Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skolen med eget 17.mai-tog

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
DNS 17.mai 2016 1
 
Etter nesten 30 år med felles tog og 17.mai-markeringer i Fuengirola for alle nordmenn på Solkysten, satser Den norske skolen, Málaga i år på eget arrangement.

– Benalmádena kommune der Den norske skolen, Málaga holder til, har i en årrekke ønsket at vi feirer 17. mai her. Dette har styret ved skolen nå sagt ja til. Fra og med i år etablerer vi vår egen 17.mai-tradisjon og vil heretter arrangerer eget tog og samlinger på nasjonaldagen. Alle er for øvrig hjertelig velkommen til oss, sier skolens rektor Bjarte Buen.

Barnas dag

Etter å ha tenkt mye fram og tilbake rundt saken, har skolens styre og skoleledelsen bestemt seg for ikke lenger å delta på den tradisjonelle og store 17.mai-feiringen på Paseo´en i Fuengirola, med gudstjeneste, 17.mai-tog og taler og sang i fritidsbåthavna i byen.

– 17. mai er barnas dag, og skolen holder til her i Benalmádena. Derfor er det helt naturlig at vi også feirer dagen her og gir noe tilbake til kommunen. Dessuten har jo dette også en praktisk side, for da slipper vi å busse våre elever til nabokommunen Fuengirola for å gå i 17.mai-toget, forklarer rektor Buen:

– Men vi ønsker å være fleksible og gjennomfører vårt 17.mai-tog i god tid før toget i Fuengirola starter. Dermed kan begge arrangementer på nasjonaldagen benytte det kommunale musikkorpset i Benalmádena i sine tog.

Arrangement fra klokken 9

Selv om ikke alle planer for nasjonaldagen er endelig spikret, vil Sjømannskirken også delta på skolens arrangement og ha en samling i Arroyo de la Miel klokken ni om morgen 17.mai. Toget starter klokken ti og går ned til Casa de la Cultura i Benalmádena der det blir tradisjonelle 17.mai-taler på norsk og spansk av rektor Bjarte Buen og skolens elevrådsleder. Dessuten blir det sang.

– Vi fortsetter arrangementet på skolen fra klokken 12. Her blir det program med blant annet leker og bevertning i to timer. FAU ved skolen pynter opp og står for salg av is og brus, mens skolens lærere står for programmet denne dagen, fortsetter rektor som legger til:

– Benalmádena kommune stenger av veier og gater og vil legge alt vel til rette for oss denne dagen.

17. mai 2014 4

Bryter tradisjonene

Lederen for 17.mai-komiteen i Fuengirola, Elisabeth Petterson, er ikke særlig glad for at skolen bryter ut av det som til nå stort sett har vært ett stort og felles 17.mai-arrangement for alle nordmenn på Costa del Sol i nesten 30 år.

– Vi står for en godt innarbeidet tradisjon. Hit kommer nordmenn fra hele kysten og noen til med ens ærend fra Norge for å feire nasjonaldagen. Det er litt sprøtt av skolen å ødelegge et så tradisjonsrikt arrangement, sier hun og legger til at det blir merkelig med 17.mai-tog i Fuengirola uten det viktigste, nemlig barna.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet