Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ny fart på boligmarkedet på Costa del Sol

Ny fart på boligmarkedet på Costa del Sol

shutterstock 389746939
 

Etter krise og full kollaps i byggebransjen, peker pilene igjen oppover for det spanske boligmarkedet. I fjor økte salget av boliger med 11 prosent. Dette er den største økningen siden boligboblen brast i 2008. De mest optimistiske regner med at det i år blir bygd inntil 175.000 boliger i Spania.

Det lysner for spansk økonomi. Etter åtte års dvale innenfor anleggssektoren, har heisekraner og gravemaskiner igjen våknet til live. Lav rente gjør lånene rimelige for både utbyggere og boligkjøpere. Økt terrorfrykt betyr at stadig flere sydenturister foretrekker fredelige Spania, og interessen for Sydenboliger er fortsatt sterk blant nordmenn, til tross for økt usikkerhet i norsk økonomi med svak krone, lav oljepris og økt ledighet.

Alt tyder på at prisnedgangen på boliger er slutt. Etter at krisen traff Spania med et brak i 2008, raste boligprisene med hele 41,3 prosent. Tall for januar i år fra det spanske takseringsfirmaet Tinsa viser en prisøkning på boliger i Spania på 1,1 prosent i januar i år sammenlignet med samme måned i 2015. Ekspertene mener den positive utviklingen vil fortsette i år med økt salg til høyere priser. De snakker om prisstigninger fra 4 til hele 10 prosent, mest på de populære feriedestinasjonene og i byene.

Men hva mener boligmeglerne og nordmenn flest på Solkysten om utsiktene for boligmarkedet? Vi har stilt dem følgende fem spørsmål:

 1. Vil salget av boliger på Costa del Sol øke i år?
 2. Tror du på økte boligpriser på Costa del Sol i år?
 3. Hvilke kvaliteter ved boligene er viktigst for norske boligkjøpere på Costa del Sol?
 4. Hvilke områder på kysten er mest populære for norske kjøpere?
 5. Vil lav kronekurs, lav oljepris og usikkerhet på arbeidsmarkedet påvirke nordmenns interesse for å kjøpe Sydenbolig?

Investor Oddvar Fodstad står bak blant annet Jardinana-komplekset i La Cala i Mijas Costa:

 1. Ja. Økonomien i Europe er bedre og rentene lave, og det betyr økt salg. Costa del Sol framstår som trygt sammenlignet med mange andre land rundt Middelhavet.
 2. Ja. Det må skje noe helt ekstremt i europeisk økonomi om ikke boligprisene øker. Costa del Sol har etter min mening de riktige kvalitetene for boligkjøpere, i tillegg til at prisene fortsatt er klart lavere enn de var i 2007.
 3. Nordmenn er svært opptatt av beliggenheten. Gode solforhold på egen uteplass og gangavstand til stranda er kanskje det viktigste ved siden av kvaliteten på boligen.
 4. Jeg opplever stor interesse fra nordmenn på ”stripa” fra Benalmádena til øst for Estepona. Østsiden av Málaga kjenner jeg for dårlig.
 5. Undersøkelser viser at færre nordmenn vurderer å kjøpe feriebolig i utlandet nå enn for ett år siden. Utsikten til fortsatt lave renter i lang tid bidrar også til at kostnaden med å eie en feriebolig er moderat for folk med ordnet økonomi. 

Håkan Tollefsen, eiendomsmeglerfirmaet Obsido Estates:

 1. Ja, salget av boliger vil ta seg opp i år, men foreløpig ikke særlig mye.
 2. Jeg tror på en økning i boligprisene på fire til seks prosent, – i noen områder mellom seks til 10%.
 3. Nordmenn ønsker seg store og flotte flater med store vinduer som gir mye lys, terrasser med utsikt mot sjø og gangavstand til de fleste fasiliteter.
 4. Min erfaring er at Benalmádena, Calahonda, Elviria og Nueva Andalucia er de mest populære stedene å kjøpe Sydenboliger. Samtidig trekker stadig flere nordmenn ned mot Estepona, for her kan de få mer for pengene.
 5. På sikt tror jeg ikke lav kronekurs og oljepris og usikkerhet på arbeidsmarkedet betyr så mye for etterspørselen. Vi ser derimot en økt etterspørselen fra norske boligeiere som har hus og leiligheter i Frankrike og som nå ønsker å selge der og kjøpe her på kysten.

Heidi Ch. Bråteng, eiendomsmegler Segarra & Bråteng:

 1. Interessen for å kjøpe øker hele tiden. Det skyldes at folk ønsker høy levestandard. Costa del Sol er stadig mer ettertraktet pga. sol og klima kultur, mat, golf og andre opplevelser.
 2. Jeg tror generelt ikke på noen sterk økning i boligprisene, bare på de mest ettertraktede områdene, – om det er mulig å få kjøpt noe der.
 3. Viktigst for norske kjøpere er beliggenhet, flotte utearealer, solforhold, sørvestvendt beliggenhet og gangavstand til strand og butikker. Nærhet til strand er viktig for 80 prosent  av kjøperne.
 4. Elviria, Marbella by, Puerto Banús og Nueva Andalucía sammen med Fuengirola og Mijas Costa er mest populært. Mest for pengene får kjøperne i Estepona-området.
 5. Vi merker nå mindre interesse fra oljebyen Stavanger og fra Rogaland, mens interessen fra Østlandet og andre deler av landet er like stor som før.

Adm. dir. Sven F. Källström i Alamo Costa del Sol Real Estate:

 1. Jeg tror at de som ønsker seg Sydenbolig vil kjøpe om de først har bestemt seg, men kanskje vil usikkerhet i norsk økonomi legge en liten demper på etterspørselen.
 2. Ja, prisene vil øke. Nybygg selger som aldri før og all statistikk viser at omsetningen øker.
 3. Nordmenns krav til Sydenboligen knytter seg til kvalitet på bad og kjøkken, terrasser med sørvestvendt beliggenhet.
 4. Sentrumsnære områder som La Cala, Fuengirola sentrum, Calahonda, Elviria og Nueva Andalucía er populære. Vi opplever også økt etterspørsel etter boliger i Malaga by.
 5. Vi tror nok at den økonomiske situasjonen i Norge vil bety at kjøpere som ønsker å investere i dyrere boliger nå vil avvente litt mer.

Elisabeth Petterson, leder av 17.mai-komiteen og medlem av en rekke foreninger på kysten:

 1. Ja, boligsalget på kysten vil øke fordi prisene fortsatt er lave, men kjøpelysten blant nordmenn er nå lavere enn blant engelskmenn, svensker og tyskere.
 2. Ja, jeg tror boligprisene vil øke med tre-fire prosent.
 3. Lyse og trivelige boliger er viktig for norske kjøpere. Dessuten må boligene – særlig leilighetene – ha sentral beliggenhet og mye sol.
 4. Populære området for nordmenn er Fuengirola med Los Boliches, Elviria og Marbella, sikkert mye på grunn av golf-interessen.
 5. Ja, usikkerheten i norsk økonomi vil nok påvirke mulige kjøpere. De vil nok bli mer avventende og vil se hva som skjer.

Ivar Johnsen, leder av Den norske hjelpe-/støttegruppa på Costa del Sol:

 1. Jeg tror på prisøkning på boliger den nærmeste tiden, men den blir ikke veldig stor.
 2. Husk at markedet var langt nede. Det vil nok ta tid før det blir stor fart på kjøp og salg av boliger.
 3. Nordmenn foretrekker solrike og sørvestvendte leiligheter med sentral beliggenhet og med gangavstand til det meste.
 4. For meg er Marbella for langt unna. Fuengirola er og blir nummer én for mange nordmenn. Det er her det finnes norske foreninger, miljøer og butikker.
 5. Usikkerheten i norsk økonomi betyr ikke så mye. Klima, varmen og sikkerheten betyr mer for at nordmenn fortsatt vil velge Spania.

Lasse Mejländer Finstad, arrangerer norskkurs for spanjoler og sørger for jobber i Norge:

 1. Ja, boligsalget vil ta seg opp. Utlendinger med penger kjøper. Tusenvis av nordmenn ønsker seg Sydenbolig, og lånerentene er lave.
 2. Boligprisene vil øke fordi bunnen er nådd. Krisen kuttet boligprisene med over 40 prosent. Kjøpere velger Spania framfor land som Tyrkia, Tunis, Algerie, først og fremst på grunn av sikkerheten.
 3. Nærheten til golf er viktig for mange kjøpere, i tillegg til selvsagt klima, solforhold og fortsatt lave boligpriser.
 4. Mange nordmenn fortrekker Fuengirola og Torremolinos, i tillegg til at det finnes store store kolonier i Elviria og Nueva Andalucía. Nordmenn har en tendens til å samle seg i grupper, de reiser dit det allerede er mange nordmenn.
 5. Usikkert arbeidsmarked, svak krone og lav oljepris betyr ikke så mye for etterspørselen etter Sydenbolig. Fortsatt er norsk økonomi sterk, samtidig som det finnes mange ledige jobber. Husk at boligprisene i Spania falt enormt under krisa.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.