Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nytt Soho-kvartal vokser fram i Málaga

Nytt Soho-kvartal vokser fram i Málaga

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
DSC02696
 

Bare et par steinkast fra det nyåpnede gourmetmarkedet ved Plaza Merced i Málaga, åpner en ny verden seg. De små gatene gjemmer nemlig på imponerende gatekunst, små spesialforretninger og sosiale verksteder der interesserte kan lære å lage egne sykler eller ta en kikk inn i den lille vintage-gjenbruksbutikken med mange skjulte skatter fra fortiden. Det er naboene i bydelen som er motoren bak forskjønnelsen og som de siste månedene har klart å gi Málaga et nytt ”Soho-kvartal”.    

Las Lagunillas er navnet på Málagas nye in-kvartal som i løpet av det siste året har forandret seg fra å være et fattigkvarter til et område rikt på kunst, sosiale aktiviteter, hyggelige barer og små unike forretninger som El Cosmonauta. Butikkene inneholder alt det du ikke kan forestille deg, men som overrasker alle som besøker stedet. Det er den vakreste formen for gjenbruk der en blikkboks omdannes til lampeskjermen på en turkis bordlampe. Små roboter i tre og vinylplater omgjort til skåler pynter butikken, – bare fantasien setter grenser. Bydelens beboere fikk nok av det forfalne, de mange grå betongfasadene og forlatte områder gjerdet inn til ingen verdens nytte. De satte i gang et sosialt prosjekt som med hjelp fra de mange hjelpeorganisasjonene som holder til i området, blomstret fram på begynnelsen av 2015. En ubenyttet inngjerdet parkeringsplass ble forvandlet til et nytt aktivitetsområde for barn og unge med basketball- og fotballbane, plass til lek og oppstilte vegger med graffitikunst. Det er de lokale kunstnerne som står bak verkene, og det er de samme som har vært med på å gi nytt liv til den grå bydelen som nå stråler av farger i hver liten gatestubb. En mindre bar ligger på hjørnet av gaten Alonso Benitez med åpen kunstutstilling med verker fra områdets mange kreative sjeler. Den inneholder små sofaer, bord med stearinlys og en hyggelig atmosfære som helt sikkert vil varme i kjølige vintermåneder.

Las Lagunillas hører til Victoria-kvarteret med Calle Victoria som den sentrale gaten og plassen Jardín de los Monos som samlingspunkt. I las Lagunillas bor rundt 4.000 mennesker, og det antas at drøyt 57 prosent ikke har noen utdannelse. Det er et gammelt arbeiderkvartal og i dag hjemsted for mange av Málagas fattige innbyggere, men også for byens kreative puls, og bydelen er i gang med en omstilling, iverksatt   av unge kunstnere som vil gjøre opp med fortiden og skape Málagas nye og ”skikkelige” Soho.  

Av Christine Petersen,

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet