kongen, alltid forløper fredelig.
Presidenten for det katalanske parlamentet, Carles Puigdemont, gikk forrest i det store opptoget i Barcelona sentrum der han også bekreftet at hans regjering fortsatt arbeider målrettet mot et katalansk uavhengighetsvalg. ”Det blir sommeren 2017, for vi skal ha vår nye konstitusjon klar først, slik at katalanerne klart vet hva de stemmer over,” forklarte han pressen. Sentralregjeringen i Madrid vil selvsagt forhindre dette valget fordi det er mot den spanske forfatningen.
Massiv registrering av utleieboliger
I mai åpnet myndighetene for registrering av boliger til utleie. Og siden det har 8.000 boligeiere stått i kø for å få sine boliger registrert og dermed lovliggjort for utleie. Ca. halvparten av søkerne har nå fått sine registreringer godkjent, og den siste halvparten får det i løpet av et par måneder. Det lover Junta de Andalucías ansvarshavende for kultur og turisme. Junta’en er gledelig overrasket over de mange søkerne som følger de nye reglene og nå gjør boligutleien lovlig. Junta de Andalucía anslår likevel at det fortsatt er rundt 10.000 boliger i Málaga-provinsen med utleiere som fortsatt ikke har søkt om den obligatoriske registreringen. Alle utleiebyråer og utleieportaler har i dag plikt til å informere om de nye reglene for utleie.
Månedens Tweet
Diario Sur deler på Twitter nyheten om at flere av de eierne som har søkt om å få registrert boligene sine for utleie i Registro de Turismo, nå dropper å finne leietakere til ett eller flere år om gangen for i stedet å leie ut boligen på korttidsbasis. Dette skjer som følge av at myndighetene i mai gjorde det pliktig å registrere boligen til ferieutleie hvis eiere ønsker å drive utleie. Med registreringen følger oss en rekke krav som må innfris.
For å omgjøre en bolig slik at den oppfyller de pliktige kravene, må det først og fremst foreligge en tillatelse til at boligen kan benyttes som bolig. Dessuten må selve rommene i boligen ha direkte ekstern ventilasjon eller ventilasjon via en hage eller patio, i tillegg til at vinduene må kunne mørklegges. Dessuten må eiendommen være tilstrekkelig møblert og utstyrt med f.eks. sengetøy i overensstemmelse med det antall sengeplasser som stilles til rådighet.
Reglene krever også at eiendommen har montert kjølesystem i alle rom og stuer når det leies ut i perioden fra mai til september. Dessuten må det være oppvarming, turistinformasjon, en bok for klager (Hojas de Quejas y Reclamaciones), et førstehjelpsskrin samt rengjøringsservice før og etter hver enkelt leieforhold.
Eieren vil dessuten bli beskattet av overskuddet ved ferieutleie.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001