Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skolen med eget 17.mai-tog
DNS 17.mai 2016 1
 
Etter nesten 30 år med felles tog og 17.mai-markeringer i Fuengirola for alle nordmenn på Solkysten, satser Den norske skolen, Málaga i år på eget arrangement.

– Benalmádena kommune der Den norske skolen, Málaga holder til, har i en årrekke ønsket at vi feirer 17. mai her. Dette har styret ved skolen nå sagt ja til. Fra og med i år etablerer vi vår egen 17.mai-tradisjon og vil heretter arrangerer eget tog og samlinger på nasjonaldagen. Alle er for øvrig hjertelig velkommen til oss, sier skolens rektor Bjarte Buen.

Barnas dag

Etter å ha tenkt mye fram og tilbake rundt saken, har skolens styre og skoleledelsen bestemt seg for ikke lenger å delta på den tradisjonelle og store 17.mai-feiringen på Paseo´en i Fuengirola, med gudstjeneste, 17.mai-tog og taler og sang i fritidsbåthavna i byen.

– 17. mai er barnas dag, og skolen holder til her i Benalmádena. Derfor er det helt naturlig at vi også feirer dagen her og gir noe tilbake til kommunen. Dessuten har jo dette også en praktisk side, for da slipper vi å busse våre elever til nabokommunen Fuengirola for å gå i 17.mai-toget, forklarer rektor Buen:

– Men vi ønsker å være fleksible og gjennomfører vårt 17.mai-tog i god tid før toget i Fuengirola starter. Dermed kan begge arrangementer på nasjonaldagen benytte det kommunale musikkorpset i Benalmádena i sine tog.

Arrangement fra klokken 9

Selv om ikke alle planer for nasjonaldagen er endelig spikret, vil Sjømannskirken også delta på skolens arrangement og ha en samling i Arroyo de la Miel klokken ni om morgen 17.mai. Toget starter klokken ti og går ned til Casa de la Cultura i Benalmádena der det blir tradisjonelle 17.mai-taler på norsk og spansk av rektor Bjarte Buen og skolens elevrådsleder. Dessuten blir det sang.

– Vi fortsetter arrangementet på skolen fra klokken 12. Her blir det program med blant annet leker og bevertning i to timer. FAU ved skolen pynter opp og står for salg av is og brus, mens skolens lærere står for programmet denne dagen, fortsetter rektor som legger til:

– Benalmádena kommune stenger av veier og gater og vil legge alt vel til rette for oss denne dagen.

17. mai 2014 4

Bryter tradisjonene

Lederen for 17.mai-komiteen i Fuengirola, Elisabeth Petterson, er ikke særlig glad for at skolen bryter ut av det som til nå stort sett har vært ett stort og felles 17.mai-arrangement for alle nordmenn på Costa del Sol i nesten 30 år.

– Vi står for en godt innarbeidet tradisjon. Hit kommer nordmenn fra hele kysten og noen til med ens ærend fra Norge for å feire nasjonaldagen. Det er litt sprøtt av skolen å ødelegge et så tradisjonsrikt arrangement, sier hun og legger til at det blir merkelig med 17.mai-tog i Fuengirola uten det viktigste, nemlig barna.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.