Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fra koffert til Kaas & Kirkemann
Kaas og Kirkemann artikel g
 

Denne måneden kan forsikringsmeglerne Kaas og Kirkemann feire 20 års jubileum og samtidig bli minnet om at det som i begynnelsen var en tilfeldighet i dag er en velkjent virksomhet i Spania. 

25 år tidligere satt en ganske ung kvinne alene på sin koffert i hjørnet av Plaza de la Merced i Málaga. Bare 21 år gammel, uten bekymringer og klar for nye eventyr. Året var 1991, gatene var fylt med spanjoler iført kostymer og med godt humør, og midt i festlighetene ventet den unge dansken på å bli hentet av representanten fra den lokale språkskolen.

 – Der satt jeg på min koffert og kikket på alle som deltok i karnevalet som kom forbi, og jeg forsto ikke et ord. Jeg husker at jeg tenkte: ”Dette er da svært moro,” men det jeg ikke visste var at det 25 år senere fortsatt skulle være mitt hjem, sier 47 år gamle Pernille Kaas som i dag driver Kaas & Kirkemann alene. 

Pernille Kaas leste spansk på Handelshøyskolen i København og uten å vite hva framtiden skulle bringe, bestemte hun seg for å søke arbeid på språkskolen i Málaga der hun i fire måneder hadde studert spansk.

– Det med å lære språket bare ved å lese det, har jeg aldri vært særlig god til. Jeg var bare nødt til å bite i det sure eplet og komme av gårde, sier Pernille Kaas.

Etter en måned i solrike Málaga møtte den unge dansken sin spanske mann Carlos Lamani fra Victoria-kvarteret. I dag har de sammen barna Daniel og Clara på henholdsvis 13 og sju år.   

Det tilfeldige skrittet inn i forsikringsbransjen

I 1993, mens Pernille Kaas fortsatt arbeidet på språkskolen, utlyste forsikringsselskapet Baltica i Fuengirola en stilling.

– På det kontoret lærte jeg Ole Kirkemann å kjenne. Han arbeidet der og hadde gjort det siden 80-tallet, sier Pernille Kaas.

I mellomtiden tok hun utdannelse som autorisert forsikringsmegler på Forsikringskollegiet i Málaga. Men verken Pernille Kaas eller sjefen i Baltica var klar over at utdannelsen ga henne tittelen: Selvstendig forsikringsmegler, noe som senere kulle komme godt til nytte.

– Etter et par år skjønte vi at kontoret vårt var til salgs. Ole og jeg hadde ikke lyst til å bli en del av flyttelasset, så vi bestemte oss for å starte for oss selv. Det var fra starten en god kombinasjon med Ole og jeg. Han mann, jeg kvinne, han var eldre, jeg var yngre, han hadde sin danske utdannelse og bakgrunn og jeg hadde min spanske.

En av de tingene som har gjort tingene lettere for meg, er at jeg kom hit i ung alder. Så jeg har ikke stilt spørsmål ved det samfunnet jeg har landet i. Jeg har bare akseptert det og respektert det. Og det tror jeg har gjort at jeg er blitt den jeg er i dag. Jeg har aldri syntes at det spanjolene gjør er vanvittig. Jeg kan ikke la meg hisse opp av systemet. Jeg har aldri forventet at ting var som i Danmark, og jeg har heller aldri satt spørsmålstegn ved forskjellen, for jeg har ikke hatt særlig livserfaring som voksen fra Danmark. Jeg tok riktignok førerkortet mitt i Danmark, men jeg har bare kjørt bil her i Spania, så jeg setter ikke spørsmålstegn ved om de kjører elendig slik noen danskere sier at de gjør. Jeg synes de kjører svært bra.

Kaas & Kirkemann åpnet kontoret i Centro Idea januar 1996 og midt i en økonomisk krise som ikke gjorde det enklere for den 27 år gamle dansken og hennes kompanjong Ole Kirkemann.    

– Det var virkelig harde tider. På det tidspunktet var vi bare Ole og jeg. Etter det første året holdt vi på å drukne i arbeid, så det vi tjente brukte vi på å betale en ansatt, mens vi selv fortsatt ikke tok ut lønn.

I dag har Kaas & Kirkemann et stabilt personale på åtte ansatte som alle er med på å sette rammer om virksomheten.

Ingen kunne erstatte Ole

Det er tre år siden at kompanjongen Ole Kirkemann ble pensjonert i en alder av 70 år.

– Jeg ønskede ikke å få en ny kompanjong fordi det fellesskapet Ole og jeg har hatt, er jeg overbevist om ikke ville kunne gjenta seg. Når man har hatt suksess med noe, skal man være forsiktig med å tro på at man kan gjenta den. Derfor besluttet jeg meg for å kjøre videre selv.

I dag er jeg glad for at det var den beslutningen jeg tok, for det har vært det riktige for mig. Og det er hardt ja, men jeg kan jo alltid ta telefonen og ringe til Ole, smiler Pernille Kaas som avslører at oppskriften på hennes og Ole Kirkemanns forhold er en god porsjon humor.

– Når det så som verst ut, bevarte vi alltid det gode humøret. Og det har alltid vært kjennetegnet ved oss begge to. Jeg kan ikke huske at vi noensinne har kjeftet eller hatt interne konflikter. Tvert imot. Vi har stått sammen i godt og vondt, minnes hun.

Mer enn 20 år har gått

Mye har skjedd siden den da 21 år gamle Pernille Kaas satt på sin koffert på Plaza de la Merced og enda mer siden det første spadestikket til Kaas & Kirkemann.

– Stedet eksisterte jo, men det var heller ikke de beste tidene for Centro Idea den gangen, så vi var litt spente. Men fra første dag begynte folk å komme ned trappene.

– Jeg er dypt takknemlig i dag når jeg ser meg tilbake, for man er litt naiv når man starter noe slikt. Og det var vi også, for vi trodde virkelig på vårt prosjekt uten ordentlig å tenke gjennom at dette gjerne kunne ende tøft. Det gjorde det også. Vi måtte gjennom mye før vi kunne si: ”Okay, nå er vi over første bakketopp. Nå virker det som om det går framover,” forteller Pernille Kaas.

Fremad har det gått hele tiden siden Kaas & Kirkemann ble født i 1996.

– Jeg tar i hvertfall 20 år til, garanterer Pernille Kaas.

Av Nanna Lunnemann, foto: Mugge Fischer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.